Jačanjem društvenog poduzetništva do većeg zapošljavanja mještana Gračaca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nevladina neprofitna organizacija iz Gračaca i pandemijsku godinu ispunila zanimljivim projektima
Udruga Prospero je u prošloj godini radila na sedam projekata: »Znanjem do zaposlenja«, »Čitajmo zajedno«, »Poljo - info centar«, »Njega i pomoć u kući« i »Glazbeno - scenska sekcija mladih općine Gračac II«
Udruga Prospero
Druženje na projektu »Čitajmo zajedno«

Udruga Prospero iz Gračaca je nevladina neprofitna organizacija osnovana 2003. godine kao odgovor na visoku nezaposlenost i loš položaj žena u društvu. Njen se rad temelji na načelima ravnopravnosti, solidarnosti i humanosti. Cilj rada udruge je kroz razne aktivnosti i programe povećati svijest javnosti i institucija o ženskim pravima, potrebi njihovog zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja kroz edukaciju i prekvalifikaciju, kao i briga o dostojanstvu i pravima siromašnih i socijalno isključenih kategorija društva.

Široka lepeza projekata

Udruga Prospero je u prošloj godini radila na sedam projekata: »Znanjem do zaposlenja«, »Čitajmo zajedno«, »Poljo - info centar«, »Njega i pomoć u kući«, »Glazbeno - scenska sekcija mladih općine Gračac II«.
- U partnerstvu s Humanitarnom udrugom Majka Terezija provodimo i projekt »Zaželi«, dok s udrugom Eko - Zadar radimo na projektu »Aktibiz«. U sklopu programa »Zaželi« zaposlili smo 30 nezaposlenih žena s područja općine Gračac koje brinu za oko 200 korisnika starije životne dobi kojima je nužna njega i pomoć u kući. Udruga Prospero osnovala je i društveno poduzeće pod nazivom Održivo društvo d.o.o. kojem je 100 - postotni vlasnik. U poduzeću izrađujemo papuče, cipele i ostalu obuću kroz brand Kalliopi, kazala je na početku Slavica Miličić, predsjednica udruge Prospero i dodala kako je udruga u prošloj godini aktivno provodila projekt »Znanjem do zaposlenja«, u sklopu kojega su radili na edukaciji nezaposlenih osoba u zanimanjima pčelar/medar, mljekar/sirar, uzgajivač goveda, zavarivač rel postupkom, turistički vodič, monter solarnih sustava te šivač gornjišta obuće.
- Cilj projekta je bio povećati zapošljivost najranjivijih skupina na tržištu rada. Korisnici su dobili certifikat o završenom osposobljavanju koji su mogli upisati u e - knjižicu. Korisnici projekta su u sklopu osposobljavanja stekli znanja i vještine kako bi se samozaposlili i pokrenuli svoju proizvodnju. Voljela bih istaknuti priču jednog korisnika koji je nakon što je prošao osposobljavanje za pčelara/medara otvorio svoj OPG, javio se na natječaj i ostvario podršku od Ministarstva poljoprivrede na natječaju za manjine, što je pravi dokaz da se napornim radom i upornošću može daleko dogurati istaknula je Miličić.
»Čitajmo zajedno« je projekt kojem je cilj stvaranje angažirane čitateljske publike koja će steći navike čitanja, te nakon programa nastaviti s čitanjem i druženjima. Uključivanje ranjivih skupina u aktivnosti čitanja rezultiralo je uključivanjem takvih skupina u društvo i osjećajem pripadnosti.
- Radionice su bile podijeljene u dvije grupe. Jedna grupa radionica bila je namijenjena za korisnike mlađe od 15 godina, a druga za starije od 54 godine, nemoćne osobe i invalide. Svaka od aktivnosti za mlade provodila se dva puta mjesečno u trajanju od dva školska sata, ukupno mjeseci mjeseci. Radionica 54+ također se odvijala dva puta mjesečno po dva školska sata, rezimirala je Miličić i kazala kako je cilj projekta »Poljo - info centra« promicanje poljoprivrede i vrijednosti ruralnog prostora, odnosno unapređenje i razvoj poljoprivrede, pružanje stručne pomoći, te informiranje javnosti o događanjima s područja poljoprivrede i prehrane.

Podizanje kvalitete života

- Informativni centar ima svoje uredovno vrijeme i uvijek je na usluzi poljoprivrednicima za sva pitanja. Korisnici imaju mogućnost proći kroz edukacije vezane uz mjere ruralnog razvoja, te edukacije vezane uz vođenje poslovnih knjiga za OPG-ove. Također su bili uključeni i u mentoriranje i savjetovanje, rekla je Miličić i naglasila kako je u projekt njege i pomoći u kući trenutno uključeno 36 korisnika kojima se pružaju usluge pomoći u kući.
- Imamo zaposlene tri gerontodomaćice i jednog gerontodomaćina, koji za korisnike programa obavljalju cijeli niz usluga, kao što su obavljanje kućnih poslova, dostava živežnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i sl. Starijim i nemoćnim korisnicima pomažu i s održavanjem osobne higijene, kao i u obavljanju težih fizičkih poslova oko kuće, kao što su cijepanje i slaganje drva, košenje trave i razni popravci u kućanstvu, rezimirala je Miličić.
Projekt »Glazbeno - scenske sekcije mladih općine Gračac II« usmjeren je na promicanje glazbenog i dramskog stvaralaštva djece i mladih, te organizaciju kulturno - umjetničkih manifestacija. Za potrebe realizacije ovog projekta, članovi udruge Prospero u jedno su spojili dva događanja, a to su organiziranje Božićne predstave s mladima Općine Gračac, te manifestaciju Oživljavanje povijesti Gračaca II.
- »Aktibiz« projekt, na kojem radimo u partnerstvu s udrugom »Eko-Zadar« za cilj ima, kroz povećanje vidljivosti društvenih poduzetnika ojačati svijest građana o društvenom poduzetništvu kao generatoru održivog razvoja zajednice. Momentalno kroz projektne aktivnosti radimo na uspostavi neformalne mreže društvenih poduzetnika i formiramo web stranicu koja je namijenjena isključivo društvenim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj, a njezina je svrha doprinijeti vidljivosti društvenih poduzeća i potaknuti građane i građanke na češći i svjesni odabir proizvoda i usluga društvenih poduzetnika. Na ovaj način želimo doprinijeti izgradnji društvene i solidarne ekonomije, rezimirala je Miličić.

Pandemija i novi planovi

Pandemija koronavirusa je i članove udruge Prospero, kao i sve druge udruge spriječila u uobičajenoj provedbi projektih aktivnosti.
- Nastojimo biti odgovorni i paziti na sebe i druge. Gerontodomaćini, koje su nositelji vrlo važnog projekta i doprinose lakšoj svakodnevici naših starijih sugrađana, zasada su srećom negativni te mi je jako drago da mogu pomoći starijim sada kada im je najpotrebnije da se dodatno ne izlažu opasnosti od zaraze i da ostanu doma, rekla je Miličić i kazala nam ponešto o planovima i aktivnostima koje će realizirati u ovoj godini.
- Planovi za ovu godinu su nam prije svega usredotočeni na provedbu započetih projekata. Sustavno ćemo raditi na jačanju kapaciteta udruge kako bi mogla odgovoriti na potrebe zajednice. Također ćemo dalje raditi na jačanju našeg društvenog poduzeća kako bi poduzeće povećalo asortiman proizvoda, ojačalo za bolju i kvalitetniju prodaju i promociju proizvoda i time moglo zaposliti još mještana Gračaca u proizvodnji obuće i keramičkih proizvoda. Želimo više raditi na promociji društvenog poduzetništva na način da ćemo zagovarati i utjecati na donosioce odluka da se donese zakon o društvenom poduzetništvu te da utječemo da se oformi formalna mreža društvenih poduzetnika, zaključila je Miličić.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)