Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Radiestezija mu otvorila oči kako riješiti nesanicu svoje djevojčice

02.03.2020. 09:00


Iako poznati zadarski rašljar Milan Ciglar iza sebe ima preko 40 godina uspješnog rada u svim granama radiestezije, on otvoreno kaže kako ni sam u početku nije vjerovao da postoje štetna zračenja i da mogu biti vrlo opasna.
– Sve je počelo sasvim slučajno, i drago mi je što je bilo tako jer znanje koje se dobije iz vlastitog iskustva je najvrjednije, priča Ciglar te objašnjava kako se njegovo zanimanje za radiesteziju javilo u vrijeme dok je njegova kćer bila mala djevojčica koja bi vrlo teško zaspala te bi se noću često budila.
Kao roditelja, Ciglara je jako mučila nesanica njegove kćeri koja je znala biti budna i do ranih jutarnjih sati. Kako priča, ovaj radiestezist, slučajni susret s jednim njegovim prijateljem mu je otvorio oči, jer ga je uputio na razmišljanje o štetnim zračenjima koja bi mogla biti uzrok nesanice njegovog djeteta.


Predavanja dr. Hartmanna bila su presudna
– Moram priznati da sam svog prijatelja pogledao s nevjericom, jer mi je sve to bilo čudno oko štetnih zračenja i bilo mi je glupo na tako nešto uopće pomisliti. Međutim, iako nisam mogao povjerovati da takva zračenja mogu postojati, ipak sam vrlo zdravo prihvatio njegovo razmišljanje i počeo sam se intenzivno zanimati za temu.Tako sam došao u posjed brojnih knjiga koje su počele kod mene buditi interes prema nefizikalnim pojavama, objašnjava Ciglar.
Iščitavajući brojne naslove, Ciglara je posebno razveselilo što je »naletio« na Stanka Jurdana koji je bio jako poznat, i što se kao inženjer građevine, još u ono vrijeme bavio radiestezijom.
– Bilo mi je neobično drago, što sam sreo Jurdana zato što se on kao građevinar bavio radiestezijom. Tada sam shvatio da ja koji sam po struci električar mogu još lakše razumjeti štetna zračenja, ali da se moram potruditi i puno toga naučiti kako radiesteziju znati primjenjivati i kako s njom pomoći prvo svom djetetu, a onda i drugima kojima pomoć bude bila potrebna, otvoreno kaže radiestezist.
Nakon Jurdana, koji mu je dao vjetar u leđa, Ciglar se sve više počinje baviti temom štetnih zračenja, i na njegovu radost doznaje za predavanje dr. Ernesta Hartmanna, koje se održalo krajem 80-ih u Crnoj Gori, u Budvi.
– Čim sam vidio da će u svojim predavanjima dr. Hartmann govoriti o radioaktivnim gromobranima, trafostanicama i odašiljačima kao uzročnicima štetnih zračenja, znao sam da sam na pravom mjestu, prisjeća se Ciglar, te dodaje kako ga je posebno iznenadio interes polaznika seminara u Budvi i što su među njima bili i drugi Zadrani.
Predavanja dr. Hartmanna su za Ciglara bila presudna, jer je kroz njih predavač eklatantno prikazao opasnost štetnih zračenja. Inače, kako objašnjava Ciglar, Hartamann koji je utemeljio znanstvenu radiesteziju i koji je medicinskim istraživanjem znanstveno dokazao malignost nedovoljno poznatih sjecišta prirodnih strujanja energije zemljanog magnetskog polja, koji se danas zovu Hartmannovi čvorovi, još je u ono vrijeme tražio da se znanstveno dokaže koliko su opasna štetna zračenja.


Eksperiment s kravama
– Da bi dokazali štetna zračenja u Njemačkoj su proveli eksperiment. Izgradili su štale u koje su stavili krave. Krave koje su bile iznad podzemnih voda davale su loše mlijeko i bile su jako slabe, dok su one koje su bile na terenu bez podzemnih voda bile zdrave i s dobrim mlijekom. Nakon toga su zamjenili krave i opet se ponovilo isto, zdrave su se razboljele, a bolesne koje su se maknule s podzemnih voda su ozdravile, priča Ciglar uz još druge primjere koje je dao dr. Hartmann na predavanjima.
Seminar u Budvi za Ciglara je bio važan. Uz brojna predavanja koja su se održala tom prigodom, Ciglar je dobio i informaciju da se može svatko baviti radiestezijom, ali to ne smije biti bilo kako. Prema njegovim riječima, bavljenje radiestezijom mora biti potkrijepljeno znanjem i stalnim učenjem.
– Kada sam se vraćao sa seminara, bio sam sretan jer sam saznao da sada mogu pomoći svome djetetu i da će moja kćer uskoro moći normalno spavati. Međutim, iako sam tada dobio informaciju da se svako može baviti s radiestezijom, nisam to uzeo zdravo za gotovo, jer sam znao da me čeka dug put učenja i druženja s literaturom i tako je i danas. Uvijek su mi brojne knjige iz oblasti radiestezije na stolu, i ponosan sam što iza sebe imam više desetaka godina iskustava u ovom plemenitom pozivu, priča zadarski radiestezist držeći u ruci knjige Osmana Hasanpašića i Stanka Jurdana.




Komunikacija s predmetom u radiesteziji
Kada se upostavi komunikacija s predmetom s kojim će se tražiti voda, bilo da je to visak ili biotenzor, tek se tada može s učenjem nastaviti dalje, objašnjava Ciglar


Ciglar se u moć radiestezije uvjerio kada je krevetić svoje kćeri prebacio na drugo mjesto u stanu i kad je ona konačno počela spavati.
– To je bio divan osjećaj. Sjećam se kako sam ju ujutro morao buditi i kako je konačno imala tvrd san, nakon što sam joj preselio krevetić. Tada sam vidio da sam napravio nešto dobro i to mi je dalo još više energije za nastaviti dalje u ovom pozivu i pomagati dalje onima koji su žrtve štetnog zračenja, ističe Ciglar dodajući kako u Zadru ima i drugih radiestezista, ali se rado prisjeća svojih brojnih terena koji su uglavnom bili uspješni. Zadarskog »rašljara« posebno veseli kada ljudi koji ga pozovu da im pogleda ima li vode, nakon nekog vremena podignu svoje plantaže ili izgrade bazene, jer riješe problem navodnjavanja jer u glavnom bude vode tamo gdje im on kaže.


Medicina stanovanja
– Najviše me zovu da im tražim vodu kada je suša, znači u srpnju i kolovozu, ali svim tim ljudima pokušavam objasniti da se ne treba čekati suša da bi se našla voda i moram priznati da polako počinju shvaćati, priča radiestezist koji dodaje kako je bio uspješan u pronalasku vode po mjestima skoro cijele naše Županije, ali i na lokacijama od Pule do Dubrovnika.
Medicina stanovanja je isto jedna od grana s kojom se zadarski radiestezist uspješno bavi, te ističe koliko je ona bitna jer se uz pomoć nje čovjek može zaštiti od štetnih zračenja unutar svog doma.
– Štetna zračenja su sveprisutna jer se oko nas nalaze trafostanice, gromobrani i drugi izvori štetnih zračenja. Naravno, zbog toga nećete srušiti zgradu, niti ćete se odseliti, ali ćete si pomoći, a pomoć se upravo nalazi u radiesteziji, objašnjava Ciglar, te se prisjeća slučaja kada je zahvaljujući medicini stanovanja napravio razmještaj spavanja i položaj kreveta ukućana u jednom domu nakon čega je obitelj nakon šest mjeseci doslovno živnula. Ukućanima se popravio krvni tlak i sve je krenulo na bolje.
Rašljar Ciglar, iako je bio uspješan i u medicinskim pregledima, jer radiestezija i to omogućava, otvoreno priznaje da to ne voli raditi, jer je previše emotivan i kad vidi neku bolest kod djece bude mu jako teško. Međutim, rado se sjeti zanimljivih događaja kroz medicinu stanovanja, pa je radosno ispričao nedavni slučaj, kad mu je sin priopćio da će postati djed.


Kako je pogodio da žena nosi blizance?
– E da, došao mi je sin da provjerim hoće li dobiti sina ili kćer. Iako je dijete bilo tek začeto, znao sam sa sigurnošću da ću dobiti unuka, radosno priča Ciglar, dodajući kako je i liječnik kasnije potvrdio da će biti dječak.
Isto tako, prisjetio se Ciglar i jednog zanimljivog događaja, isto u medicinskom pregledu, koji ga je zbunio, jer nikada, kako kaže, u radiesteziji nije pogriješio.
-To je svakako bio jedan zanimljiv slučaj. Riječ je o jednoj ženi koja je bila trudna i zanimalo ju je nosi li muško ili žensko dijete. Međutim, nisam uspio vidjeti, jer mi je pokazivalo da nosi i muško i žensko, te se na kraju pokazalo da nosi blizance, različitih spolova, s radošću se prisjeća Ciglar.
Kako objašnjava, bilo bi dobro kada bi se svi radiestezisti u Zadru ujedinili pod okrilje jedne udruge, jer bi tada bili jači i mogli bi zajedno raditi. Ali ono što je posebno kod Ciglara, to je što svoje znanje želi prenijeti na mlade ljude, jer kako kaže, to je jednostavno tako, vrijeme nosi svoje.
– Svjestan sam da ima onih koji sumnjaju u radiesteziju, ali ako razmislimo da je Nikola Tesla jasno rekao da onog dana kada znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, da će u deset godina napredovati više nego u ranijim stoljećima svoga rada, onda ovu moju želju da mlade ljude podučim ovom plemenitom pozivu smatram itekako opravdanom, zadovoljno zaključuje Ciglar.


I svećenici tražili uslugu rašljara
Iako znamo da crkva nije naklonjena radiesteziji, ja mogu reći da me je dosta župnika zvalo da dođem u njihovo crkveno dvorište kako bi im našao vodu za navodnavanje i nije im smetalo što sam rašljar, objašnjava Ciglar, podsjećajući kako je poznato da su kroz povijest svećenici prije gradnje svetišta često puta zvali rašljare da im provjere je li teren »zdrav«, priča zadarski rašljar.