Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlada danas raspisuje dopunske izbore u Zemuniku Donjem?

01.06.2011. 22:00
Vlada danas raspisuje dopunske izbore u Zemuniku Donjem?


Dopunski izbori za dvoje vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine u Općinskom vijeću Općine Zemunik Donji najvjerojatnije će se održati 10. srpnja, istodobno s izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje je Vlada raspisala 19. svibnja.  Iz izvora bliskog Vladi saznajemo kako bi Vlada na današnjoj sjednici trebala konačno donijeti odluku o raspisivanju dopunskih izbora u ovoj općini.
Odluka o fuziranju dopunskih izbora za općinske vijećnike i izbora za vijeća nacionalnih manjina donesena je,  kako se moglo  već ranije čuti od predsjednika zadarskog SDSS-a Veselka Čakića,  radi uštede, no valja podsjetiti kako je zakonski rok u kojem  je Vlada trebala raspisati dopunske izbore istekao još 6. studenog prošle godine. Zemuničani su, inače, prošlog ljeta izišli na prijevremene izbore, na kojima su koaliciju HSS-a i HSP-a zamijenili vlašću HDZ-a u Općinskom vijeću.
Vijećnici pravaško-seljačke koalicije su, naime, podnijeli ostavku upravo kako bi raspuštanjem Vijeća spriječili održavanje dopunskih izbora za dvoje vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine koje je Vlada, kao i dopunske izbore za zamjenika načelnika Općine,  bila raspisala za 13. lipnja prošle godine. Lani je u konačnici izabran samo zamjenik načelnika pripadnik srpske nacionalne manjine  – Dragan Daničić (SDSS), a novoizabrano Vijeće je 30. rujna usvojilo izmijenjeni Statut Općine Zemunik kojim je stvorena pretpostavka za raspisivanje dopunskih izbora za dvoje vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine od strane Vlade bez korištenja instituta izravne primjene zakona kojim se  Vlada poslužila prilikom lanjskog raspisivanja dopunskih izbora.