»Pag na meniju« za sedam konoba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uručeni posebni gastro certifikati
Konobe su: »Bile« i »Bodulo« u Pagu, »Didova kuća« u Šimunima, »Bonaca« u Mandrama, »Figurica« i »Prtorić« u Kolanu te »Težak« u Metajni
TZ PAG
Pag je kao najbrendiraniji otok iskoračio i u gastroturizmu

Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda »Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)« svečano su uručeni prošlog tjedna u gradu Pagu u prostoru Kneževog dvora.
Uvjetima poziva i pravilnika Posebnog standarda, udovoljilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s otoka: »Bile« i »Bodulo« u Pagu, »Didova kuća« u Šimunima, »Bonaca« u Mandrama, »Figurica« i »Prtorić« u Kolanu te »Težak« u Metajni. Certifikate i oznake dobitnicima su uručile Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i Sara Čemeljić, direktorica TZ Općine Kolan.

Partnerska suradnja

Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima (TZ Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan, Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Paga i Novalje). Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.
Provedbom ovog projekta nastoje se povećati kompetencije učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja kuhara i konobara za potrebe gastro turizma na području otoka Paga i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.. Time i osvijestiti kako su kuhari i konobari jedni od glavnih stupova našeg turizma.

Projekt optočet 2007.

Projekt »Pag na meniju« temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete »na terenu«, potom jela pripremali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje. Od 2014. godine većina prikupljenih jela je u knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« koju je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala u tri izdanja. Svi recepti pisani su standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). 2019. objavljena je i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Sljedeći javni poziv za »Pag na meniju« ide polovicom travnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)