Poduzetnici govorili kako su učili na svojim gafovima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na Sveučilištu održana predavanja poslovnih ljudi o vlastitim greškama
Grešaka uvijek ima, ne bih pričao o usponu jer je sve to prilika za rast i razvoj. Pričat ću o jednom svom projektu iz davnina, točnije iz 1998. godine, a to je prvi online rezervacijski sustav koji je bio uspješan, ali 10 godina ispred svoga vremena, istaknuo je Mario Fiolić
Vedran SITNICA
Mladi poduzetnik Lovre Peraić, vlasnik agencije za marketing, videoprodukciju i animaciju

Još jednom, imat ćemo priliku čuti atraktivne priče protkane ranjivošću, otvorenošću i prihvaćanjem vlastite nesavršenosti. Ovaj put od strane (IT) poduzetnika, jedne posebne sorte koja hrabro svakim danom korača naprijed i bori se da bi postigla ciljeve koje si je zacrtala davno, ali svakim danom dodaje i nove. Svatko tko je jednom bio poduzetnik, zna koliki je to izazov, a oni koji nisu, imali su priliku čuti u ponedjeljak navečer, kazao je Josip Zurak, organizator poduzetničkog izlaganja »Fuckup Nights« održanog u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Teme su bile poduzetništvo i IT sektor, a predavači iz područja videoprodukcije, programiranja, animacije, turizma...
O svojim pogreškama, neuspjesima i anegdotama u poslu, o svemu onom što ih je dočekalo pomalo nespremne, ali definiralo kao profesionalce i osobe te potaknulo na razmišljanje pričali su Mario Fiolić, Simeon Bugarija, Lovre Peraić, Jerislav Bobić te Damir Granić.

Nasmijali sve prisutne

- Grešaka uvijek ima, ne bih pričao o usponu jer je sve to prilika za rast i razvoj. Danas ću pričati o jednom svom projektu iz davnina, točnije iz 1998. godine, a to je prvi online rezervacijski sustav koji je bio uspješan, ali 10 godina ispred svoga vremena, istaknuo je Mario Fiolić, direktor Tantum d.o.o. računovodstvenog i consulting servisa, vlasnik Vina i likeri Fiolić, suosnivač IT-turističkog projekta Holidation iz 1998. godine, dodajući kako se radi o vremenima kad IT nije bio toliko raširen u odnosu na danas.
Fiolić se pohvalio kako danas na tzv. gaf u poslu reagira pozitivno. I bude mu drago jer u tome vidi poslovni neuspjeh iz neznanja.
- To je bio neuspjeh na razini financijske podloge jer je toliko bio zahtjevan financijski da je u to vrijeme bilo nemoguće realizirati ga do kraja. No svi mi koji smo bili involvirani, nismo odustajali, ispričao je Fiolić.
- Imali smo odličnog savjetnika. U poslu je važno imati ključne ljude koji se ne uspaniče na prvu prepreku. Iako smo radili na projektu koji je financijski iziskivao mnogo novca, tražili smo načine kako bismo došli do svog cilja. Naša je želja bila da ovaj sustav fizikalne terapije omogući ljudima da perfektno medicinski precizno vježbaju samostalno, kazao je o svom uspjehu Jerislav Bobić Jere (CTO, Locomarine, CEO, Vestilica...) koji se iz Zagreba javio videovezom.
Svoj posebni gaf sa svima nazočnima podijelio je i mladi poduzetnik Lovre Peraić, vlasnik agencije Sutra, agencije za marketing, videoprodukciju i animaciju; nekadašnji brand manager u Cromarisu i Ledu, s dugogodišnjim iskustvom rada u marketingu u Hrvatskoj i inozemstvu.
- Istaknuo bih poseban gaf koji mi se dogodio na početku karijere kada sam neinformiran došao na razgovor za posao u Dionu. Naime, na intervju sam otišao poprilično nadobudno i samopouzdano u svom odjelu s maturalne večeri misleći kako ću impresionirati sve prisutne. Na meni postavljeno pitanje znam li koja je primarna djelatnost Dione, odgovorio sam kako se Diona bavi mesarskim proizvodima. Začuđene odgovorom, žene koje su radile intervju sa mnom, pristojno su mi pojasnile pravu djelatnost, ispričao je mladi uspješni poduzetnik.

Financijski zaribali

- Imali smo više malih grešaka u svom poslovanju, nije bilo fatalnih grešaka, ali u hodu smo se sastavljali. Od samog početka, a to nismo uradili, trebali smo imati ugovor i specifikaciju. Mislili smo da ćemo tim ugovorom prestrašiti ljude i da je to samo gubljenje vremena, kazao je Simeon Bugarija, direktor tvrtke ASPEKT specijalizirane za razvoj softverskih rješenja po mjeri s preko 15 godina iskustva u web tehnologijama.
- Ako se oslonite samo na slobodnu procjenu o konkretizaciji projekta, možete mnogo pogriješiti, nekada će vam se činiti da za neke probleme nećete naći rješenje, no ne trebate odustajati, dodao je Bugarija.
Posebno zanimljivo izlaganje imao je Damir Granić, kojemu je nakon izlaganja, iz publike stiglo pitanje kada će se početi baviti stand up komedijom.
- U svom poslovanju imali smo mnogo velikih gafova. Krenuli smo previše nadobudno u jedan projekt i financijski smo zapravo neracionalno zaribali stvar, kazao je Damir Granić iz tvrtke Alba Digital za produkciju videa, suvlasnik platforme ZD1 koji je kroz svoj rad ujedno i pratitelj i kroničar zadarskih kulturnih i inih događanja.
- Jedan od naših najgorih »fuckupova« je nerješavanje papirologije. Dokumentacija koja se nije odrađivala pravovremeno, nagomilava se odgađanjem. Ispisivali smo sve i svašta bez čitanja što nas je dovelo do naplate, pa smo i tu dobili dobru lekciju, istaknuo je Granić i posebno naglasio probleme s porezom i zaboravljanjem R1 računa.
Svi izlagači, podijelili su svoje »tanke ledove« u poslovanju, bez srama, složivši se kako nikada ne treba odustati te kako su ponosni što ovom gestom mogu pomoći novim poduzetnicima.
Ovaj događaj organiziran je kroz projekt 2CODE sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno