Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Operaciju se planira napraviti čim završi školska godina

02.02.2021. 10:01


Obitelj Ene Škode vratila se iz Švicarske gdje su bili u poznatoj bolnici St. Gallen na konzultacijama s liječnicima oko daljnjih poteza u vezi liječenja noge.
– Liječnik nam je predložio kako bi napravio operaciju te bi stavili fiksator koji bi nosila godinu dana jer joj je jedna noga kraća za 7,5 centimetara, s tim da bi joj prva tri mjeseca morali produžavati nogu, pojasnila nam je Ivana Škoda, majka Ene Škode složeno liječenje koje je pred njima u ovoj godini. Podsjetimo, Ena se cijeli život bori s genetskom bolešću neurofibromatoza tip I-NF, zbog čega mora nositi ortozu te je do sada prošla više teških operacija noge, a još ih ima pred sobom.
Majka Ivana objasnila nam je kako liječnici u Švicarskoj predviđaju da bi operacija trebala proći bez komplikacija, ali i kako je pred njima izazovno razdoblje liječenja i terapija.
– Kroz mjesec dana bismo trebali dobiti informacije koliko bi trebala koštati operacija i sve ostale detalje. Također, nakon što dobijemo papire znat ćemo imamo li pravo na nekakvu pomoć HZZO-a jer Švicarka nije u Europskoj uniji, te se bojim da bismo troškove liječenja morali pokriti sami, govori nam Ivana Škoda. Ističe kako se Ena više neće liječiti u Beču, gdje se liječila zadnjih godina već su u potpunosti prešli u St. Gallen. Dodala je kako su se šokirali kad su im liječnici rekli da je noga kraća za čak 7,5 centimetara, ali liječnici su predložili novu metodu liječenja i operiranja.
– Liječnici bi napravili operaciju već ovo ljeto, nakon što završi školska godina. Naime, Ena je već počela ulaziti u pubertet i liječnici su rekli da je sad pravo vrijeme za operaciju. Nadamo se kako će ova operacija produžavanja noge biti napravljena kako spada, rekla nam je Ivana Škoda. Istaknula je kako je liječnik s kojim su razgovarali i koji će liječiti njihovu kćer jako pristupačan te im je sve objasnio što je pred njima, a imaju i prevoditelja koji im pomaže u svemu. Također, dodala je kako imaju i smještaj kod jednih prijatelja tako da ne moraju plaćati za smještaj, a što im znatno olakšava. Ipak, još ne znaju koliko će liječenje koštati, ali pretpostavljaju kako neće biti jeftino te mole sve koji su voljni pomoći da se uključe i uplate koliko mogu jer je zaista svaka kuna bitna.
 


Kako pomoći?


Broj računa Enine majke:




Ivana Škoda
HPB banka
Iban:HR8223900013211653263
A donacije iz inozemstva na devizni račun:
Ivana Škoda
HPB banka
IBAN:8223900013211653263
SWIFT/BIC: HPBZHR2X
Donacije za Enu Škoda