Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Povoljni POS-ovi stanovi u Biogradu čekaju još 15 kupaca

02.02.2021. 19:12


Nakon godinu i pol od prekida radova na Donjoj Grandi u Biogradu na Moru nastavljeni su radovi na šest POS-ovih zgrada s ukupno 36 stanova. Na dvije zgrade radovi se izvode na drugom katu, na tri na prvom katu, dok je preostala šesta zgrada još u prizemlju.
– Radove na završetku započetih zgrada po sustavu »ključ u ruke« izvodi građevinska tvrtka Lavčević Zadar d.o.o. Vrijednost radova iznosi 11.282.425,53 kune bez PDV-a, kazala je Renata Mršić, službenica JUO Grada Biograda na Moru.


Useljenje za godinu dana
– Nakon završetka svih radova i ishođenja uporabne dozvole stanari bi se u nove stanove trebali useliti početkom 2022. godine, rekla je Mršić.
Gradnja stanova iz Programa POS-a počela je na jesen 2018. godine. Međutim, u trenutku kad je izgrađeno 20-ak posto investicije cijeli projekt je stao u lipnju 2019., nakon što je vlasnik građevinske tvrtke Centrogradnja d.o.o. Zagreb iznenada preminuo, a tvrtka potom otišla u stečaj. Sve je to dovelo do toga da je 30 biogradskih obitelji (6 stanova je u vlasništvu Grada), ostalo »na vjetrometini«.
Mnogi su se i kreditno zadužili te umjesto da u svibnju 2020. prekinu postanarstvo i usele u nove stanove njih čak 15 od 30 prekinulo je ugovor, uglavnom zbog ugovornih i financijskih zavrzlama s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), neizvjesne sudbine s tim stanovima ili su na neki drugačiji način nastavili rješavati svoje stambeno pitanje.


Zgrade »rastu« u poteškoćama
– Nakon tri provedena javna natječaja u 2015. i 2017. godini za kupnju stana iz programa POS-a na konačnoj listi prvenstva ostalo je mjesta za još 34 potencijalna korisnika stanova, kazala Mršić dodajući kako je ostalo 15 stanova površine 45 m2, 54 m2 i 67 m2. – Prvenstvo kupnje ima prvih 15 korisnika, a ako ne bude dovoljno zainteresiranih razgovarat ćemo po redu i s preostalim od 34. Kandidati trebaju biti kreditno sposobni. Ako ne bude 15 kupaca provest ćemo novi javni natječaj, istaknula je Mršić.
Izgradnja POS-ovih stanova od početka je naišla na poteškoće. Nakon višegodišnjeg rada na pripremi dokumentacije i anketiranja zainteresiranih za stanove pomislilo se da će projekt propasti jer je izabrani izvođač radova odustao. Ipak pronađena je spasonosna formula.




Grad uložio 7 milijuna kuna
– Grad Biograd na Moru je u projekt uložio sedam milijuna kuna. Dao je besplatno zemljište te svu potrebnu infrastrukturu u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok s dodatnih 2,5 milijuna kuna pokriva troškove izgradnje POS-ovih stanova. S time smo spasili projekt izgradnje, prebili smo naknadne troškove za što ćemo u vlasništvo dobiti šest stanova, istaknuo je Ivan Knez, gradonačelnik.
Inače, prvi stanovi iz POS-a su izgrađeni još davne 2006. godine. Dodijeljena su 22 stana, odnosno izgrađene su tri zgrade na biogradskom predjelu Granda.
– Usprkos svim problemima koji prate biogradske POS-ove stanove smatramo da je to jedan od najpovoljnijih načina stambenog zbrinjavanja prvenstveno mladih obitelji te osoba koje silom prilika žive kao podstanari, zaključio je Knez.