Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZADARSKE ŠAPICE Pomozite azilu donacijama i udomite barem jednog od 200 napuštenih pasa!

02.04.2020. 12:40


I Zadarski azil na Žmirićima osjetio je udarac koronakrize, ali vrijedni tim Udruge za dobrobit i zaštitu životinja »Zadarske šapice«, koji je preuzeo azil prije nešto više od godinu dana, još više daje truda i srca za brigu o čak oko 200 napuštenih pasa.


Račun Udruge na nuli
Kako priča Sandra, jedna od članica tima »Zadarskih šapica«, iako azil funkcionira isto kao i prije koronavirusa te je rad podijeljen u dvije smjene, ipak imaju veliki problem oko donacija, jer im je račun Udruge na nuli zbog brojnih veterinarskih izdataka, ali i zbog materijala koji su morali kupiti za izgradnju novih boksova.
– Zahvaljujući njemačkoj Udruzi »Einsame Pfoten Zadar« imamo dovoljno hrane za sljedećih par tjedana, ali što se tiče donacija, tu smo u jako lošoj situaciji, požalila se Sandra, te dodala kako ih još više plaši vrijeme koje dolazi nakon koronavirusa i moguće nestašice.
Svjesna teške situacije koju je uzrokovala pojava koronavirusa, aktivna volonterka Sandra ovim putem je zamolila sve koji su u mogućnosti da pomognu azilu i njegovim četveronožnim »stanarima«, kako bi mogli preživjeti.
– Naš azil se održava isključivo putem donacija i znamo da je svima teško ovih dana, ali ako se svatko pomalo solidarizira, preživjet ćemo, poručila je Sandra, te je pozvala sve one koji su u mogućnosti da uplate donaciju na račun: Udruga Zadarske šapice IBAN HR6223400091111006752.


Upoznavanje ispred azila
Ono što volonterke Sandru, Davorku, Stellu, Irinu i Sanju dodatno pogađa je što su zbog situacije s koronavirusom morale ukinuti šetnje pasa na koje su se naviknuli i građani, a i psi.
– Najviše nas boli što više nema tih šetnji, jer su se neki psi baš bili naviknuli na njih, sjetno je rekla Sandra, te dodala kako se one unutar udruge trude svaki dan organizirati šetnje, jer da su svjesne koliko psićima to znači.
Iako su vrata azila zbog novonastale situacije i pridržavanja naloženih mjera do daljnjeg za posjetitelje zatvorena, udomljavanja su i dalje moguća, iako, kako Sandra objašnjava, po nešto drugačijim protokolima.
– Morali smo zatvoriti vrata azila kako bismo zaštitili sebe jer se nema tko drugi brinuti za 200 pasa koje imamo u azilu, ali su udomljavanja moguća. Svi zainteresirani mogu se javiti na naš inbox na Facebook stranici »Zadarski azil«, ili nam poslati e-mail na: [email protected], poručila je Sandra, te je objasnila kako će one dalje iskomunicirati sve što je važno za obje strane, ali i po potrebi dogovoriti upoznavanje sa psom ispred azila.




Humane Maria i Marinela
Brižne volonterke ovom prigodom apeliraju na sve, pogotovo u ovoj situaciji, koja prema njihovim riječima od svih nas zahtijeva još veću odgovornost, da mislimo i na svoje kućne ljubimce, ali i na životinje u skloništima čije je udomljavanje sada otežano.
– Osim skrbi za svoje kućne ljubimce, dobro je upravo sada pokazati društveno odgovorno ponašanje i odlučiti se na udomljavanje životinja, umjesto njihove kupnje, naglasila je Sandra, ali je podsjetila da svi oni koji vole životinje u ovim trenucima mogu pomoći i privremenim udomljavanjem.
Kao primjer humanosti na djelu, volonterka Sandra ispričala je kako su postupile Maria i Marinela. Nakon objave azila da se hitno traži netko tko bi othranio male psiće stare tek dva dana, nađene u polju oko Biograda na Moru, one su se javile bez oklijevanja, te je svaka od njih uzela po tri napuštena štenca na privremeni smještaj i sada divno napreduju.
Sandra je naglasila kako se nada da će biti još onih koji će se ugledati na Mariu i Marinelu i primiti na privremeni smještaj barem jednog od napuštenih psića.