Dvanaesti anđeo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Sebastian GOVORČIN
UVIK ISTI SNOVI... - Zorislav Srebrić na večeri prisjećanja na Hrvoja Ćustića

Cvijeće, svijeće, molitva i jedna knjiga. Dvije godine kasnije. Dvije tužne, bolne, ali i dvije godine koje nas još jednom podsjećaju da smo na ovoj zemlji samo hodočasnici s jedne na drugu obalu. A život? On je poput mosta na kojem se ne zaustavljamo previše. Mosta koji nam služi kako bismo došli na drugu stranu rijeke. I tamo, u Očevoj vječnoj domovini ostali. Zauvijek. Tamo je prije dvije godine preselio Hrvoje Ćustić. Kao kršćani vjerujemo da je njegovo mjesto danas tamo gdje "s oka svaka suza nestaje". S tisuću očiju iz kojih su se suze lile nakon Hrvojevog odlaska. Isus je rekao da nam ide pripraviti mjesto jer "u domu Oca mojega ima mnogo stanova". U jednom od njih danas je i Hrvoje.

Predstavljanje knjige "Sjećanje na Hrvoja", održano preksinoć u HNK Zadar, bilo je tiho i dostojanstveno. S dvije pjesme i kratkim skandiranjem Tornada. Kamena Dalmacija, velika pjesma Romea Santinija i jednako tako njegov tekst u pjesmi Dvanaesti anđeo, koja je nakon Santinijeve smrti uglazbljena, podsjetile su sve one koji su bili na promociji knjige o onom što je bio Hrvojev život. Obitelj, nogomet i ljubav prema rodnom zavičaju.

Knjiga koja, kako je to napisao Drago Marić, njen urednik, "nije knjiga o Hrvoju, nego pretežno dokumentarna publikacija o njemu, zbirka tekstova mnogih autora o Hrvoju", plod je napornog rada barba Drage i velikog entuzijazma Udruge Tornado, koja se potpisuje i kao izdavač. Svoj doprinos dali su i NK Zadar te suradnici Josip Bajlo, Alan Sinovčić, Reno Sinovčić i Jakov Surać. Dakako, i mnogi drugi, među njima i Bernard Kotlar koji je uredio naslovnu stranicu na kojoj je Hrvoje s loptom na nogometnom travnjaku koji se spaja s nebom.

- Hrvoje je život dao za svoj klub i svoj grad, a svi koji smo iza njega ostali, moramo iz njegove žrtve nešto naučiti. Svima nama, navijačima, igračima, trenerima, upravama, mora biti jasno kako smo tu da bismo služili Zadru klubu i Zadru gradu - rekao je Josip Pantalon u ime Tornada.

Kolega Bernard Paleka, koji potpisuje recenziju, u svom je osvrtu na knjigu Hrvoja nazvao dječakom koji "ljubi svoje bližnje i koji živi nogomet".

- Nemojte mi zamjeriti što Hrvoja nazvah dječakom. Za mene on je to bio i ostat će, a kad prolistate ovu publikaciju i kad pročitate i vidite njen sadržaj shvatit ćete me - rekao je Paleka.

Romeo Santini napisao je neposredno nakon Hrvojeve smrti:

- I sad neka prestanu sve suze padati, jer anđele nebeske ne treba žaliti. Sva dica sa Stanova pamtit će Hrvoja i srce ratnika što sebe za poklon da...

Vrlo kratko nakon što je napisao ove stihove i Romeo Santini je preselio u nebo ostavivši iza sebe još jedno veliko djelo. Romeo, otac dvaju sinova nogometaša, i Hrvoje. Dva zadarska anđela.

 KAMENA DALMACIJA

Uvik isti snovi sritni dani ditinjstva

stine starog porta, kuća didova,

još se sićan riči što mi je govorija:

Prije ćeš iz stine nego iz čovika

                             Romeo Santini

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno