Izložbom i tradicionalnim puštanjem plavih balona obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Otvorenje izložbe malih umjetnika u galeriji Znanstvene knjižnice Zadar
Druga su djeca htjela podržati Leona, te su predložili da i oni nacrtaju njega i svoje druge prijatelje i tako daju svoj doprinos. Leon je i stvaratelj ovog projekta jer je svoje prijatelje potaknuo da se još više angažiraju i zainteresiraju za slova i crtanje, istaknula je Benček
Vedran SITNICA
Leon sa svojim prijateljima iz vrtićke skupine "Zvjezdice"

Izložbom "Leon i prijatelji" i tradicionalnim puštanjem plavih balona točno u podne obilježen je Svjetski dan svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja.

Stvaralačka čudesa malih umjetnika

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Dječji vrtić Latica u suradnji sa Znanstvenom knjižnicom Zadar organizirao je izložbu likovnih radova dječaka Leona Baila i njegovih prijatelja iz skupine. Izložba predstavlja dio projekta "Naša mala knjižnica - Zvjezdice". Dječak Leon Bailo je u rujnu 2021. godine uključen u mješovitu redovnu (inkluzivnu) skupinu Dječjeg vrtića Latica s još petnaestero djece u dobi od tri do šest godina. Sedmogodišnji Leon je dječak s poremećajem iz spektra autizma, posjeduje izniman likovni dar koji je prepoznat od strane njegovih prijatelja te stručnih radnika ustanove koju pohađa.
- Svima se zahvaljujem na dolasku i želji da podrže našeg divnog i talentiranog Leona i sve njegove prijatelje iz vrtićke skupine "Zvjezdica", koji zajedno izlažu svoje likovne uratke. Kao odgojiteljici skupine željela bih se zahvaliti Leonu, koji svima služi kao inspiracija i poticaj i svim njegovim prijateljima iz grupe koji imaju jako veliko srce i koji su mu vjetar u leđa. Posebno se moramo zahvaliti Znanstvenoj knjižnici Zadar, koja nam je ustupila svoju izložbenu galeriju i djelatnicama DV Latica Višnji Golem, Aniti Rudić i Aldi Kolić, koje su od početka prepoznale naš mali projekt i Leonov dar za likovno izražavanje, kazala je na otvorenju izložbe Iva Benček, odgojiteljica skupine "Zvjezdice" i dodala kako je tema izložbe prijateljstvo i kako je sama izložba produkt vrtićkog projekta "Naša mala knjižnica", kroz koji se razvijaju predčitalačke vještine kod djece.

Potpora i podrška od malih nogu

- Leon crta flomasterom. Najčešći motiv njegovih radova su vizure grada, a vješt je i u crtanju stripova s vrlo komičnim sadržajem. Druga su djeca htjela podržati Leona, te su predložili da i oni nacrtaju njega i svoje druge prijatelje i tako daju svoj doprinos. Leon je i stvaratelj ovog projekta jer je svoje prijatelje potaknuo da se još više angažiraju i zainteresiraju za slova i crtanje, istaknula je Benček, dok se Leonova mama Doris Bailo zahvalila svima koji su se odazvali pozivu na izložbu i onima koji pružaju kontinuiranu podršku Leonu i njegovoj obitelji na njegovom putu odrastanja.
- Od sveg srca se zahvaljujem i svim Leonovim prijateljima iz vrtića, kao i njihovim obiteljima jer su nas toplo primili u svoj mali svijet, kao i djelatnicama DV Latica koji nam godina pomažu i usmjeravaju nas. Kada su me Leonove odgojiteljice na samom početku pedagoške godine pozvale na sastanak, zamolila sam ih da mi odgovore na tri važna pitanja: Je li Leon sretan? Je li dobar prema drugoj djeci?, te Jesu li su ona dobra prema njemu? Nakon potvrdnih odgovora na sva tri pitanja odahnula sam i u meni je zavladala bonaca, jer sam znala da je moje dijete sretno i da ima izvrsne prijatelje, koji će mu pomoći u prelasku barijera, zaključila je Bailo.

Podsjećamo kako je osim izložbe i tradicionalnog puštanja plavih balona točno u podne, Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen i postavljanjem posebne komunikacijske ploče u parku kod ŠC – a Višnjik, koja predstavlja jedan od oblika potpomognute komunikacije te se koristi u svrhu unapređenja komunikacijskih vještina pojedinca za funkcionalnu i učinkovitu komunikaciju. Potpomognutu komunikaciju koriste djeca i odrasli s poremećajem iz spektra autizma, cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama, višestrukim teškoćama, genetskim sindromima, oštećenjem sluha i sličnim stanjima koja mogu ograničiti ili potpuno onemogućiti govornu komunikaciju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)