Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrabar otpor hrvatske mladosti

02.05.2021. 07:17


Hrvatska rukometna reprezentacija prvi put je poražena u EHF EURO Cupu. U susretu 6. kola u Veszpremu, naša je pomlađena momčad izgubila od Mađarske rezultatom 26:22. Šteta jer bila je jako blizu velikog ostvarenja. Trebao joj je naime poraz manji od četiri pogotka razlike da bi osvojila EHF EURO Cup. Ovako je to postao budući sudomaćin Europskog prvenstva te će Hrvatska, bez obzira na ishod posljednjeg susreta sa Španjolskom, biti druga. Nakon ozljeda Ante Gadže i Leona Šušnje izborniku Hrvoju Horvatu ostalo je na raspolaganju točno 16 igrača s kojima je mogao popuniti zapisnik. U odnosu na sastav koji je početkom studenoga dobio Mađarsku u Osijeku 31:27, u ovom su se našli samo Ivan Čupić, Domagoj Pavlović i Fran Mileta.


Dobro otvaranje
S Pešićem na vratima, krilima Mandićem i Čupićem, Kušanom na crti te Pavlovićem, Lučinom i Šebetićem na vanjskim pozicijama, dakle bez promjena obrana – napad Hrvatska je sjajno otvorila susret, posebno u obrani. Nakon početnih mađarskih 3:1, brzo je odgovorila i u desetoj minuti povela 4:5. Semafor je u 14. minuti pokazivao i plus pet za Horvatove momke koji su šokirali Mađare s Lovrom Mihićem na vanjskoj poziciji u trenucima kada je predah trebao Tin Lučin. Nakon nepunih 18. minuta izbornički dvojac naših suparnika morao je tražiti minutu predaha jer puno toga nije funkcioniralo u njihovoj igri. U tom razdoblju, Mađarska je promijenila praktički sve što je imala na klupi. Strpljivo i uporno tražila je idealnu šestorku u čemu je i uspjela te je serijom od tri pogotka stigla do izjednačenja 8:8. Osam minuta krize u igri Hrvatske konačno je prekinuo Veron Načinović te se na veliki odmor otišlo s prednošću naše reprezentacije 9:10. Zahvaljujući sjajnoj obrani i Ivanu Pešiću koji je imao osam obrana, Mađari su prvo poluvrijeme završili s realizacijom od samo 36 posto, dok je Hrvatska bila na solidnih 53 posto.


Preokret Mađarske
Odlično su »Kauboji« miksali obrane 6-0, i 5-1 ne dopuštajući Mađarima da se priviknu. Čak i s igračem manje Hrvatska je uspijevala držati minimalnu prednost te je nakon osam minuta igre u nastavku otišla na plus tri (12:15), što je u s malo pogodaka bila velika prednost. Mađarska se ipak vraća u susret i u 43. minuti vraća stvari na početak (16:16). Pad u igri Hrvatske bio je sve očitiji pa je izbornik Horvat izvukao asa iz rukava igrom sedam na šest. Na ulasku u posljednju četvrtinu susreta Mađarska preuzima vodstvo, ali naši reprezentativci se ne predaju. Lavovski se bore i ne dopuštaju domaću da se odlijepi. Takva je igra trajala sve do 52. minute kada su domaćini otišli na plus dva (21:19). Izbornik Horvat je pozvao minutu predaha da malo pokuša ohrabriti momčad i udijeliti im još poneki savjet, no Mađarska se pet minuta prije kraja odvojila na plus četiri što im je otvorilo put do konačnog slavlja u EHF EURO Cupu. Pri rezultatu 23:20 Ivan Pešić brani sedmerac i donosi još malo nade i optimizma u naše redove, no Hrvatska nakon toga nije uspjela realizirati dva napada za redom i Mađarska nepune dvije minute prije kraja odlazi na pet poena prednosti (26:21). Ipak, Hrvatska uspijeva postići pogodak 40 sekundi prije isteka vremena i kupiti malu mogućnost da se obrani i eventualno zabije još jedan pogodak. I uspijeva dobiti priliku, ali ne i postići pogodak da do kraja šokira domaćine. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Dominik Mathe i Pedro Alvarez Rodriguez s pet pogodaka, dok je najbolji strijelac Hrvatske bio Ivan Čupić, također s pet golova. 
MAĐARSKA 26 – HRVATSKA 22
VESZPREM – Veszprem Arena. Bez gledatelja: Fabian Baumgart i Sascha Wild.
MAĐARSKA: D. Bosz 3/9, R. Mikler 6/22, A. Sipos -/-, P.Topić 4/4, Cs. Leimeter 3/4, E. Hanusz 1/1, P. Kovacsics 1/2, P. Ligetvari -/-, B. Boka 1/3, M. Rošta -/-, D. Mathe 5/8, P. A. Rodriguez 5/5, B. Banhidi 3/4, Z. Szita 1/3, R. Bodo 2/5, M. Lekai. Izbornik: Istvan Gulyas.
HRVATSKA: I. Pešić 11/37, M. Mandić -/-, L. Mihić 0/1, K. Godec -/-, F. Mileta -/-, V. Načinović 2/3, T. Kušan 3/3, I. Čupić 5/5, L. Šebetić 3/7, V. Matanović -/-, D. Mandić 2/4, N. Grahovac -/-, T. Lučin 3/7,M. Maraš -/-, F. Grubišić -/-, D.Pavlović 3/7. Izbornik: Hrvoje Horvat.