Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Djeca i tete – odgojiteljice s maskama preplavili Sukošan

02.03.2019. 19:42
Djeca i tete – odgojiteljice s  maskama  preplavili  Sukošan


Male maškare i njihove tete-odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Zlatna luka iz Sukošana i Područnog vrtića u Debeljaku nastavile  su dugogodišnju tradiciju i ljubav prema starim običajima.
Naime, sukošanske maškare traju neprekidno desetljećima, među  najbrojnijima su Dalmaciji. Gotovo da i nema Sukošanca koji nije bio u  maškarama, a mnogi su i dobitnici nagrada diljem Lijepe Naše.
– Junaci iz dječjih priča, animiranih i drugih filmova, likovi iz biljnoga, životinjskoga, i tko zna kojih sve još svjetova, još jednom su zavladali općinskim središtem predstavljajući se mnoštvu znatiželjnih roditelja, djedova, bake, sestrama, braći, mještanima, ponosno će Milica  Ćoso, ravnateljice vrtića.
Oko 110 od 130 vrtićke djece iz Sukošanu i Debeljaka su tradicionalnom povorkom kroz selo i gledanjem mađioničarske predstave u Domu mladeži svoj maškarani i razdragani dan završili pjesmom i plesom  pod maskama i okrjepom na trgu Gornja vrata.  
– U ovo vrijeme igre i zabave miješaju se mašta i stvarnost.  Oduševljenje kojim mališani sudjeluje u maškaranoj povorci, plesu i  pjesmi jamči da Sukošanske maškare ima budućnost. S maškaranih lica, osobito onih najmlađih, čita se zadovoljstvo i čuđenje zbog svega  onoga što se oko njih događa, ali istodobno i spremnost da ovaj  "važan" događaj i odrade što bolje, naglasila je Ćoso.
Karnevalska povorka Velikih maškara ili Lipih maškara danas će s  počekom u 15 sati kroz selo krenuti od Jose do Doma mladeži, od Sukošanske maškare se održavaju organizaciji Mladi Sukošan, a pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice, 
– Nakon maškarane povorke u Domu mladeži bit će to istinska groznica subotnje noći, urnebesna maškarana fešta na kojoj će uz živu  glazbu svi dobiti zahvalnice za sudjelovanje, najavio je Marko Baričić,  jedan od organizatora.
Ponedjeljak i utorak prijepodne, 4. i 5.  ožujka, rezervirane su za školske maškare u Sukošanu, Debeljaku i Gorici.
– Najorginalnije sukošanske Babe luže, Ružne maškare ili Zvončari s  vrećom luga, koje predstavljaju posebnost svoga kraja i prenose kulturno naslijeđe na mlađe generacije, održavaju se u utorak na Poklade,  naglasio je Baričić.
Momci i muževi obučeni su u staru odjeću, ogrnuti ovčjim runom.  Na glavi mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga  čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga a na ramenima Did,  krivac za sve nevolje i nedaće. Osim pića, za sve maškare osiguran je i  fažol s pancetom i kobasicom.
Sve do ponoći i zvona sa zvonika sv. Kasijana kada za kršćane započinje 40-dnevno doba korizme, vrijeme odricanja i obraćanja.