Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Neoznačeni ostaci hrama posvećenog rimskim božanstvima

02.02.2021. 19:22


Jeste li znali da je na zadarskom Forumu bio hram posvećen rimskim bogovima? Naime, na jugozapadnom dijelu Foruma, u blizini crkve sv. Ilije, nalaze se ostaci hrama posvećenog Jupiteru, Junoni i Minervi, a tome svjedoče i tri velika kamena (maskeroni) s uklesanim glavama tih rimskih božanstava. Na mjestu nekadašnjeg kapitola također pronađeni su ostaci ležišta oltara na kojem su se uz obrede prinosile žrtve.
Međutim, mnogi ne znaju za ovo jer taj dio grada nije na nikakav način označen niti valoriziran te mnogi turisti, ali i brojni građani ne znaju gdje se nalaze niti u što gledaju.


Kulturno-povijesna vrijednost
Došavši do samog dna Foruma prolaznik može vidjeti tri kamena s isklesanim glavama, te monumentalni stup koji potječe iz antike, ali neće imati ni najblažeg pojma o čemu se radi i što to točno gleda, ukoliko nije u pratnji turističkog vodiča, ili nema nekakav pismeni vodič u rukama. Naime, nigdje nije ni na kakav način označeno što je to.
Osim toga, ukoliko se popnemo stepenicama uz crkvu sv. Ilije naići ćemo na srušenu metalnu ogradu na kojoj je nekada bila ploča koja je davala informacije o arheološkim istraživanjima koja su bila provedena na tom dijelu grada, ali koja je sada u potpunosti »spržena« i uništena zbog vremenskih (ne)prilika.
Potaknuti ovom situacijom istražili smo planiraju li Grad i Arheološki muzej na neki način taj prostor valorizirati, nekako oplemeniti kako bi se istaknula još jedna povijesna vrijednost našega grada.
– Jedan dio tog prostora Foruma je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve tako da su na dijelu uz samu crkvu sv. Ilije prije nekoliko godina provedena arheološka istraživanja. Koliko mi je poznato, Crkva na jednom dijelu zemljišta koje je njezino vlasništvo želi ponovo izgraditi crkvenu kuću, kako je to i bilo prije bombardiranja u II. svjetskom ratu, rekao nam je Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Na pitanje jesu li ikad razmišljali o valorizaciji tog prostora kojim bi Zadar i stara gradska jezgra dobili dodatnu vrijednost, rekao nam je kako nisu razmišljali o tome.


Postavljanje info ploče – dobra ideja
– Postavljanje nekakve vrste info ploče na tom dijelu Foruma je zaista dobra ideja. Mi prema Gradu nismo imali inicijativu da se tamo postave info ploče, već cijeli Forum imamo opisan u Muzeju, gdje se nalazi i maketa tog prostora kakav je bio u antičko doba. Tamo smo jedno vrijeme imali panoe koji su pojašnjavali kakvi su radovi odrađeni na tom dijelu Foruma, ali što se tiče nekakve druge prezentacije nismo išli prema Gradu. Više smo se fokusirali na ono što mi možemo prezentirati unutar muzeja, rekao je ravnatelj Vučić. Pojasnio je kako se dio nekadašnjeg antičkog hrama nalazi i iza srednjovjekovnog zida u dvorištu obližnje konobe.
– Ukoliko bi se krenulo s uređenjem i raščišćavanjem tog dijela kako bismo otkrili cijeli hram, to bismo napravili nauštrb srednjovjekovnog zida. Dakle, postavlja se pitanje je li neko povijesno razdoblje važnije od drugog, te koji dio povijesti treba sačuvati, a koji ne, zaključio je Vučić dodavši kako bi se i ovaj dio Foruma mogao dodatno valorizirati, ali se postavlja pitanje na koji način.
O uređenju prostora odgovore smo potražili i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
– Prije nekoliko godina na tom smo dijelu Foruma proveli arheološka istraživanja te imamo pripremljenu svu dokumentaciju. Na tom prostoru uredili bismo crkvenu kuću koja bi se naslanjala na crkvu. Ipak, za izgradnju nam trebaju velika sredstva koja, nažalost nemamo, te će sama izgradnja morati pričekati još neko vrijeme, rekao nam je protojerej Saša Drča, starješina hrama sv. Ilije. Pojasnio je kako su i prije II. svjetkog rata na tom prostoru bile crkvena kuća te kapelica, a koje su uništene u bombardiranju grada.
Na koji način urediti i valorizirati ovo kulturno-povijesno nasljeđe upitali smo i u Gradu Zadru te očekujemo njihov odgovor.