Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

»Biljezi sjećanja« Knjižnici za rođendan

02.03.2021. 12:54


Gradska knjižnica Zadar jučer je obilježila svoj dan. Naime, od ove godine obilježava svoj dan 1. ožujka u spomen na početak rada Knjižnice na trenutnoj lokaciji 1999. godine. Tim je povodom u ulaznom dijelu Središnje knjižnice organizirana videoizložba uvaženog zadarskog i državnog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana naslovljena »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja«.


Tvrđava koja se ne predaje
Najprije je ravnateljica Knjižnice, Doroteja Kamber Kontić pozdravila sve okupljene, posebice gradonačelnika Branka Dukića, njegovu zamjenicu Jagodu Surać te suradnike gradonačelnika, Dinu Bušić, pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i sport i Josu Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Zahvalila je Miljenku Domijanu na odazivu kojim je uveličao obilježavanje ovog dana.
– Preselili smo se 1999. s Poluotoka u Ulicu Stjepana Radića, to je bio svojevrsan preokret. Svi programi, razne radionice, svečanosti i i druženja, promijenili su način rada Knjižnice, navike korisnika, ali i cjelokupno funkcioniranje grada budući da smo izišli izvan granica Poluotoka, izvan gradskih bedema, a ovo okruženje učinili drukčijim. Kroz tada započete programe u novom i većem prostoru, pokrenuli smo društvenu zajednicu, a to i nastavljamo. Trudimo se biti njeno središte, istaknula je Kamber Kontić.
Također je ukazala i na izmijenjene i otežane uvjete tijekom posljednjih godinu dana. Međutim, i u tim okolnostima, Knjižnica i dalje, osim svoje osnovne funkcije posudbe knjiga, organizira i brojna događanja, samo sada na drugim platformama. Današnje otvaranje videoizložbe jedan je od rijetkih događaja uživo, stoga ovaj susret ravnateljicu posebno veseli.
– Sva ograničenja nastojimo pretvoriti u naše prednosti, u naše nove prilike. Brojne sadržaje i programe smo stoga preselili u virtualno okruženje, dostupni su na našem YouTube kanalu, rekla je Kamber Kontić pokazavši još jednom da je Knjižnica tvrđava koja se ne predaje.


«Fotograf potrebom duše«
Videoizložba »Biljezi sjećanja« autora Miljenka Domijana donosi njegove objedinjene, ranije izlagane cikluse fotografija Anima et Corpus (Muzej Mimara, 2008.), Bukovička priča – fotozapisi iz 1974. godine (izlagane u Etnografskom muzeju Split 2010. godine), Terra Toscana (Muzej Mimara, 2011.), Mare Morlacco (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2013.), Pariški zapisi i flanerije (Studio Moderne Galerije »Josip Račić«, Zagreb, 2015.), Kraške ljepotice Zadarske županije (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2015.), fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu (Creski muzej, 2019.), još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra (2013.) te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije Dvije obale (2019.).
Galerija Klovićevi dvori ostvarila je izložbeni projekt koji prikazuje umjetničke fotografije našeg uvaženog zadarskog i državnog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Izložba »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja« bila je postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u periodu od 30. travnja do 26. srpnja 2020. godine.
Miljenko Domijan aktivno je djelovao na zaštiti i obnovi hrvatske kulturne baštine obnašajući dužnosti ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, zatim glavnog konzervatora Republike Hrvatske, pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednika Nacionalne komisije ICOMOS-a. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Za sebe govori kako je »konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše«, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima.




Knjiga, vrelo znanja
Miljenko Domijan zahvalio je i naglasio kako je ova institucija kulturno dobro prisjetivši se njenih začetaka.
– U Zadru smo još s Drugim svjetskim ratom bili određeni kao obnovitelji baštine vraćajući njeno dostojanstvo da bismo se u tom dostojanstvu svi prepoznali. To treba dokumentirati pa imate fotoaparat u rukama. Moramo biti ponosni i na zadarsku školu fotografije i braću Brkan, kazao je Domijan i ispričao kako je fotografija stvaranje ljepote i da ne valja ništa shvaćati preozbiljno.
Potom je gradonačelnik Branko Dukić čestitao Dan knjižnice, naglasivši kako je knjiga i dalje, pored svih novih tehnologija, nepresušno vrelo znanja. Otvorio je i izložbu osvrnuvši se na dugogodišnji rad Miljenka Domijana kao čuvara hrvatske baštine, ali i na njegovu umjetničku dušu koja je dovela do ove izložbe.
Izložba će od 1. do 20. ožujka 2021. biti dostupna na interaktivnom ekranu u Knjižnici te na YouTube kanalu Gradske knjižnice.
Na ekranu je, između ostalog, prikazan i citat Abdulaha Sefarovića iz teksta u katalogu izložbe Kraške ljepotice Zadarske županije koji govori o Domijanovim fotografijama kao ogledalu autora i našeg podneblja.
– Kreativna magija Domijanovih fotografija krije se u osebujnoj osjećajnosti. Snažno su nabijene emocijama. Pune su energije, žestine, strasti, hedonizma. Šire radost. Ovo su slike dalmatinskog podneblja i mentaliteta, slike mediteranizma. Spajaju – kao i njihov autor- temperament, duh, senzibiltet i radoznalost, napisao je, a Domijan je njegove osvrte ocijenio najboljim.