Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

TREĆA HNL JUG Jerbić: Najvažnije je zdravlje; Ješe: Nogomet silno nedostaje

02.04.2020. 21:22


Nogomet, kao i sav sport, barem onaj natjecateljski, u potpunosti je zamro. Ako zanemarimo Bjeloruse koji u poluludilu prkose pandemiji koronavirusa koja je okovala cjelokupni svjetski sport. Jedva da se još sjećamo kako to izgleda kada se na zelenom travnjaku sučele dva suparnika, makar se radilo i o Trećoj HNL jug, A upravo su biogradski Primorac i Zadar međusobno na igralištu Kazimir i Silvestar odigrali posljednji dvoboj na trećeligaškom jugu prije objave da se sva nogometna zbivanja u Hrvatskoj prekidaju do daljnjega. Završilo je bez golova, što naravno znači i bez pobjednika. Nogometaši su od tada u ograničenoj karanteni kao i cjelokupni hrvatski puk. Kako se nose s ovom neuobičajenom situacijom, kako provode dane i kada se nadaju da bi nogomet ponovno mogao postati najvažnija sporedna stvar na svijetu, priupitati smo Juru Jerbića i Vedrana Ješu, kapetane Zadra i Primorca (B).


Čitava vječnost
– Prošlo je dvadesetak dana od zadnjeg treninga, a čini se da je prošla čitava vječnost. Sve je ovo veliki šok za svih, pa tako i za nas nogometaše. Nedostaju treninzi, utakmice druženja… Prvih desetak dana još smo nekako prebrodili, a sada već jako nedostaju sportske aktivnosti – kazivao je jučer Jure Jerbić.
Igrači Zadra su dobili programe za održavanje »forme«, ali..
– Istina dobili smo programe kako bi kod kuće održavali neki vid tjelesne aktivnosti, ali nije to ni približno onome kada treniramo na otvorenom u klubu. To su prvenstveno vježbe za održavanje funkcija mišića i snage. Nešto slično programu kojeg dobijemo u stankama u prvenstvu kako bi na pripreme došli sa 70% spremnosti. Ali i to je vrlo važno kako u slučaju eventualnog nastavka sezone ne bi bilo previše ozljeda.
O eventualnom nastavku sezone Jerbić kaže:
– U ovome trenutku najvažnije je zdravlje i da svi skupa slušajući upute pobijedimo ovu svjetsku pošast. Iskreno, smatram da nastavka sezone neće biti, iako to nije isključeno ako se za to stvore uvjeti. Još mjesec dana sigurno neće biti nastavka sezone, a smatram da bi bilo jako opasno igrati svaka tri dana upravo zbog opasnosti od ozljeda. Najbolje da se prvenstvo poništi i sljedeće sezone krenemo sve ispočetka – kazao je za kraj Jerbić.


Nastavak sezone?
I Vedranu Ješi, kapetanu Primorca (B), nedostaje nogomet što i ne čudi s obzirom na dugogodišnju karijeru.
– Evo, otprilike 25 dana smo bez treninga i malo je reći da nam nogomet nedostaje. Prvi put u karijeri koja ne traje kratko, susrećem se s ovakvom situacijom. Dobili smo programe za održavanje sportskih aktivnosti kod kuće koje znam napamet, ali to ni približno nije dovoljno kako bi nadoknadile ono što dobivamo treninzima. Bilo je tijekom karijere ozljeda i prinudnih stranki, ali to se ipak ne može usporediti s ovom situacijom. Nogomet sam ovih dana zamijenio školom, sa sinom pratim nastavu na TV-u i radimo domaći rad.
Ješe bi volio da se natjecanje u Trećoj HNL jug nastavi u ovoj sezoni kada se za to steknu uvjeti.
– Iskreno, volio bih da se sezona na kraju ipak nastavi makar to bilo polovicom svibnja pa u zgusnutom rasporedu do polovice lipnja. Naravno, ako ova pandemija stane i budu zadovoljeni svi sigurnosni uvjeti za tako nešto. Ako se to ipak ne dogodi, treba poništiti sezonu da nitko ne ispadne i na godinu dana je proširiti. Sve ostalo bilo bi nepravedno. Za sada ipak samo mogu poručiti, ostanimo doma dok ovaj virus ne ode kako je i došao – kazao je za kraj Vedran Ješe.
 




Odgoda EP-a bila je jedina logična odluka


Jure Jerbić smatra da je odgoda Europskog nogometnog prvenstva bila logična i jedina moguća koju je UEFA mogla donijeti.
– Nogomet se igra zbog gledatelja, tj. navijača i UEFA je donijela jedinu logičnu odluku koju je u tom trenutku mogla donijeti. Ovako je najbolje za svih, a sljedeće ljeto ćemo svi skupa moći uživati u nogometnim majstorijama i navijati za naše vatrene na EP-u.
 


Neka Liverpool bude prvak


Vedran Ješe s nestrpljenje očekuje vijesti oko Premier lige jer…
– Veliki sam fan Liverpoola i s nestrpljenje očekujem što će biti s engleskim prvenstvom. Volio bih da Liverpool bude prvak na ovaj ili onaj način jer ima ogromnu prednost. Ali različita je situacija od lige do lige. Npr. u Serie A je gužva na vrhu i nepravedno bi bilo proglasiti prvaka na temelju trenutačnog poretka.