Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Unatoč koronakrizi, više se tvrtki i obrta otvorilo nego zatvorilo

02.05.2021. 08:44


Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila i otežala svakodnevno poslovanje obrtnika i poduzetnika u Zadru i Zadarskoj županiji. Potpore za očuvanje radnih mjesta, koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske nastavljaju se dodjeljivati i u svibnju, iako službene potvrde o nastavku njihova pružanja još uvijek nema.
O gospodarskom stanju u gradu i županiji razgovarali smo s Denisom Ikićem, ravnateljem ogranka Hrvatske gospodarske komore za Zadarsku županiju.


Manji broj korisnika potpora
Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa posebice se odrazila na poslovanje poduzetnika u sektoru turizma i ugostiteljstva, poljoprivrede, komercijalnog prijevoza putnika, te šire kulturno – umjetničke djelatnosti.
– Potpora za očuvanje radnih mjesta, uz neke izmjene, provodila se i u razdoblju ožujka i travnja. Cilj mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko – moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, narušena gospodarska aktivnost. Visina potpore ostala je ista i iznosi do 4.000 kuna po radniku. Primatelji potpore za očuvanje radnih mjesta u prvom su redu svi poslodavci, neovisno o djelatnosti, koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama nadležnog Stožera Civilne zaštite te oni čije je poslovanje, odlukom epidemiologa, bilo prekinuto ili ograničeno na određeno vrijeme, kaže Ikić, te pojašnjava nepovoljnu situaciju u kojoj su se našli mali poduzetnici.
– U izrazito rizičnu skupinu pripadaju i poslodavci koji zapošljavaju manje od 10 zaposlenih, tj. mikropoduzetnici, bez obzira na njihovu djelatnost. Prema informacijama Područnoga ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar, do sada je zaprimljeno oko 1.800 zahtjeva poslodavaca iz Zadarske županije za ožujak i travanj, a u istom razdoblju 2020. godine mjere je koristilo 4.000 poduzetnika, objasnio je Ikić.


Najveći pad u uslužnim djelatnostima
– Najveći pad poslovanja zabilježen je u područjima ugostiteljstva i turizma, te u svim turizmu pratećim djelatnostima, prijevozu putnika i industriji zabave. Godišnje financijske izvještaje za 2020. godinu dobit ćemo tek početkom srpnja i tada ćemo moći detaljno analizirati utjecaj koronavirusa na gospodarstvo županije i njenih pojedinačnih jedinica lokalne samouprave, kaže Ikić, te podsjeća kako Porezna uprava vodi evidenciju fiskaliziranih računa, iz kojih se vidi pad potrošnje uzrokovan pandemijom koronavirusa.
– Iz podataka za 2020. godinu vidljivo je kako je najveći pad prometa ostvaren upravo u djelatnostima koje smo označili najviše pogođenima, ali i pad prometa ukupnog gospodarstva. U toj godini na području Zadarske županije fiskalizirano je 54,1 milijuna računa ukupnog iznosa 3,57 milijardi kuna, značajno manje nego u prethodnoj godini. Iznos fiskalizacije bio je na 74,2% fiskaliziranog iznosa iz 2019. godine. Iako se većina prihoda gospodarstva ostvaruje bezgotovinskom naplatom računa, čiji iznose ćemo znati tek po predaji financijskih izvještaja, izgledno je da će poslovna 2020. godina biti znatno slabija od prethodne, inače rekordne 2019. godine, objašnjava Ikić.




Kriza ne pogađa sve djelatnosti jednako
Nepovoljna gospodarska situacija, uzrokovana padom potrošnje i nepovoljnim financijskim stanjem, kao posljedicom pandemije koronavirusa i zatvaranja gospodarstva, nije se jednako odrazila na sve sektore poslovanja. Neke branše tek su neznatno pogođene padom poslovanja ili uopće nisu pogođene koronakrizom.
– Smanjeni obujam turističkog poslovanja izrazito se negativno odrazio i na sezonsko zapošljavanje, koje je bilo manjeg intenziteta, ali na razini većoj od sezone 2017. godine. Važno je uočiti da izvansezonska zaposlenost u Zadarskoj županiji u 2020. godini i početkom 2021. godine i dalje raste. Na području Grada Zadra zaposlenost u prva tri mjeseca 2021. godine bila je nešto niža nego u istom vremenu prošle godine, pojašnjava Ikić, te nastavlja kako je izrazito uočljiva razlika u padu poslovanja među različitih sektora.
– Ribarstvo, marikultura i izvozno orijentirana prerađivačka industrija osjetile su blage posljedice tijekom ove krize, a sektor građevinarstva vjerojatno nikakve, ali to ćemo moći analizirati nakon dostave godišnjih financijskih izvještaja, kaže Ikić, te ističe zanimljivo stanje na tržištu nekretnina.


Potražnja za nekretninama raste
– Prema iskustvu naših članica okupljenih oko Strukovne skupine poslovanja nekretninama ŽK Zadar, u 2020. godini tržište nekretnina raslo je za 5 do 10 %, a i u ovoj godini osjeća se pritisak na strani potražnje, što bi moglo dodatno utjecati na blagi rast cijena. Prosječna cijena kvadrata stana u Zadru kreće se između 2.100 i 2.200 eura, pojašnjava Ikić, te nastavlja s objašnjenjem kako je jedan od pokazatelja problema u poslovanju na nekom području i broj insolventnih pravnih osoba i iznos prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje.
– Financijska agencija objavljuje ove podatke krajem svakog tromjesečja iz kojih je vidljivo da na području Zadarske županije u razdoblju od početka 2019. godine do kraja ožujka 2021. godine nije bilo značajnijih promjena. Broj insolventnih pravnih osoba sa 349 povećao se na 375, a iznos njihovih neizvršenih obveza sa 67 milijuna kuna na 82 milijuna.


Poslovanje se nastavlja unatoč krizi
Za kraj, Ikić nam je objasnio kako pandemija koronavirusa nije uvjetovala rapidno gašenje gospodarskih subjekata na području grada i županije. Prema dostupnim podacima, u zadarskoj je županiji veći broj otvorenih poduzeća od ugašenih. Slična je situacija i u obrtnom sektoru. Iz Udruženja obrtnika Zadar ustupili su nam informacije o stanju obrtništva u Zadru.
– Vezano uz otvaranje i zatvaranje poduzeća na području Zadarske županije koristimo podatke iz naše Digitalne komore izravno povezane sa svim hrvatskim trgovačkim sudovima. Vidljivo je da koronakriza nije značajno utjecala na odluke o zatvaranju, odnosno o otvaranju novih tvrtki. Tako je na području Županije broj otvorenih poduzeća od 1.3. 2020. godine do 28.4. 2021. godine iznosio 662, a broj zatvorenih u istom razdoblju 206. Na području grada Zadra, brojke su 365 otvorenih poduzeća, u odnosu na 135 zatvorenih u istom vremenskom razdoblju, zaključuje Ikić.


Porast broja obrta u odnosu na prošlu godinu
Prema podacima koje nam je ustupilo Udruženje obrtnika Zadar, sukladno podacima iz Obrtnog registra Ministarstva poduzetništva i obrta, broj ukupno registriranih obrta na području Udruženja obrtnika Zadar na dan 31.12.2020. godine iznosio je 3.431, što je za 18 obrta više u odnosu na kraj 2019. godine. U 2019. godini zabilježen je značajniji porast broja obrta, u odnosu na 2018. godinu i to za 169 obrta više. U 2020. godini bilježi se znatno manji porast broja za svega 18 obrta, čemu je definitivno doprinijela epidemija virusa COVID-19. Na dan 31.3.2021. godine broj obrta na području Udruženja obrtnika Zadar iznosi 3.474, što predstavlja daljnji rast za 43 obrta u odnosu na kraj 2020. godine. Nadalje, broj obrta na teritorijalnom području Grada Zadra 31.12.2019. iznosio je 2.068 dok je 31.12.2020. iznosio 2.050, što predstavlja pad broja obrta od 18. Na dan 31.3.2021. godine broj obrta na teritorijalnom području Grada Zadra je 2.070, što je porast za 20 obrta od konca 2020. godine.


Potpore Grada i Županije
– Na gradskoj i županijskoj razini sufinanciraju se kamate na kredite, i to za kredite za očuvanje likvidnosti i za investicijske kredite. Zadnja donesena mjera su bespovratne potpore mikro poduzetnicima radi ublažavanja posljedica epidemije bolesti COVID-19 na području Zadarske županije za 2021. godinu, temeljem koje će Zadarska županija sufinancirati troškove poslovanja mikro poduzetnika sa 5.000, 10.000 ili 15.000 kuna ovisno o broju njihovih zaposlenika, kaže Ikić.
Potpora iz programa subvencioniranja kamate kredita za investicije kroz financijski instrument COVID -19 – zajam za investicije i zajam za očuvanje likvidnosti, koje provodi grad Zadar, može se ostvariti za kupnju, izgradnju, uređenje, rekonstrukciju ili proširenje gospodarskih objekata, za kupnju opreme i financiranje tekućeg poslovanja.
Iz Udruženja obrtnika Zadar potvrdili su nam kako ukupni kreditni potencijal za oba programa iznosi 200 milijuna kuna, kamata kod ugovorenih sedam banaka kreće se od 2,5 do 3 posto, od čega je 1 posto pokriveno gradskim programom. Razdoblje počeka kredita za likvidnost je do godinu dana, a za investicije je do dvije godine.
Zadarska županija je 23. travnja 2021. godine objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mikro poduzetnicima radi ublažavanja epidemije bolesti COVID-19. Bespovratne potpore za očuvanje i poticatcanje poslovne aktivnosti dodjeljivati će se mikro subjektima, čiji je rad otežan zbog trajanja epidemije COVID – 19 i kojima je zbog toga došlo do značajnog pada poslovnih aktivnosti.


Potpore HAMAG – BICRA
Prema informacijama iz Udruženja obrtnika Zadar, poduzetnici i obrtnici u Gradu i Županiji imaju mogućnost kandidirati za četiri zajma, za koja se može aplicirati do kraja 2023. godine, a koja se financiraju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.
– ESIF mikro investicijski zajmovi i mali investicijski zajmovi namijenjeni su mikro i malim subjektima gospodarstva. »COVID-19 zajam za obrtna sredstva« namijenjen je subjektima malog gospodarstva, koji su pogođeni pandemijom koronavirusa. ESIF mikro zajam za obrtna sredstva posljednji je u nizu potpora HAMAG – BICRA, a namijenjen je financiranju obrtnih sredstava onih subjekata čije je poslovanje narušeno zbog pandemije koronavirusa, pojašnjavaju iz Udruženja obrtnika Zadar.