Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Načelnik Posedarja može raditi i kao – voditelj gradilišta

02.06.2021. 09:13


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa načelniku Posedarja, nezavisnom Ivici Klancu, jučer je dalo suglasnost za obavljanje još jednog posla – vođenje gradilišta. No, srećom samo u trajanju od jednog sata tjedno s obzirom da Klanac profesionalno obnaša dužnost načelnika Općine za koju je, dakle, i plaćen.
Naime, Klanac je od Povjerenstva 4. svibnja ove godine zatražio mišljenje o tome može li obavljati poslove ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke u trajanju od jednog sata tjedno, navodeći kako je još 2017. godine, na isti upit je li obavljanje poslova ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke u trajanju od jednog sata tjedno u obrtu Mondo-Kop za pripremne radove na gradilištu i graditeljske usluge, dobio pozitivan odgovor.


Promijenio poslodavca u građevini
S obzirom da mu je Povjerenstvo tada dalo pozitivan odgovor, Klanac i sada od njih traži da razmotre zahtjev za obavljanje istog posla, ali kod drugog poslodavca, obrta Golemi, za pripremne radove na gradilištu. Uz svoj je upit, međutim, Klanac morao dostaviti i izvješće o imovinskom stanju te u Povjerenstvu napominju kako je dužnosnik naveo da dužnost načelnika obnaša profesionalno, odnosno uz zasnivanje radnog odnosa. U zadnjem izvješću o imovinskom stanju koje je podnio 25. lipnja 2020. povodom promjene u rubrici »Drugi poslovi tijekom obnašanja dužnosti« dužnosnik je naveo da obavlja poslove ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke u obrtu Mondo-Kop, što znači da je svoje imovinsko stanje vjerno predočio u imovinskoj kartici.


Uvjet – jedan sat tjedno
Povjerenstvo mu je stoga jučer po drugi put dalo zeleno svjetlo za obavljanje posla građevinskog nadzora, ali uz dva uvjeta: rad samo jedan sat tjedno te prijava zarade od vođenja »bauštele.
– Na temelju članka 13. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa daje se suglasnost dužnosniku Ivici Klancu, općinskom načelniku Općine Posedarje, da za vrijeme profesionalnog obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Posedarje, obavlja i poslove ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke u trajanju od jednog sata tjedno, u obrtu Golemi, s obzirom da obavljanje navedenih poslova ne utječe na zakonito obnašanje javne dužnosti općinskog načelnika Općine Posedarje. Na temelju članka 13. stavka 4. ZSSI-a dužnosnik je dužan prijaviti Povjerenstvu prihode stečene obavljanjem navedene djelatnosti, istekom godine u kojoj su ostvareni, navode u Povjerenstvu.




Naknadu mora prijaviti
U odluci ipak napominju kako je ovim zakonom propisano da dužnosnici koji profesionalno obnašaju javnu dužnost za vrijeme njezina obnašanja ne mogu uz naknadu ili radi ostvarivanja prihoda obavljati druge poslove u smislu redovitog i stalnog zanimanja osim ako Povjerenstvo, na prethodni zahtjev dužnosnika, utvrdi da predmetni poslovi ne utječu na zakonito obnašanje javne dužnosti.
Načelnika Klanca, koji je na nedavnim izborima dobio još jedan mandat na čelu Posedarja, stoga smo pitali smatra li ipak da će vođenje gradilišta naštetiti njegovu vođenju Općine. Načelnik pak odriješito odgovara da – neće:
– Zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa podnio sam želeći zadržati kontinuitet u struci, s obzirom da sam diplomirani inženjer građevinarstva. Taj jedan sat tjedno kojega mi je odobrilo Povjerenstvo znači da bih radio svega 15 minuta dnevno, naravno, u popodnevnim satima. Gradilišta ću obilaziti samo u svoje slobodno vrijeme, jednako kao što sam, također po odobrenju Povjerenstva, radio prije četiri godine. I to, naravno, neće štetiti mojoj dužnosti načelnika jer u protivnom ne bih ni zatražio suglasnost za nadzor gradilišta, poručuje na kraju Klanac.