Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U ožujku čak šest različitih naslova

02.03.2021. 10:50


Za razliku od kratke i većim dijelom hladne veljače, ožujak nam donosi tople dane i optimizam pretočen u bogati i raznovrsni program, koji ovog mjeseca broji čak 6 naslova, najavljuju iz Kino zone.
Program započinje u srijedu 03. ožujka žestokim glazbenim dokumentarcem ‘’Gimme Danger’’ kultnog redatelja Jima Jarmuscha, koji nam kazuje nevjerojatnu priču o jednom od najutjecajnijih rock bendova u povijesti ‘The Stoogesima’ i njihovom osebujnom lideru, Iggyu Popu.
Nastao u Ann Harbouru u Michiganu usred kontrakulturne revolucije, moćni i agresivni rock’n’roll zvuk benda ‘The Stooges’ probio je krater u glazbenom pejzažu kasnih šezdesetih. Napadajući publiku mješavinom rocka, bluesa, R&B-a i free jazza, kultni bend je posijao sjeme onoga što će u nadolazećim desetljećima biti nazvano punkom i alternativnim rockom.


Ženijalni dani
Nakon ovog izuzetnog dokumentarca program nastavljamo u ponedjeljak 8. ožujka uz godišnju reviju Kino Mreže pod nazivom ‘Ženijalni dani’ kad prigodno na »Međunaorodni dan žena« prikazujemo hvaljenu poljsku dramu ‘’Influencerica’’. Film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. Režiju filma potpisuje Magnus van Horn dok se u glavnim ulogama pojavljuju Magdalena Koleśnik i Julian Świeżewski. Valja spomenuti i to da je uz dominaciju na nacionalnim ‘Poljskim filmskim nagradama’, gdje je osvojio čak 6 priznanja, film ‘’Influencerica’’ osvojio i nagrade na festivalima u Chicagu i Trstu, a zablistao je i na Cannesu te domaćem Zagreb film festivalu.
Dva dana kasnije, u srijedu 10. ožujka, u ‘Kino Zonu’ nam pak stiže izvanredna krimi triler drama ‘’Djevojka koja obećava’’ britanske redateljice Emerald Fennell s briljantnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi. Radnja filma prati Cassie Thomas, mladu ženu traumatiziranu tragičnim događajem iz prošlosti željna osvete nad onima koji su joj stali na put. Ova angažirana i napose originalna krimi drama do sad je osvojila pregršt priznanja i nominacija od kojih valja izdvojiti 4 nominacije na friško održanim ‘Zlatnim Globusima’.
U srijedu 17. ožujka prikazujemo vam pak nešto sasvim posebno. Riječ je naime o dugometražnom eksperimentalno animiranom filmu ‘’Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’’ autora Dalibora Barića koji se našao među 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Osebujni naslov i animaciju prati i zanimljiva priča o Martinu, nekadašnjem borcu protiv sustava, sada u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.


Opijenost kao eksperiment
Tjedan dana kasnije iliti u srijedu 24. ožujka stiže izuzetna danska komična drama ‘’Još jedna runda’’ cijenjenog Thomasa Vinterberga koja je prije par mjeseci poharala ‘Europske filmske nagrade’ ujedno i jedna od najizglednijih kandidata za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Radnja filma prati Martina (tumači ga iznova fantastični Mads Mikkelsen) i njegovo troje prijatelja, srednjoškolske učitelje koji kreću u eksperimentiranje konstantne opijenosti tijekom radnog dana. Ako je Churchill mogao pobijediti u Drugom svjetskom ratu u konstantno alkoholiziranom stanju, tko zna što će nekoliko kapi više učiniti za njih i njihove učenike? Uskoro će postati kristalno jasno da, premda je alkohol odgovoran za neke vrhunske rezultate u prošlosti, određena djela pod njegovim utjecajem nose strašne posljedice.
Bogati filmski mjesec zatvara se u srijedu 31. ožujka s neobičnom fantastičnom mađarskom dramom ‘’Tijelo i duša’’ talentirane redateljice Ildikó Enyedi. U fokusu filma je Maria, sramežljiva djevojka koja počinje raditi kao novi kontrolor kvalitete mesa u klaonici. Ona svoj posao shvaća ozbiljno i striktno se drži pravila, a i njezin nešto stariji šef Endre također je tiha osoba. Polako se upoznaju, prepoznaju duhovnu sličnost te ostaju začuđeni kada shvate da noću sanjaju i iste snove. ‘’Tijelo i duša’’ oduševio je žirije na brojnim prestižnim festivalima, posebno žiri Berlinalea koji mu je 2017. dodijelio i ‘Zlatnog medvjeda’ za najbolji film.
Sve projekcije održat će se u ‘Kazalištu lutaka Zadar’ dok se ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu kupiti svakog radnog dana od 08-14h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kazalište lutaka Zadar) sat vremena prije početka projekcije.
Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.