Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NEIZVJESNA BUDUĆNOST Paket mjera nezavisnih vijećnika za ublažavanje šteta od koronavirusa

02.04.2020. 12:36


Petorica od 11 vijećnika Općinskog vijeća Općine Stankovci, Kluba nezavisnih vijećnika, odnosno vijećnika s Liste grupe građana Marko Savić (Marko Savić, Damir Dubravica, Ana Klarić Bubica, Jadranka Orlović, Željko Perica), u svezi s pandemijom koronavirusa i, kažu, kriznom situacijom u kojoj se nalazimo te neizvjesnom budućnosti, uputili su dopis načelniku Željku Baradiću i mjerodavnima u Općini s njihovim prijedlozima mjera koje treba žurno provesti.
Dopis petorice vijećnika Kluba nezavisnih vijećnika s Liste grupe građana Marko Savić poslat je i redakciji Zadarskog lista te ga u cijelosti prenosimo:
– Poštovani, obzirom na ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo uzrokovane pandemijom koronavirusa, koja će za sobom ostaviti brojne posljedice, Klub nezavisnih vijećnika vas poziva da svi zajedno razmotrimo mjere koje bismo mogli poduzeti, kako bi ublažili negativne efekte koje će ovakva situacija izazvati, kako u cijelom društvu, tako i u našoj općini. Zbog blokade i stagnacije većeg dijela gospodarstva, izgledno je da će prihodi Općine uvelike pasti. Stoga trebamo posebnu pažnju posvetiti i rashodovnoj strani, te mjerama kojima ćemo olakšati financijsku situaciju građanima.


Izvanredna situacija, žurno reagiranje
Vodeći se primjerima i inicijativama drugih općina i gradova predlažemo paket mjera, koje molimo da razmotrimo po žurnom postupku zbog izvanredne situacije u kojoj se nalazimo.
Prijedlozi su slijedeći: 1. Privremena odluka o suspenziji kreditnog zaduživanja Općine zbog trenutne situacije, 2. Oslobađanje stanovništva i pravnih osoba od naplate komunalne naknade na razdoblje od šest mjeseci s mogućnosti produljenja, 3. Oslobađanje stanovništva od obveze plaćanja troškova odvoza smeća na rok od šest mjeseci s mogućnošću produljenja (Općina i Micheli Tomić sporazumno donijeti odluku i iznaći napovoljnije rješenje na korist građana), 4. Oslobađanje roditelja od plaćanja vrtića za ovu pedagošku godinu, 5. Oslobađanje iznajmljivača od plaćanja poreza na kuće za odmor za 2020., 6. Oslobađanje od naplate poreza na potrošnju za sve ugostiteljske objekte na rok od šest mjeseci s mogućnošću produljenja, 7. Suspenzija isplata financiranja političkog djelovanja kao i naknada nadzornim i upravnim odborima na rok od šest mjeseci s mogućnošću produljenja, predlažu iz Kluba nezavisnih vijećnika stankovačkog Vijeća.


Petsto kuna pomoći
Osmi prijedlog je donošenje Odluke o definiranju vijećničke naknade na jednu kunu za narednih šest mjeseci s mogućnošću produljenja, deveti je poziv načelniku i vijećnicima na donaciju u Državni proračun kroz akciju »Hrvatska protiv koronavirusa« u vidu dobrovoljne geste solidarnosti politički odgovornih pojedinaca koji bi trebali biti primjer društvu i to barem u visine jedne mjesečne naknade. Deseti je prijedlog da se donese odluka o smanjenju naknade za volontiranje načelniku na 2.000 kuna neto mjesečno, 11. da se smanje neto plaće za 30% svim dužnosnicima/službenicima/djelatnicima Općine i društava u vlasništvu Općine čija neto plaća prelazi iznos od 7.000 kuna sve dok se gospodarska situacija ne stabilizira te 12. da se suspendriraju mogućnosti obračuna i isplata svih putnih troškova, reprezentacija i korištenja službenog vozila od strane načelnika, zamjenika, službenika ili djelatnika Općine dok se gospodarska situacija ne stabilizira.




Žurni rebalans proračuna
Pod rednim brojem 13. navedena je mjera koja se odnosi na rezanje budžeta u proračunu za manifestacije Boćarski tunir, Advent, Velika Gospa, Oluja, Dječji festival, Prvi glas Stankovaca i sl. za 50%, 14. da se osigura novčana pomoć za sve osobe s područja općine koje su ostale bez posla zbog nastale situacije u iznosu 500 kuna mjesečno. Kao mjeru pod brojem 15. vijećnici predlažu da se obustave isplate svim udrugama na poručuju Općine zbog smanjenja djelovanja tj. obustavljanja svih manifestacija i natjecanja do 40% previđenog iznosa koje će se definirati rebalansom proračuna, a u točci 16. predlažu da se razmotri odgoda kapitalnih projekata za koja nisu osigurana sredstva te u posljednjoj, 17. točci traže hitan rebalans proračuna uz izradu nekoliko projekcija mogućih scenarija i mjera.
Petorica vijećnika Kluba nezavisnih vijećnika s liste Grupa građana Marko Savić naveli su i IBAN (žiro račun) za donacije za akciju »Hrvatska protiv koronavirusa: Primatelj Državni proračun Republike Hrvatske, IBAN: HR1210010051863000160, Poziv na broj: HR68 5380 – OIB uplatitelja.
 


Željko Baradić: Oporbi su uzor "C vitamini" zastupnika Ivana Pernara


Hvala nezavisnim vijećnicima što imaju svojih 15 i više prijedloga kako bi spasili općinski proračun, općinske žitelje, omogućili svima lakši i bezbrižniji život u ovom vremenu koronavirusa. Nažalost, ovo nije vrijeme za populizam, već za mudre i što bezbolnije odluke. Vjerojatno im je uzor Ivan Pernar, saborski zastupnik koji istupa u javnosti s "antivakserskim" stavovima i tvrdnjama da C vitamin liječi sve bolesti pa i koronavirus. Prijedlozi nezavisnih vijećnika su na tragu C vitamina Ivana Pernara, odnosno čisti populizam i širenje straha među stanovništvom o nama "opasnim" koji smo na čelu lokalnih jedinica, kazao je Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci (Banjevci, Bila Vlaka, Budak, Crljenik, Morpolača, Stankovci i Velim) koja broji oko 2.000 stanovnika.
Općinski proračun je stabilan i u njega ne treba dirati, ne trebaju nam vatrogasne mjere jer imamo plan A, B i C. Treba istaknuti kako Stožer civilne zaštite ispunjava sve naputke o zaštitnim mjerama u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa. Načelnik stožera Damir Klarić i njegov zamjenik Matija Čačić još od prošlog tjedna izdaju e-propusnice koje se tek trebaju uvesti u cijeloj državi, a općinski žitelji su zaista disciplinirani. Dovoljno mi je pogledati kroz prozor i držanje socijalne distance ispred ljekarne, kazao je Baradić podsjećajući kako ova Općina već više od 10 godina ima razne mjere za olakšavanje života, mladima za osnivanje obitelji, očuvanje radnih mjesta i ostanak na, kako je apostrofirao "Bogom danom području".
– Općina plaća 90 posto, a roditelji 10 posto za boravak djece u vrtiću, plaćaju se roditeljske nadoknade za novorođenu djecu, daju se studenske stipendije, plaća autobusni prijevoz i niz drugih mjera. Zašto to govorim? Ako se odvozi smeće, treba i plaćati odvoz privatnoj tvrtki koja to radi, ako djeca ne idu u vrtić, on se ne plaća, kad budu elektroničke sjednice Općinskog vijeća neće se plaćati vijećničke naknade, itd. Ne tiče se samo Općine Stankovci, možda dušu griješim, ali imam mišljenje da ima onih kojima ne paše dobra situacija kako se Vlada RH i Krizni stožer uspješno drže sa suzbijanjem širenja koronavirusa. Nije nam potreban eksperiment s populistima. Svima mogu preporučiti da su lokalni izbori iduće godine na kojima će građani odlučiti jesmo li naše zadaće u lokalnim jedinicama izvršili za prolaznu ili negativnu ocjenu, poručio je Baradić.