Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Josip Čerina predložen za Programsko vijeće HRT-a

01.03.2011. 23:00
Josip Čerina predložen za Programsko vijeće HRT-a


Među 57 prijava za 11 novih članova Programskog vijeća HRT-a je ono i pročelnika HCR-ove podružnice u Zadru Josipa Čerine. Čerinu su, prema njegovim riječima, kanididirali Studentski zbor sveučilišta u Zadru, Hrvatski centar za razimiravanje te Kinološko društvo Dalmatinski pas Zadar. Međutim, iz same procedure je vidljivo jasno je da je Čerina Saboru RH predložen u kvoti HDZ-a, Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije i to jednoglasno je i bez rasprave, ali umjesto prijateljice premijerke Jadranke Kosor Branke Pavlić, koja je povukla svoju kandidaturu.
Čerina koji je u središte medijske pažnje prije dvije godine došao zbog pokušaja bespravne izgradnje garaže ispod svog stana u Poljanskoj 2. u Zadru, kaže da je postupio po nalogu građevinske inspekcije i vratio građevinu u prijašnje stanje. Čerina je u zajedničkom dvorištu zgrade pokušao sagraditi garažu, ali su se pobunili stanari i slučaj prijavili građevinskoj inspekciji. Do pobune možda ne bi ni došlo da pristup garaži nije ometao zidić na kojem se stanari rado okupljaju. Čerina je njihovu prijavuje tada komentirao riječima: „…to se bune babe koje sjede na zidiću od podne do ponoći!”  Babama unatoč, inspekcija je najprije zatvorila gradilište, a potom izdala i nalog za rušenje garaže koja je bila provučena pod adaptaciju balkona koji se nalazio na mjestu garaže.
– Još 15. travnja prošle godine zatražio sam od Općinskog suda u Zadru potvrdu da nisam kažnjavan. Potvrda mi je bila potrebna radi postupka za izbor u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika na polju informacijskih i komunikoloških zanosti, rekao je Čerina, odgovarajući na aluzije u svezi činjenice da je rješenjem o uklanjanju „de facto” bespravnim graditeljem što je kazneno djelo.
Međutim, primjena članka 252.a u praksi je rijetka, mada bespravne gradnje ima na sve strane. Na to Čerina ponovno ističe istu priču kako su mu u Gradu Zadru, za adaptaciju balkona rekli da ne treba ishođenje građevinske dozvole, iako je građevinska inspekcija nedvojbeno ustvrdila da je to samo bio Čerinin spin za izgradnju garaže.