Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljubav prema talijanskoj kulturi i tradiciji

Autor: Ante Rogić

01.06.2010. 22:00
Ljubav prema talijanskoj kulturi i tradiciji

Foto: Sebastian GOVORČIN



U prostorima Zajednici Talijana u Zadru jučer je proslavljen Dan Republike Italije. Uz velik broj gotiju i uzvanika prisutan je bio i talijanski konzul u Splitu Augusto Vaccaro.
– Iako je sjedište Talijanskog konzulata u Splitu, svaki put kad imam priliku sretan sam da mogu doći u Zadar, u ovu Zajednicu, vodeći stalno računa što ona predstavlja u skladu s Ugovorom između Italije i Hrvatske o pravima manjina od 5. studenog 1996. godine. U svakom slučaju, sjedište Zajednice je mjesto gdje se udiše i uviđa ljubav prema kulturi, jeziku i talijanskoj tradiciji, istaknuo je Vaccaro napomenuvši kako je svaki pogled u prošlost, kojem je jedini cilj tražiti razloge za razdor ili osvetu, u svakodnevnom životu stav koji treba napustiti, jer nije produktivan i štetan je za talijansku zajednicu. Izrazio je zahvalnost predsjednici Zajednice Rini Villani, koja je, između ostalog, pružila pomoć, pa i bez sredstava, talijanskim turistima koji, brkajući ulogu Zajednice Talijana i Konzulata Italije, često joj se obraćaju kad se nađu u nevolji.
Upravo zbog toga je konzul Vaccaro prije nekoliko mjeseci Rinu Villani proglaio povjerenikom Konzulata Italije u Splitu, kako bi imala zakonsko pokriće za prihvaćanje zahtjeva talijanskih državljana u Zadru nastanjenih ili u prolazu, stvarajući poveznicu s Konzulatom Italije u Splitu.
Jučerašnja proslava bila je prigoda koju je konzul iskoristio kako bi Rini Villani uručio original konzularne odredbe. Villani je izrazila zahvalnost konzulu, kao i odličnu suradnju s gradskim i županijskim vlastima.
U ime Zadarske županije i Grada Zadra okupljenima se obratio Đani Bunja, zamjenik župana Zadarske županije.
– Talijanska zajednica je ostavila značajnog traga u našoj kulturi, posebice u govoru, istaknuo je Bunja naglasivši važnost gospodarske suradnje između Italije i Hrvatske.
Talijanski domaćini su pripremili bogati domjenak povodom proslave Dana Republike, a proslavi su se odazvali brojni uzvanici, sveučilišni profesori, muzejski djelatnici, kao i veliki broja članova Zajednice Talijana u Zadru.