Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izazvao požar nakon što se ogrebao na bodljikavi grm!?

Autor: Minja Gugić

01.04.2009. 22:00
Izazvao požar nakon što se ogrebao na bodljikavi grm!?

Foto: Filip BRALA



Dipl. teolog Erceg rekao je kako se ne osjeća krivim, a zbog različitih mišljenja stručnjaka o veličini opožarene površine i visini štete, suđenje je odgođeno do sredine svibnja kako bi se i ta dvojba u potpunosti razriješila
Ne osjećam se krivim – rekao je jučer na Županijskom sudu u Zadru, 27-godišnji diplomirani teolog Jure Erceg optužen za potpaljivanje vatre koja je prouzročila požar golemih razmjera i štete na predjelu Velikog Rujna na Velebitu 26. srpnja 2007. godine.
Jure Erceg je prema optužnici potpalio vatru “iako svjestan da pali vatru na suhom tlu, zapalio bodljikavi grm” na koji se prethodno ogrebao.
Jučer je pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić svoje mišljenje o optuženom dala i dr. Vera Klarić, vještakinja psihijatrijske struke koja je rekla kako je Jure Erceg u “trenutku počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv” što bi značilo da je bio potpuno svjestan svog čina. No, psihijatrica je još dodala da je optuženi prije dvije godine imao jednu “akutnu psihotičnu epizodu” koja je bila posljedica smrti majke s kojom je bio jako vezan. Uspješno je izliječen, ali je još uvijek pod terapijom lijekovima.
– Nije piromanski tip i nije emocionalno nezrela ličnost, a rekaciju na eventualno paljnje grma nakon što se na njega ogrebao, ne dovodim u vezu s karakteristikama njegove ličnosti – zaključila je psihijatrica.
Svjedočio je i Jurin otac Kuzman Erceg (60), njegova sestrična Mirela (23) i stric Ante Erceg (68) koji su ispričali kako su kobnog dana bili zajedno na Velikom Rujnu do vikendice koju Ercegovi tamo imaju, ali nitko od njih ne zna tko je izazvao požar.
Potvrdili su kako je Jure sudjelovao u gašenju, a njegova sestrična je naglasila i kako je upravo on mobitelom zvao policiju.
Potom je svjedočio i vještak Slaven Bačić, ali s obzirom da su on i vještak Marijan Čurčić imali različita mišljenja o veličini opožarene površine te visni štete, suđenje je potom odgođeno do sredine svibnja kada bi se između ostalog i ta dvojba trebala razriješiti.