Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Radnici traže povećanje osnovice plaće

02.03.2019. 14:51
Radnici traže  povećanje  osnovice plaće


Gradonačelnik Zadra Branko Dukić prihvatio je inicijativu  predstavnika SSSH, SPIVH-a i Podružnice SPIVH-a pri Liburniji d.o.o.  Zadar i u četvrtak organizirao sastanak sindikalista i predstavnika radnika te prijevozničke tvrtke s predstavnicima Grada, direktorom Liburnije  d.o.o. Edvinom Šimununovim, a u svezi zahtjeva radnika Liburnije za  povećanjem plaća, adekvatnog reguliranja i isplate prekovremenog rada,  noćnog rada.
– Sastanku je nazočio predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak, pravni  povjerenik TU SSSH Zadar Vedran Uranija, sindikalni povjerenik Podružnice SPIVH-a pri Liburniji d.o.o. Zadar, Marin Sikirić te predstavnici  Udruge sindikata vozača i prometnih radnika, a u ime Grada Zadra zamjenik gradonačelnika Ante Babić te direktor Liburnije d.o.o. Edvin Šimunov, izvjestili su sindikalisti dodajući kako gradonačelnik Dukić nije mogao nazočiti sastanku zbog dugih obaveza, ali ih je kratko sve pozdravio. 
Sindikalni predstavnici postavili su i obrazložili svoje zahtjeve za fiksiranje boda koji utječe na izračun plaće, te zatražili povećanje osnovice za  minimalnih deset posto koja utječe i na izračun plaće, ali i na sve dodatake na plaću. To su zatražili za sve radnike Liburnije d.o.o., a osim toga i  izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na reguliranje tjednog odmora, noćnog rada, putnih troškova i dr. 
– Zamjenik gradonačelnika je predložio da sindikalni predstavnici  upute i službeni zahtjev Gradu Zadru u svezi navedenih pitanja, što je  prihvaćeno i što će sindikalni predstavnici žurno učiniti, prije svega vezano uz dio koji se odnosi na fiksiranje boda i povećanje osnovice plaće  za minimalnih deset posto. Nakon očitovanja nadležnih iz Grada Zadra  u svezi sindikalnih i radničkih zahtjeva, sindikalni predstavnici će  odlučiti o eventualnim daljnjim sindikalnim i pravnim aktivnostima, poručili su sindikalisti koji su već ranije izrazili spremnost i na štrajk kao  krajnju mjeru ukoliko svi pregovori propadnu i dogovor izostane.