Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U zelenom taboru imaju razloga za optimizam

02.03.2021. 08:17


Košarkaši Sonik Puntamike subotnjim gostovanjem kod Vrijednosnica Osijek završili su drugi krug natjecanja u HT Premijer ligi. Momčad Hrvoja Vlašića trenutno se nalazi na petom mjestu na ljestvici s 12 pobjeda i deset poraza te mirno gleda prema nastavku sezone i borbi za što je moguće bolju poziciju uoči doigravanja. Kada su Puntamičani početkom kolovoza krenuli s pripremama kao glavni cilj je, kao i svake godine, istaknut ostanak u elitnom razredu hrvatske košarke, ali rezultati koje su »Soniksi« jesenas ostvarili podigli su apetite u Jazinama. Nagovještaj dobrih igara stigao je već u prvom kolu kada je u Mavrincima palo Škrljevo, a vezane pobjede u Dubravi i protiv Splita povećale su apetite zadarskog sastava koji je polako počeo snivati o plasmanu među osam najboljih.


Senatori vuku
Kada je nekoliko tjedana kasnije u Jazinama pao i Zadar, krenule su priče o »najugodnijem iznenađenju« prvog dijela sezone, a da ti epiteti nisu bili promašeni najbolje je potvrdila serija koja se protegla do šest uzastopnih trijumfa u studenome i prosincu. Tijekom tih šest tjedana Vlašićevi momci su redom rušili Alkar, Zadar, VROS, Škrljevo, Hermes i Furnir, pritom upisavši i dvije vrlo bitne gostujuće pobjede. Gdje leži tajna dobrih rezultata Sonika? Koga god iz zelene svlačionice pitate to pitanje, svi će uglas istaknuti doprinos trenera Vlašića čiji treninzi već mjesecima izvlače ono najbolje iz igrača koje ima na raspolaganju. Uistinu, Puntamičani izgledaju kao prava košarkaška družina u kojoj se zna »tko kosi, a tko vodu nosi«. Pritom je bitno spomenuti da su u zelenom taboru napravili vrlo dobar posao uoči početka sezone kada su okupili pravi spoj mladosti i iskustva. Uz nekoliko »senatora«, prije svega kapetana Dina Palčića, Tea Petanija i Filipa Jošića koji već nekoliko sezona nose dres Puntamike, ključni kotačić u ovosezonskom uspjehu bio je dolazak prekaljenog Jakova Vladovića. Čovjek s računalom u glavi i u 38. godini vješto dirigira napadima svoje momčadi i pronalazi suigrače u otvorenim pozicijama, pritom iz treninga u trening prenoseći dio svog bogatog iskustva na mladost koje u zelenoj svlačionici ne manjka.


Mladost prati
Ostanak Tomislava Cvitkovića pokazao se kao pun pogodak za obje strane, te je visoki Dugorešanin dogurao do trećeg mjesta na ljestvici najboljih strijelaca HT Premijer lige s 16,8 poena u prosjeku, skrenuvši na sebe i poglede nekih drugih, bogatijih klubova. Priliku u Soniku dobro je iskoristio i Lovre Runjić, igrač Splita na posudbi u Jazinama, koji je zasad uvjerljivo najbolji kradljivac hrvatskog prvenstva s 2,3 ukradene lopte po susretu. Nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac u Zadar je došao u potrazi za većom minutažom, a da je to bio pametan potez zorno pokazuju 33 minute koliko pod trenerom Vlašićem provodi na parketu. Kada je ljetos kročio u »Hram košarke« Runjić je hrabro izjavio da pri povratku na Gripe želi nositi momčad, a ne »šugamane«, a kako je krenuo – mjesto u žutoj svlačionici najesen bi ga trebalo čekati. Treći dio poletnog puntamičkog terceta čini mladi Sandro Rašić koji je ovo ljeto stigao iz Cibone. Za sada još uvijek najnekonzistentniji, Rašić je u nekoliko navrata pokazao da se od njega u budućnosti mogu očekivati velike stvari, prije svega u šutu i obrani na perimetru.




Široka rotacija
Dodamo li navedenim imenima i vrijedne i čvrste uzdanice pod obručima Antu Gospića i Danijela Zovka, te talentiranog šutera Marina Vručinića, jasno je da ovogodišnji Sonik ima i dovoljnu dubinu da se ravnopravno nosi s većinom suparnika u HT Premijer ligi. U sredini tablice isprofilirale su se četiri momčadi (Sonik Puntamika, Zabok, Škrljevo i Šibenka) koje će, ne bude li većih potresa u narednim tjednima, među sobom odlučivati o tome protiv koga će odmjeriti snage u četvrtfinalu domaćeg prvenstva. Puntamičani su, pritom, svoj cilj, već ostvarili. Sada je na njima da uživaju u košarci i još jednom pokažu da su lijepa priča hrvatske košarkaške sezone.


Cvitković treći strijelac lige
Mladi Tomislav Cvitković u svojoj drugoj sezoni u zelenom dresu opravdao je ukazano povjerenje te je s 16,8 poena u prosjeku treći najbolji strijelac HT Premijer lige.