Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Daj ruku za čiste Jazine

02.06.2019. 13:06
Daj ruku za čiste  Jazine


Zadarski most “okupirali” su jučer klubovi tehničke kulture  u Zadarskoj županiji. Učinili su to uz pomoć policije, točnije ronioca PU  zadarske koji su se pridružili klubovima podvodnih aktivnosti u čišćenju  okolnog akvatorija. Pod vodstvom načelnika Antona Dražine, inače instruktora specijalne policije, ubrzo su napunili više vreća raznovrsnog  otpada za koje su neki u šali rekli da bi mogli poslužiti kao izlošci u nekakvoj avangardnoj izložbi. Šalu na stranu, tehnička kultura već nekoliko  godinama ovaj način promiče važnost tehnike, jer bez nje, nema ni  proizvodnje ni razvoja.
 Velike količine smeća
– Ove godine zajednica sudjeluje s 14 svojih udruga koje predstavljaju  ono što rade tijekom godine. Moram istaknuti da se puno radi s mladima  koje osposobljavamo da u budućnosti postanu tehničari ili inženjeri.  Naime, tehničara i inženjera nemamo jer smo pogasili puno poduzeća i  proizvodnih djelatnosti. Vidimo da Mate Rimac otvara puno radnih  mjesta, a najavljuju se i neke tvornice u auto-industriji. Zbog toga moramo imati osposobljene ljude u čemu mi u zajednici pomažemo i propagiramo takva zvanja, rekao je predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Željko Vidović. 
Posebno zanimljivo je bilo vidjeti mlade radioamatere koji već sad dobro barataju stranim jezicima i uspostavljaju veze s cijelim svijetom. Malo je poznato da su upravo radioamateri prvi raspolagali mobilnom telefonijom i digitalijom kojom se danas svi služimo. Osobito je to bilo  izraženo u Domovinskom ratu o čemu nam je govorio doajen zadarskog  radio-amaterstva i predsjednik Radio- kluba Zadar Srećko Matanović.
 Brojne udruge na Mostu
– Mi smo, za razliku od današnjih uređaja s puno gigabajta, tad išli s jednim sporim modemom i preko osobnog računala, održavali ratne veze.  Veza se iz stožera upućivala na Sv. Mihovil gdje smo imali digipiter. Odatle smo slali signal na Učku, pa na Mirkovicu sve do Sljemena. Sve su veze bile “zipane”, a njima su se slali podaci o poginulim, ranjenima, opskrbi hranom, oružjem, streljivom. Veze su bile dobro zaštićene tako da  ih neprijatelj nije mogao razbiti. Radioamateri su već u 80-tim godinama  prošlog stoljeća, počeli eksperimentirati s tim digitalnim signalima, ali je  tad tehnika bila malo robusnija. Zanimljivo je da se internet nekad zvao  paket-radio, rekao je Matanović. 
Na mostu su svoje štandove imali i CB klub Donat, bibinjski ronioci,  obrovački raketni modelari, planinari Paklenice te mnogi zaljubljenici u  tehniku. 


 


Vlažni lipanj pa vruće ljeto




Na mostu smo sreli i najpoznatijeg zadarskog meteorologa Duška Kraljeva koji je  preko 30 godina vodio zajednicu tehničke kulture. Bila je to prilika da upitamo popularnog Duška, kad će konačno sunce. No zadarski meteorolog nama je rekao da  već danas dolazi do novog pogoršanja. 


– Već od srijede, opet ćemo imati loše vrijeme. Prema mojoj prognozi za cijeli lipanj, ovaj mjesec bit će mjesec prosječnih temperatura, ali i vlažan. Bit će dosta  kišnih razdoblja. Problem je temperatura mora koja je već danima 16-17 stupnjeva.  Zbog nedostatka sunca, do polovine lipnja nećemo imati temperaturu mora iznad 20  stupnjeva. Postavlja se pitanje hoće li se kašnjenje sezone nadoknaditi krajem kolovoza i u rujnu. Moj odgovor je da vjerojatno hoće. No ova vremenska kolebanja događaju se u cijelom svijetu pa nije nikakvo čudo da se događaju i kod nas. No sigurno će ovaj svibanj biti zapamćen kao jedan od najkišovitijih i najhladnijih na našem  području, rekao je Duško Kraljev dodajući da će srpanj ipak biti mjesec s temperaturama iznad 30 stupnjeva.