Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

EKSTREMAN POLITIČKI SKOK Prtenjača napustio Bandića i otišao Škori!

02.06.2020. 12:59


Malo se koji čelnik stranke može pohvaliti da je neku općinu ili grad dobio, kako se ono kaže, bez »ispaljenog metka«. A upravo to se dogodilo predsjedniku Domovinskog pokreta, Miroslavu Škori, koji je bez izbora dobio jednu od većih općina Zadarske županije – Polaču.
Naime, načelnik bivše HDZ-ove utvrde, nezavisni Tomislav Prtenjača, Općinu je preuzeo na zadnjim lokalnim izborima, no u međuvremenu je očito uvidio da kao samostalan politički igrač ne može nešto osobito napraviti. Naprotiv, za tešku financijsku situaciju u kojoj se Općina našla zbog presude kojom moraju platiti 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić, Prtenjača se odrekao svoje nezavisnosti potpisujući pristupnicu za stranku – Miroslava Škore!
Domovinski pokret njegov je novi politički dom nakon što je sreću pokušao naći u Stranci rada i solidarnosti Milana Bandića kojega je podržao na prošlim europarlamentarnim izborima.


Prijeti im naplata 4,7 milijuna duga
Shvaćajući da Bandić u Zadru nema neku moć i da je njegov utjecaj zastao na tri županijska vijećnika kojih je nedavno pridobio, Prtenjača je zaključio kako će za njega biti puno bolje skrasi li se u nekoj većoj stranci. No, s HDZ-om se nije našao, sa SDP-om ne dijeli isti svjetonazor, a s Bandićem se pak razišao, nalazeći na kraju novu sreću u Škorinoj stranci.
Naime, bilo je samo pitanje dana kada će nezavisni načelnik Polače svoju općinu odvesti u krilo neke stranke, kao što uostalom učini većina načelnika ne samo naše, već i ostalih županija po Hrvatskoj. Razlog je jednostavan: kao nezavisni igrači bez stranačkog zaleđa načelnici ne mogu dugo opstati u politici, prije svega pokriti minuse u blagajni. Podrška stranke, financijska i moralna, u ovakvim im je situacijama stoga izuzetno važna, osobito ako je riječ o prijetnji višemilijunskom ovrhom.
A općina Polača nalazi se u doista velikom problemu – prijeti joj naplata duga od 4,7 milijuna kuna ukoliko Visoki trgovački sud potvrdi prvostupanjsku presudu. Naime, riječ je o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi sa upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Biogradska tvrtka podigla je tužbu protiv općine Polača tražeći odštetu, zbog čega je načelnik Prtenjača za naš list još u rujnu prošle godine izjavio kako postoji mogućnost za onaj najgori scenarij za mjesto:
– Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca dovedeni smo u velike financijske probleme, što može dovesti do gašenja općine Polača – izjavio je Prtenjača.


Teško bez stranačkog zaleđa
Nedavno je ipak došlo do novog raspleta situacije – Visoki trgovački sud u Zagrebu nedavno je poništio presudu kojom Općina mora isplatiti 4,7 milijuna kuna, vraćajuči predmet na prvostupanjsko ročište. To praktički znači nova vještačenja terena i dokumentacije, no Prtenjača se nada da će presuda u konačnici biti poništena.
U međuvremenu je očito uvidio kako je u ovakvim okolnostima teško funkcionirati bez stranačke infrastrukture, osobito dođe li do mogućnosti da ipak moraju platiti vrtoglavu svotu od gotovo pet milijuna kuna. A na pitanje zašto je otišao baš Škori, Prtenjača odgovara:
– Priključio sam se kao i svaki građanin RH, ni s kim iz Domovinskog pokreta nisam pričao, imate link na stranicama Domovinskog pokreta, učlanite se, stavite svoje ime i prezime. Tako sam se i ja priključio, nitko me nije zvao, niti prisiljavao na to jer mi se, na neki način, sviđa kako zamišljaju našu državu koju bi vodili ka boljem svjetlu. Čim je stranka osnovana, odmah sam predao zamolbu za učlanjenjem – kaže Prtenjača.
S obzirom da je poznato da Škoro u Zadarskoj županiji ne može naći ljude za svoju listu, pitali smo ga znači li učlanjenje u Domivinski pokret mogućnost njegova ulaska na listu za IX. izbornu jedinicu?




Hoće li mještanima Polače biti bolje?
– Mislim da ne postoji nikakva mogućnost, ali podržavam Miroslava Škoru i način njegova rada, kao i sve koalicijske partnere za koje vjerujem da će dati neki pozitivan smjer našoj lijepoj Hrvatskoj. Što se tiče drugih stranaka, nema ništa protiv bilo koga, ima predivnih ljudi gdje da sam radio, u HDZ-u, SDP-u i svakoj drugoj stranci, a svi zajedno možemo napraviti velik pomak za državu, a vrijeme je da do toga i dođe – poručuje načelnik.
Hoće li pak mještani Polače od njegova priključenja Škorinoj stranci imati kakve koristi, pitamo ga:
– Svi stanovnici naše lijepe Hrvatske moraju shvatiti da moramo krenuti svi zajedno za boljitak naše djece i svih građana u lijepoj našoj jer Domovinski pokret svoje temelje stavlja na Domovinski rat i odatle sve kreće te se sada borimo za bogatiju zemlju – metaforički će Prtenjača.
Mještani Polače uskoro će znati što im je donio najnoviji načelnikov manevar, odnosno hoće li Škoro i konkretno pomoći općini za koju vjerojatno jedva zna gdje se nalazi i koju je dobio »bez po muke«, odnosno bez izbora i pošteno zarađenih glasova birača.