Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sagadin: Ovakvo suđenje nisam dugo doživio

Autor: Roman Morović

01.06.2009. 22:00
Sagadin: Ovakvo suđenje nisam dugo doživio

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nemirno je bilo u press centru dvorane Dražena Petrovića nakon završetka treće utakmice finala doigravanja prvenstva Hrvatske. Kao i nakon prve utakmice treneri Cibone i Zadra, Velimir Perasović i Zmago Sagadin malo su se porječkali po pitanju sudačkog kriterija, no na koncu su jednoglasno zaključili da je Cibona bila bolja momčad i zasluženo došla do druge pobjede.
– Čestitam Ciboni na pobjedi. Jasno je da je utakmica bila više manje riješena već u prvom poluvremenu. Mi nismo najbolje funkcionirali ali i sve druge okolnosti su išle na našu štetu. Cibona ima dobru momčad, mnogo bolju i skuplju od naše, dobro je vođena ali takva pomoć od strane sudaca kakvu su imali u prvom poluvremenu im jednostavno ne treba. To što se u prvom poluvremenu događalo kada su oni imali sedam prekršaja, a mi čak četrnaest je nevjerojatno i ja to dugo nisam doživio. Finale prvenstva Hrvatske moralo bi imati objektivnije suđenje, u jedan faul. Ja ne tvrdim da smo zbog toga izgubili jer je Cibona bila dominantna u prvom poluvremenu ali tvrdim da njima ne treba takva pomoć. Mi možemo igrati samo bolje i u petak ćemo napraviti sve da izjednačimo finalnu seriju i onda još jednom dođemo ovdje i pokušamo osvojiti naslov prvaka – kazao je trener Zadra Zmago Sagadin.
Trener Cibone Velimir Perasović, logično, bio je puno boljeg raspoloženja ali nije propustio odgovoriti Sagadinu na primjedbu o suđenju.
– Kada neka momčad u prvom poluvremenu vodi 25 poena razlike mislim da priče o suđenju ne drže vodu. Zadar je naučio na jedan kriterij kakav imaju u Zadru gdje im se dopušta da igraju s rukama i gdje im se od 25 faulova svira pet, a kada se sudi objektivnije onda im to smeta. Mi smo svjesni težine igranja u Zadru i znamo da tamo moraš biti puno bolji da bi dobio utakmicu ali mislim da ovu našu pobjedu samo neobjektivni ljudi mogu gledati u zube. U prvom poluvremenu smo igrali sjajnu košarku, vodili 25 razlike i nakon tako uvjerljive prednosti i dominacije ne dozvoljavam da itko blati pobjedu moje momčadi. Pobijedili smo aspolutno dominantno u trenutku kada imamo velikih problema s ozljedama gdje praktički igramo sa sedam igrača i tri Amerikanca koji ne mogu biti istovremeno na parketu. Ove priče o nekoj skupoći momčadi su priče za internu upotrebu i mislim da se Zadar ne treba vaditi na takve stvari. Zadar mora igrati onakvu košarku kako zna i kako može. Oni su dobili u Zadru i mi smo se mogli žaliti na taj način kako oni igraju ali od toga ne bi imali ništa i moramo se tome prilagoditi. Svjesni smo da u Zadru nailazimo na jednu potpuno drugačiju momčad koja na ovaj način vrši pritisak na suđenje ali mi tu ne možemo ništa, već se možemo samo potruditi da odigramo najbolje što možemo. Čestitam mojoj momčadi na izvanrednoj igri u prvom poluvremenu. Svjesni smo težine zadatka koji nas čeka u Zadru ali isto tako smo svjesni da Zadar kada iziđe van svoje dvorane više nije ista momčad. U tom pogledu sam optimističan uoči nastavka finalne serije. Ovo što smo mi večeras napravili je čudo s obzirom na zdravstveno i fizičko stanje mojih igrača – kazao je Perasović.
Potom je Sagadin, na novinarski upit, još malo elaborirao svoje mišljenje o sudačkom kriteriju u korist Cibone.
– Cibona i Zadar nemaju isti kriterij kod dosuđivanja prekršaja. Možete uzeti snimke i prošle i ove utakmice koje to dokazuju. Pogledajte prvu minutu utakmice u Zadru i tvrdim da nisu dosuđena dva čista prekršaja na mojim igračima. U prvom našem napadu Boisa ide leđima i Andrić napravi nesportski faul, a nije mu dosuđen niti običan faul. Stoga, o tome tko igra rukama možeš pričati nekom drugom, a ne meni – obratio se Sagadin kolegi Perasoviću, a nakon kratke i žustre izmjene mišljenja, trener Zadra je nastavio.
– Moje momčadi igraju čistu obranu i nemojte me vrijeđati na taj način. To potvrđuje i broj prekšaja, odnosno sedam dosuđenih faulova Ciboni i četrnaest Zadru u prvom poluvremenu. Zmago Sagadin nikada igrača nije učio da igra rukama niti da ikoga udari. Kada bi moj igrač nekoga udario ja bi ga istog trenutka izbacio vani.  Cibona je u ovoj seriji zaštićena i nema razloga da to tako bude jer imaju dobru momčad. Cibona je danas zasluženo pobijedila jer je igrala bolje, a utakmica je bila riješena već u prvom poluvremenu tako da kasnije više nije bilo napetosti. Da smo imali objektivni sudački kriterij sigurno ne bi bila takva razlika u prvom poluvremenu i završnica bi sigurno bila napetija. Što se igre moje momčadi tiče, napravili smo previše grešaka u prvom poluvremenu i sigurno možemo igrati bolje. U napadu moramo biti precizniji i davati manje lopti u ruke protivniku. Cibona bi i unatoč sudačkoj pomoći vjerojatno dobila i zato kažem da im ona nije potrebna – zaključio je Sagadin.


 IZJAVE


ALAN ANDERSON
Pobijedili smo i to je najbitnije. Moram priznati da je teško igrati kad vodiš 25 razlike i htio, ne htio gledaš cijelo vrijeme semafor. Bili smo puno bolji protivnik, a tome je razlog i Prkačinova prisutnost. On je taj psihološki kotačić koji nam je potreban da bi izgledali ovako dobro na terenu. Braniči su odigrali odlično i idemo u Zadar po titulu. Bit će teška utakmica, trebamo biti puno agresivniji i u petak bi trebali ponoviti ovaj susret. Zadrani se vade na suđenje, a u Zadru nam nisu sudili prekršaje koji su bili ravnu ubojstvu. To je više ličilo na hrvanje, a ne na košarku u toj drugoj utakmici. U Zadru moramo ostati smireni i ne obazirati se na tu golemu viku i galamu u njihovoj dvorani. I naravno ako će biti borba u kavezu kao i prošli put onda ćemo morati i mi odigrati puno agresivnije. Nema veze, ionako sam rezervirao kartu za let u SAD-e za subotu.
DAVOR KUS
Naša pobjeda je potpuno zaslužena i mislim da smo puno bolja momčad pogotovo kad Prkačin igra. Košarka iz prvog poluvremena je put kojim moramo krenuti u Zadru da bi završili ovu seriju. Na Zadru je sad ogroman pritisak i tu vidim našu veliku šansu.
MARIN ROZIĆ
Sam rezultat govori sam sebe. Ovih četiri razlike nisu realna situacija sa terena i naša igra je izgledala odlično. U Zadru idemo po titulu.
TODOR GEČEVSKI
Ušli smo u utakmicu nikako, premekano što nas je koštalo velikog minusa na poluvremenu. Kasnije smo uspjeli ublažiti taj poraz na prihvatljivu razliku i ništa još nije gotovo. Igra se na tri pobjede, treba nam još dvije.
ROK STIPČEVIĆ
Premekan ulazak u utakmicu opet nas je izbacio iz ritma i nakon onakvog poluvremena teško je išta pametno reći. Morat ćemo prvo u zadru izjednačiti, a u eventualnoj petoj utakmici morat ćemo biti puno agresivniji i bolji u obrani kako bi obranili titulu.
DAMIR RANČIĆ
Dogodio nam se sličan scenarij kao i u prvoj utakmici. Opet je taj kriterij suđenja bio na njihovoj strani što oni obilato znaju iskoristiti. Ta rupa u prvom poluvremena nas je koštala utakmice, a u drugom smo spašavali živu glavu i na kraju to izgleda sasvim pridtojno. Nisam u prvom poluvremenu puno igrao jer me još uvijek boli uho i zuji mi u glavu, ali sam stisnuo zube i pomogao barem ublažiti poraz. Nadam se da ćemo se vratiti u Zagreb.