Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ovisno o dubini džepa, tražili se brancini i orade, ali i srdele i manule

02.04.2021. 09:15


U toplo proljetno jutro Zadrani su se jučer, sudeći po užurbanosti, polako pripremali za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa. Naši sugrađani već su počeli obavljati spizu za veliki blagdan. Kupovala se riba i svježe povrće. Obavljale su se velike pripreme za Veliki petak – dan velikog posta i nemrsa i nadolazeći produženi, uskrsni vikend. Posjetili smo zadarsku pijacu i ribarnicu i porazgovarali s prodavačima i kupcima o pripremama za Uskrs, cijenama i problemima oko pandemije koronavirusa.
Kako smo mogli primijetiti posjetitelja i kupaca ne fali, ali kako nam kažu prodavači, osjeća se pad prodaje. Pripremili su bogatu ponudu za svoje sugrađane. Štandovi na pijaci puni su svježih rotkvica i mladog luka. Ne fali ni raznih sorti salate i prvih šparoga. Na ribarnici nudi se sve od tune do manulica.


Jaja 2,50 kn, a može i niže
Kao i svake godine, prodavači na zadarskoj pijaci nadaju se što boljoj prodaji. Iako ljudi paze na svaku kunu, nadaju se da će za ove blagdane prodati što više, jer je, kako nam kažu, važno da se Uskrs proslavi u skladu s običajima. Naravno da zbog pandemije koronavirusa velikih okupljanja neće biti, ali to ne znači da se ne treba pripremiti bogat uskrsni stol i tradicionalne dalmatinske slastice.
– Pandemija koronavirusa utjecala je na naše kupce. U odnosu na ranije godine manje ljudi kupuje kod mene, iako nisam povisila cijene. Neke proizvode prodajem i po nižim cijenama nego inače. Cijenu jaja sam ove godine spustila na 2,5 kn po komadu. Ako se ne budu prodavala spustit ću ih i na 2,00 kn, naročito za stalne kupce. Treba paziti na ponašanje prema kupcima. U ova nesigurna vremena ne želim izgubiti stalne mušterije, kazala nam je gospođa Marija, prodavačica na pijaci. Istaknula je kako joj prodaja ovisi o stalnim mušterijama, kojima uvijek nastoji pripremiti najbolje proizvode.
I kod drugih prodavača voća i povrća situacija je slična. Ljudi većinom razgledavaju i kupuju kod koga je najjeftinije.
– Kod mene na štandu stanje se nije puno promijenilo u odnosu na prošle godine. Ljudi vam i dalje žele imati bogat uskrsni stol. Iako smo svi u pandemiji, ljudima treba malo normale. Svi se žele počastiti kao i ranijih godina. Tako će biti kod mene u kući. Zaslužujemo jedan dan ne misliti na probleme i uživati sa svojim najmilijima. Ja osobno mislim da pandemija koronavirusa nije toliko veliki problem za nas na pijaci. Oni koji žele kupovati friško i domaće voće i povrće uvijek će naći vremena da dođu, bez obzira na virus. Ljudi su vam postali prezaposleni i nemaju vremena ujutro doći i kupiti frišku hranu. Sve se kupuje usput u supermarketima. Došlo je novo vrijeme. Mladima nije toliko bitno kupovati domaće, pa usput s posla u popodnevnim satima svrate u najbliži supermarket i kupe uvozno voće i povrće, kazala je prodavačica Ružica.
Iako je pandemija koronavirusa utjecala na smanjenje potrošnje, građanima je bitno da Uskrs proslave uz tradicionalnu hranu i druženje u krugu obitelji.


Manje će se potrošiti
– Ove godine ću potrošiti manje nego inače. Situacija je teška. Ja sam u mirovini i moram paziti na svaku kunu. Ovaj ću Uskrs, kao i svake godine, proslaviti sa svojom obitelji. Pripremit ću tradicionalne dalmatinske specijalitete. Kolači i uskrsna pogača su obavezni. Želimo se počastiti i kao svake godine. U ovoj situaciji s koronavirusom dobro dođe da na jedan dan zaboravimo na svakodnevne probleme i posvetimo se Bogu i obitelji. Peći ćemo janjetinu za uskrsni ručak i jesti blagoslovljenu hranu, otkrila nam je Vladimira.
Ni na ribarnici ne nedostaje kupaca. Friška riba i plodovi mora prodaju se na svim štandovima. Ali i kod prodavača ribe se osjeti razlika u odnosu na prijašnje godine.
– Nismo imali puno prometa. Nadam se da će biti više posla. Situacija je teška, ljudi troše manje novaca na hranu, a pogotovo na ribu. Mi cijene ne mijenjamo jer ipak trebamo nešto zaraditi svaki dan. Bolje je prodati išta nego ništa. Prodavati ribu po visokim cijenama u današnje doba nije dobra ideja. Puno je ljudi zbog koronavirusa ostalo bez posla ili su u teškoj financijskoj situaciji. Većinom kupuju jeftiniju i malu ribu. Najbolje nam idu brancini i orade, koje uvijek prodajemo po istoj cijeni, 70,00 kuna po kilogramu. Mala riba kao manule i srdele su po 20,00 i 30,00 kuna, kazala je Sandra.
Zoran, koji svakodnevno prodaje ribu kaže nam kako ljudi razgledavaju, a malo njih išta kupi. Ne žale se na cijene, jer kako kaže, nitko nema novaca.
– Svi smo u istoj situaciji. Želimo se što bolje pripremiti za Uskrs, ali moramo paziti koliko se troši, kaže Zoran dodajući kako je ponuda na ribarnici raznolika, ali su kupcima cijene uvijek visoke.
– Ljude ovih dana samo zanima cijena. Svi žele dobru ribu, a ne žele platiti cijenu za kvalitetne proizvode. U Zadru je uvijek bilo teško preživjeti od prodaje ribe, a ove je godine zbog koronavirusa još i gore, kažu nam iz obrta Mol, čiji štand krase kapitalci kao kovači i grdobine.
Ovogodišnji uskrsni blagdani u znaku su pandemije i gospodarske krize, koja teško pada i kupcima i prodavačima, no svi s kojima smo pričali nadaju se što bržem kraju pandemije i što ranijem povratku normalnom radu i životu.