Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mališani kroz igru i priču učili o uskrsnoj tradiciji

02.04.2021. 10:30


U nedjelju je blagdan Uskrsa, najveći kršćanski blagdan, kojeg uvijek proslave u Dječjem vrtiću Zlatna lučica u Sukošanu i područnim vrtićima u Debeljaku i Gorici.
– Protekli tjedan plele su se maslinove grančice za Cvjetnicu, dok je ovaj tjedan u znaku uskrsnih jaja, bojanja, ukrašavanja i uskrsnih košarica te uskrsnih priča, pjesmica i igrokaza, kazala je Milica Ćoso, ravnateljica dječjeg vrtića.
Vrtić je posjetio i veliki žuti Zeko s punom košarom uskrsnih darova, veselju dječice nije bilo kraja.


Razlog za radost
– Djeca znaju što je Uskrs, a ova tradicija se općenito toliko utkala u narodne običaje da su djeca dobila uskrsnog Zeku i razlog za veselje, navodi Ćoso.
Djecu kod kuće, kaže ona, uključite u aktivnosti pripreme pogača, kolača ili bojanja i ukrašavanja jaja za blagdan Uskrsa.
– Pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs traju i uvjereni smo kako su sve mame i bake jako vrijedne i kreativne, ali kako napraviti gnijezda, obojati i išarati uskrsna jaja, kako pripremiti pogaču, ukrasiti svoje domove prigodnim ukrasima, koje igre igrati i koje priče čitati i pri tome u sve uključiti i one najmlađe, kazala je Ćoso.
Ovaj Uskrs podsjetimo djecu i na tradicionalni način ukrašavanja jaja. Osim ukrašavanja jaja možete s djecom izraditi i košarice za ta jaja ili jednostavno razne domaće životinje od papira i tkanine, kao i u vrtić.


Mašta, samostalnost, ustrajanost, koncentracija, motorika
– Sve su to kreativne ideje kroz koje potičete dječju maštu, samostalnost, ustrajanost, koncentraciju i finu motoriku. Pohvalite dijete za svaki pokušaj i time osnažite njegovo samopouzdanje. Ovo uskrsno vrijeme u okolnostima pandemije koronavirusa iskoristite da što kvalitetnije provedete s vašim djetetom, naglasila je Maja Blaslov Nadinić, vrtićka pedagoginja.
Ove godine možete djetetu, kaže ona, dati zadatak ili ideju da nacrta čestitku za one članove obitelji ili prijatelje koje ne možemo posjetiti zbog pandemije. Čestitku slikajte i pošaljite dragim osobama, a neka je dijete sačuva kako bi je predalo kad se sve ovo završi.
Možete se natjecati, kaže ona, u igri »nošenje jaja u žlici«, naravno, potom pazite na primjerenost dobi djeteta.




Uskrsni obiteljski stol
– Mala djeca bi trebala to nositi u ruci, a ne u ustima, da ne bi bilo zabune. Odredite udaljenost koja nije prezahtjevna.
Igrokaze također možete pronaći na internet stranicama, a tetama – odgojiteljicama su najdraži »Jaje i pisanica«, »Izgubljeni zeko«, »Jaje koje nije znalo koju boju voli«.
– U igrokaz možete uključiti i djecu tako da zajedno izradite lutke na štapu od kuhača, papira, kartona i tkanine. Osim izrade lutaka za igrokaze možete napraviti kreativni kutak i s djecom ukrasiti razne pisanice koje će obogatiti vaš obiteljski stol za Uskrs, kazala je Blaslov Nadinić.