Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bura zabundala Zadrane, raspirila požare

01.03.2011. 23:00
Bura zabundala Zadrane, raspirila požare


Samo jučer zadarski vatrogasci imali su dvije intervencije na otvorenom požaru. Oko 10 sati ujutro izbio je požar u Crnom koji se zbog jake bure ubrzo proširio prema borovoj šumi. Tek što je ovaj požar lokaliziran, oko 12.30 sati je u Radovinu buknuo novi požar u kojem je gorila hrastova šuma i smreke


Škura bura otvorila je vrata ožujka i najavila prvu od tri “marčane  bure” koje nas čekaju u ovom  mjesecu. Ujedno je rastužila  mnoge koji su očekivali da će  dolaskom ožujka doći i toplije  vrijeme. Bura i oblaci, a ponegdje čak i snijeg pratit će  nas do petka, dok bi se za  vikend konačno mogle ukazati neke naznake toplijeg,  proljetnog vremena.
Vjetar i vatra
Jaka bura, koja nas prati  već neko vrijeme, uzrokovala  je mnogo problema vatrogascima koji su prošlog tjedna, ali i jučer, imali pune  ruke posla. U samo tjedan  dana na području Zadarske  županije imali su 113 intervencija od čega su veliku  većinu činili požari otvorenog  tipa.
Samo jučer zadarski vatrogasci imali su dvije intervencije na otvorenom  požaru. Oko 10 sati ujutro  izbio je požar u Crnom koji se  zbog jake bure ubrzo proširio  prema borovoj šumi pa je na  intervenciju poslano pet vatrogasnih vozila. Ipak, na  sreću, požar je brzo lokaliziran, a izgorjela je veća  površina niskog raslinja, dok  krošnje stabala nisu zahvaćene.
Tek što je ovaj požar lokaliziran, oko 12.30 sati je u  Radovinu buknuo novi požar.  Na teren su izašli vatrogasci  Javne vatrogasne postrojbe  Zadar s dva vozila te vatrogasci DVD-a Ražanac.
 – Zbog neprohodnog terena vozila mogu prići najbliže jedan kilometar i moguće je požar gasiti pomoću  naprtnjača, pa je u pomoć  pozvan i kanader. U ovom  požaru gori hrastova šuma i  smreke, javili su iz JVP Zadar. Uzroci oba požara još  nisu poznati.
 – U prosjeku smo imali 16  intervencija dnevno, a jedan  dan je bilo čak 23 intervencije. Većinom se radi o  slučajevima u kojima je paljen  korov, strništa ili biljni otpad,  pa se zbog jake bure vatra  otela kontroli, rekao je Željko  Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar.
Tri velike bure i sedam  malih
Dodao je da ljudi smiju  paliti korov, ali moraju paziti  na vrijeme, odnosno da ne  puše jak vjetar, te obavezno o  paljenju moraju obavijestiti  93 broj tako da vatrogasci  znaju gdje se pali te da ne  izlaze na teren bez potrebe.
Osim požara bura je uzrokovala probleme i u Ulici  Benka Benkovića gdje je vjetar bacio komad betona s  krova zgrade na parkiran automobil. Iz Policijske uprave  zadarske doznali smo da je i  na autocesti bura prekjučer  preokrenula jednu laku prikolicu, koju je vlasnik sam  okrenuo i vratio na cestu te  nastavio put.
Iz Jadrolinije javljaju da  bura nije prouzrokovala veće  probleme u pomorskom prometu, dok je autocesta jučer  bila zatvorena za sve skupine  vozila osim za osobne automobile.
 – Ovo vrijeme nije neobično  i nije iznenađujuće, jer je  ožujak poznat po promjenama vremena i upadima hladnih zračnih masa. Ožujak je  poznat i po burama, a čak se  zna dogoditi da padne snijeg.  U narodu je poznato da u  ožujku ima tri velike  “marčane bure” i sedam malih, a zbog prevrtljivog vremena ga čak zovu  ožujak-luđak, rekao je Duško  Kraljev, zadarski meteorolog.  Dodao je da nas za vikend  čeka smirivanje vjetra dok bi  u ponedjeljak opet trebala  započeti bura. Kraljev je dodao da je u ožujku uobičajeno  da se izmjenjuje zimsko vrijeme s onim koje se navješćuje proljeće.