Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Bježeći pred policijom skočili u more, pa ih odalo kihanje

Autor: Suzana Bandić

01.03.2009. 23:00
Bježeći pred policijom skočili u more,  pa ih odalo kihanje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U bizarnoj provali na turistički brod otkrilo se da su prva dvojica razbojnika provalila na isti brod u prosincu prošle godine, a druga dvojica lopova su pred policajcima skočila u more gdje su ostali do okončanja očevida. U pothlađenom stanju iz mora su ih izvukli policajci


U turistički brod “Angelina” provaljeno je čak dva puta u razmaku od samo osam sati tijekom iste večeri, odnosno u noći s nedjelje na ponedjeljak, a počinitelji su uhvaćeni na djelu i potom privedeni u prostorije policije na obradu.
Naime, policija je uhitila četiri muške osobe koje su provalile u brod koji se nalazio na vezu u uvali Dražanica na Obali kneza Trpimira, inače u vlasništvu Davora Radulića.
No, u cijeloj priči zanimljivo je što su po dvojica provalnika uhvaćena u dva odvojena slučaja, ali na istom brodu koji su te večeri odabrali za svoju metu pukom slučajnošću.
U istoj večeri dvije provale
Prvi dvojac u dobi od 16 i 17 godina uhvaćen je na djelu u 18.45 sati. Samo dvije-tri minute kasnije na licu mjesta našli su se vlasnik broda i njegov sin, ali i zadarski policajci. Maloljetni provalnici uhvaćeni su u unutrašnjosti broda, skriveni ispod “prove”. Nisu uspjeli ništa odnijeti, pa čak ni pobjeći jer je brod od prve provale koja se dogodila još u prosincu prošle godine, osiguran alarmnim sustavom i videonadzorom.
– Zbog problema koje mi mali brodari imamo, morao sam u listopadu prošle godine brod iz zadarske Marine dovesti na vez ovdje u uvalu Dražanica gdje nema nikakvog osiguranja ni nadzora. U prosincu prošle godine mi je u brod prvi put provaljeno. Tada mi je učinjena velika materijalna šteta, jer je provalnik razbio sva vrata kako bi ušao unutra i to dvoja dolje i jedna gore u potpalublju. Odnio mi je vrijednog alata, polog iz kase, fotoaparat, ali i supruginu narukvicu i neke osobne sitnice koje smo držali na brodu. Nakon toga sam se odlučio osigurati, pa sam na brod postavio alarmni sustav. Upravo on se i oglasio kod obje provale, pa smo i prvi i drugi provalnički “tandem” zatekli na djelu – ispričao je Davor Radulić te dodao da srećom nije bilo ozlijeđenih, a ni materijalne štete.
Inače, s obzirom da je brod pod sigurnim i učinkovitim osiguranjem Radulić ga drži otvorenim. Provalnik tako može vrlo jednostavno ući u njegovu unutrašnjost, a da pri tom ne napravi štetu i ne razbija vrata. No, nakon što uđe u unutrašnjost broda, a prije nego uspije išta odnijeti, oglasi se alarm baš kao i u oba slučaja protekle noći.
Alarm ih spriječio u bijegu
– Lopovi nisu uopće imali šansu ništa odnijeti. U svega nekoliko minuta moj sin i ja smo došli do broda s obzirom da stanujemo stotinjak metara dalje, a i policija je bila uistinu brza. Prvu dvojicu smo zatekli u “provi”. Sudeći po onome što smo zatekli u brodu vidi se da su planirali ukrasti računalo, printer i ostalu tehniku. Ovaj put nisu uspjeli ostvariti svoj naum – ističe Radulić te dodaje da sumnja da je riječ o istim provalnicima od prosinca prošle godine.
Naime, kako je rekao, dvojac je u razgovoru s policijom otkrio da znaju za provalu iz prosinca i to do detalja, odnosno što je ukradeno i na koji način je provalnik ušao u brod.
– Rekli su da to sve znaju jer se pričalo o tome, u što ja sumnjam, ali to nije moj posao već policijski. Imaju ih, pa neka provjeravaju – rekao je Radulić te dodao da je te večeri nakon provale pomislio da će imati mirnu večer, ali prije tri sata u noći, ponovno se oglasio alarm.
Iako se prva provala čini prilično bizarnom, ova druga bi mogla ostati bez presedana u policijskoj evidenciji.
Naime, drugi je “tandem” ugledavši vlasnika broda i policiju skočio s broda u more iako je temperatura zraka bila tek nešto iznad nule. U moru su ostali tijekom cijelog očevida koji je trajao 45 minuta. Sasvim slučajno ih je otkrio Davor Radulić s obzirom da mu se učinilo da je čuo da je netko kihnuo te da se nešto miče u moru.
Skočili u more, pa se pothladili
– Moj sin ih je prvi ugledao u moru između drvenog mula i drugog broda. Rekao im je: “Iziđite jadna vam majka!”. Držali su se za stubove na kojima stoji mul i srećom što očevid nije potrajao duže jer bi tragično završili. Zatekli smo ih u pothlađenom stanju. Već su bili toliko loše da čak nisu imali snage ni izaći iz mora, već su ih policajci izvukli – rekao je na kraju vlasnik broda.
Inače, osim što će najvjerojatnije nakon ovog bizarnog “pothvata” završiti u bolnici, lopovima slijedi i kaznena prijava.
Materijalna šteta koju su počinili je mala. Naime, uništili su samo jedan digitalni fotoaparat s kojim je jedan od provalnika skočio u more.