Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Markus Stockhausen i Miroslav Tadić za kraj zadarske koncertne sezone

02.06.2021. 10:31


Na posljednjem događaju Koncertne sezone Zadar 2020./2021. nastupit će Markus Stockhausen i Miroslav Tadić. Obojica su glazbenika, kao virtuozi na svojim instrumentima, izgradila bogate međunarodne karijere.


Autentičan jezik
U različitim postavama surađuju od devedesetih godina 20. stoljeća kao skladatelji i improvizatori. Snimili su nekoliko zajedničkih albuma. Njihova glazba puna je poezije, suptilne je i snažne izražajnosti i vodi publiku u nove dimenzije percepcije. Prelazeći granice glazbenih stilova, oni su pravi glazbeni kozmopoliti, premda u izvedbi zadržavaju veoma autentičan jezik.
Markus Stockhausen, skladatelj i trubač, sin glasovitoga Karlheinza Stockhausena, jednoga od najvažnijih skladatelja 20. stoljeća, karijeru je počeo upravo uz oca, na pozornicama diljem svijeta. Odrastao je podjednako okružen klasičnom, jazz i avangardnom glazbom, a od 2002. godine fokusira se na skladanje vlastitih djela, ali i na improvizacije, uključujući intuitivni izričaj koji transcendira sve glazbene žanrove.


Raznovrsni izvori
Ostvario je brojne jazz-projekte kao voditelj, od toga više od 90 albuma za prestižne diskografske kuće, kao što su ECM, ENJA, SONY/OKeh, EMI Classics i druge. Redovito održava glazbene seminare na teme odnosa glazbe i tišine i intuicije u glazbi. Osvojio je brojna priznanja: Nagradu Zapadnonjemačkoga radija (WDR) u kategoriji jazz-glazbe (2005.), Nagradu tvrtke Japan Tobacco International (JTI) za jazz (2017.), Srebrnu glazbenu vilicu Regionalnoga vijeća za glazbu njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija (2017.) i Nagradu Echo Jazz Njemačke fonografske akademije (2018.).
Gitarist, skladatelj, improvizator i pedagog Miroslav Tadić posvećen je povezivanju i suprotstavljanju glazbenoga materijala koji crpi iz raznovrsnih izvora – od barokne i klasične glazbe, preko flamenka, folklornih tradicija istočnoeuropskih zemalja, sve do indijske klasične glazbe, ne izostavljajući ni blues, jazz i rock.




Kalifornijski institut za umjetnost
Nastupao je i snimao s Londonskim simfonijskim orkestrom, Leipziškim simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkoga radija (MDR) i Filharmonijskim orkestrom države Monte Carlo te s eminentnim glazbenicima, među kojima se ističu Howard Levy, Joachim Kühn, Lakshminarayana Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, braća Teofilović, Wadada Leo Smith, Jack Bruce, Theodosii Spassov, Kudsi Erguner, Djivan Gasparyan, Pandit Swapan Chaudhuri, Ustad Ashish Khan i mnogi drugi. Pročelnik je studija gitare na prestižnom Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts) u Los Angelesu. 


Ulaznice
Koncert se održava u subotu, 12. lipnja u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 50 kuna se mogu rezervirati porukom na broj 099 39 29 229, kao i putem e-maila na adresu [email protected] ili kupiti putem stranice Ulaznice.HR. Pretplatnici se mole da na iste načine potvrde svoj dolazak.