Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pokrenut postupak protiv gradonačelnika Obrovca, Ante Župana!

02.03.2019. 14:06
Pokrenut  postupak  protiv  gradonačelnika  Obrovca, Ante  Župana!


Rijetko koja sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu  interesa prođe bez dužnosnika iz Zadarske županije, a na jučerašnjoj se  tako našao i gradonačelnik Obrovca, Ante Župan. Povjerenstvo je o njemu trebalo odlučiti hoće li pokrenuti postupak zbog sukoba interesa ili  odbaciti prijavu, a nakon sjednice saznajemo kako je postupak ipak pokrenut.
– Na današnjoj sjednici Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju  postupka protiv dužnosnika Ante Župana, gradonačelnika Grada Obrovca, zbog moguće povrede članka 7. točke c) Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz angažiranja odvjetnika Zrinka Zrilića za zastupanje dužnosnika kao okrivljenika u prekršajnom postupku, na teret  proračuna Grada Obrovca, kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva  Martina Jurišić.
Tužba Povjerenstva za informiranje
Naime, riječ je o sudskom postupku u kojemu je spomenuti odvjetnik  prije dvije godine zastupao obrovačkog gradonačelnika na zadarskom  Prekršajnom sudu, temeljem tužbe Povjerenstva za informiranje koje je  obrovačku vlast još 2016. upozorilo da su dužni gradskim vijećnicima  dati tražene informacije. Povjerenstvo je tada obrovačku vlast upozorilo  kako im u slučaju uskrate informacija slijedi "propisani prekršaj za odgovornu osobu u tijeku javne vlasti ako ne omogući povjereniku uvid u  informacije koje su predmet postupka". No, obrovački gradonačelnik ni  tada nije dostavio kopije računa za svoje i troškove reprezentacije svojih  suradnika. Prošlo je tada osam mjeseci od podnošenja vijećničkog zahtjeva za informacijama, ali Župan nije odgovorio na upit vijećnika koji se  odnosio na ove troškove.  
Naime, HSLS-ov gradski vijećnik Marko Klanac gradonačelniku je tada  postavio pitanje na što je potrošeno 315.000 kuna za reprezentaciju,  tražeći da mu se po stavkama to pismeno pojasni. Kako odgovor nije dobio, Povjerenstvo za informiranje protiv Župana je podnijelo tužbu Prekršajnom sudu u Zadru. 
"Imam dokumentaciju o uplati"
Naš je list tada pratio suđenje, a Župana su zastupala dva odvjetnika,  Ive Brkić i Zrinko Zrilić. Gradonačelnik se oba puta nije pojavio na raspravi te je sutkinja kazala kako će idući put održati raspravu bez obzira  pojavio se Župan ili ne. No Župan se nije pojavio niti na trećoj raspravi  poslavši liječničku dokumentaciju o ozljedi.
Zbog sumnji da je odvjetnike iz ovog predmeta plaćao novcem iz  gradske blagajne na kraju je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa.  No, Ante Župan jučerašnjem razgovoru poriče da je odvjetnike plaćao  novcem poreznih obveznika: 
– Ne znam da je išta pokrenuto, a gospodinu Zrinka Zrilića koji me je  zastupao osobno sam platio, o čemu imam dokumentaciju. Povjerenstvo dokumentaciju od mene nije zatražilo i prvi put čujem da po tom  pitanju ima nekih nedoumica. Ako zatraže dobit će vjerodostojnu uplatu  za posao koji je odradio, kaže Župan.
HSLS zadovoljan postupkom
S obzirom da je do pokretanja ovog sudskog postupka dovela prijava  HSLS-ovog obrovačkog vijećnika Marka Klanca, zatražili smo i njegov  komentar. On, pak, napominje kako nema informaciju o postupku na  Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali je zadovoljan ovakvim  epilogom situacije.
– Drago da je moje traženje dokumentacije dovelo do sudskog postupka u kojoj gradonačelnik radije plati kaznu od 5000 kuna  nego da dostavi   tražene podatke. Iz ovoga je svima jasno da se ovdje radi o nepravilnostima kojima se treba baviti Državno odvjetništvo, a ne Povjerenstvo za  sprječavanje sukoba interesa. Bahatost i netransparentnost  u Gradu  Obrovcu dosegla je zabrinjavajuće razmjere. Nažalost, Grad je kao tijelo  javne vlasti svedeno na uski krug ljudi, točnije na nekoliko obitelji  koji od  njega itekako dobro žive. Zamislite da netko radije u dva  postupka plati  10.000 kuna  nego da izvadi  dokumentaciju na stol i dementira me. E pa  gradonačelniče, izvoli papire na stol!, poručuje na kraju Klanac.