Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Cijepljeno 38,5 posto odraslog stanovništva

02.06.2021. 11:54


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu na sjednici Vlade kako je do sada cijepljeno 38,5 posto odraslog stanovništva, naglasivši kako se Hrvatska bliži cilju kolektivnog imuniteta do kraja lipnja, uz zadržavanje jednako visokog intenziteta cijepljenja.
Ministar je izvijestio i kako je broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu dosegao 172 milijuna, a broj preminulih veći je od 3.576.000 ljudi.
U Hrvatskoj je udio zaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata 7,64 posto.
Naglasio je da se zbog pada broja zaraženih i hospitaliziranih dio zdravstvenog osoblja, koji je privremeno raspoređen na rad u KB Dubrava, vraća u matične ustanove.


Beroš: Treba zadržati jednako visok intenzitet cijepljenja
– Cijepljenje u Hrvatskoj provodi se prema planu, povećanim intenzitetom na svim cjepnim mjestima. Cijepljeno je 38,5 posto odraslog stanovništva. Više od pola milijuna osoba cijepljeno je drugom dozom, izvijestio je Beroš.
Istaknuo je kako je prilikom posjeta cjepnom punktu u Puli svjedočio iznimnom interesu za cijepljenje turističkih djelatnika.
– Sve smo bliže cilju kolektivnog imuniteta do kraja lipnja, no važno je zadržati jednako visok intenzitet cijepljenja, istaknuo je Beroš.
Istaknuo je kako su građani jasno rekli što misle o cijepljenju, ponajviše zbog broja cijepljenih u Hrvatskoj, što je i smanjilo broj novozaraženih, pa se u usporedbi s tjednom ranije, bilježi pad od 40,5 posto, a postotak popunjenosti bolničkih kreveta pao je za 10 posto.
– Bolnice bilježe daljnji porast broja pacijenata s post-covid sindromom. Do svibnja je obrađeno više od 14.500 pacijenata s različitim simptomima kao posljedicama preboljele virusne bolesti. S tim u vezi Ministarstvo zdravstva uputilo je obavijest svim zdravstvenim ustanovama o potrebi pojačane kontrole svih somatskih i psihosomatskih posljedica kod post-covid pacijenata, naglasio je Beroš.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je Nacionalni stožer Civilne zaštite od prošle sjednice Vlade donio novu odluku koja se tiče prelaska državnih granica, odnosno izmjena Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza.
Njome je omogućen ulaz u Hrvatsku uz predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od testiranja. Druga izmjena se tiče osoba koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna, Sputnjik – oni u Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22 do najviše 42 dana od primitka prve doze, odnosno od 22 do najviše 84 dana od primitka prve doze cjepiva Astra Zeneca, kazao je Božinović.


Božinović: Od jutra u Hrvatsku ušlo 100 osoba s digitalnim potvrdama
Izvijestio je kako su inspektori Ravnateljstva Civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli ukupno 12.523 nadzora.
– Zbog kršenja mjera izdano je pet obavijesti o počinjenu prekršaja, jedno usmeno rješenje, podneseno je pet optužnih prijedloga, naplaćena je jedna kazna na mjestu izvršenja. Zbog nenošenja zaštitih maski izdano je 17 pisanih upozorenja, 56 prekršajnih naloga, izvijestio je Božinović.
Dodao je da su temeljem zaprimljenih dojava utvrdili 116 kršenja mjera samoizolacije, te će biti podneseno 115 prekršajnih naloga i jedan optužni prijedlog. Evidentirano je jedno kazneno djelo zbog širenja bolesti.
U logističkom centru u Jastrebarskom i regionalnim skladištima nalazi se 175 tona zaštitne opreme. Izvijestio je i kako je hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne Covid potvrde uspješno krenuo s radom.
"Do sada je izdano otprilike 40.000 digitalnih potvrda, 90 posto preko sustava e-Građani. Od jučer je i sedam država članica EU, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Poljska i Hrvatska odlučilo se povezati s EU pristupnikom te su počele izdavati prve digitalne potvrde", naglasio je Božinović.
Dodao je kako je u Hrvatsku tijekom jutra ušlo više od 100 osoba s digitalnim potvrdama.