Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od malog eksperimenta napravila nešto što »miriše« na posao

02.06.2021. 11:17


Neizostavan detalj svakog doma koji ujedno umiruje, svijetli i još k tome miriše svakako su svijeće. One u posljednjih nekoliko godina zauzimaju važno mjesto u self-care rutini, a dolaze u raznim oblicima i mirisima. A sve to imaju i svijeće brenda Bijeli glog iza kojeg stoji mlada Zadranka Dominique Vrkljan koja je svoju ljubav prema svijećama pretvorila u pravi mali posao. Od osobe koja ih je stalno kupovala upornim je radom došla do proizvoda koji danas obožavaju ljubitelji svijeća, a na Instagramu je prati nekoliko tisuća ljudi. Njen brend danas slavi drugi rođendan što nam je bio i povod za ovaj »mirisni« razgovor.


Sojin vosak
– Imala sam naviku gotovo svaku svijeću koja nije izgorjela do kraja otopiti pa od nje napraviti neki svoj miks, a s vremenom sam došla na ideju da pokušam izraditi sama svoju svijeću onako »from scratch«. To su bili eksperimenti u kuhinji, zabava i druženje s frendicama. Izrađivala sam u početku samo poklončiće za obitelj i prijatelje, ali istovremeno polako učila i iščitavala literaturu za profesionalnu izradu te na taj način otkrila koliko zapravo proces izrade iziskuje vremena, pokušaja, pogrešaka, živaca i truda, priča Dominique te dodaje da je put do onog što ima danas bio zaista dug.
Glavni sastojak njenih svijeća je sojin vosak koji u sebi ne sadrži nikakve štetne sastojke, a da bi imala ono što sad ima trebao je dosta vremena, kako bi svladala rukovanje s voskom, ali i s eteričnim uljima.
– Trebalo mi je vremena da pronađem kvalitetan sojin vosak pošto sam se odlučila raditi svijeće isključivo od soje kao biorazgradive i eco friendly alternative. Nažalost, sojin vosak nije samo jedan, on dolazi u više vrsta te se sa svakim rukuje drugačije. Trebalo mi je vremena naučiti miješati soju i eterična ulja, vježbati preciznost ruke prilikom ukrašavanja, osmisliti dizajn, pakiranje, kolekciju itd., objašnjava mlada Zadranka te navodi što joj je sve potrebno kako bi izradila jednu svijeću.


Posveta obiteljskom mediteranskom vrtu
– Za izradu svijeće potreban vam je naravno vosak, u mom slučaju to je sojin vosak, ali to ne mora biti tako, možete koristiti parafin ili primjerice, pčelinji vosak, kombinacije više voskova zajedno, itd. Zatim potrebni su vam fitilji koji odgovaraju veličini i promjeru čaše u koju izlijevate vosak ili veličini same svijeće ukoliko radite svijeće u kalupima koje su sada dosta veliki Instagram trend. Ukoliko želite da vaša svijeća ima miris morate naučiti princip rada s mirisnim ili eteričnim uljima. Svijeće kasnije možete ukrašavati biljem, kao što recimo radim ja, ili primjerice zlatnim listićima, cvijećem, školjkicama, itd. To zaista ovisi o vašoj kreativi i estetici kojoj naginjete, ističe Domonique čije su svijeće usko vezane uz obiteljski mediteranski vrt koji u kojem se može naći razno bilje specifično za naše podneblje.
– Moje svijeće usko su vezane za obiteljski mediteranski vrt u kojem uzgajamo lavandu, smilje, ružmarin, masline, kadulju, matičnjak, mentu i mnoštvo drugih biljaka i cvijeća tipičnih za ovo naše podneblje stoga su sve moje svijeće vezane za estetiku Dalmacije odnosno Mediterana, prema tome ujedno biram i same mirise za svijeće. S obzirom da svijeće ukrašavam upravo s biljem iz vrta, dosta ovisim o godišnjim dobima. Tako, primjerice, ljeti ustajem u 5 sati kako bih pobrala lavandu (lavanda se ne bere po jakom suncu), istu tu lavandu koristimo ili za radionice destilacije eteričnih ulja koje radi moja mama ili je vežemo u svežnjeve i ostavljamo na sušenju kako bi bila spremna za izradu svijeća.
Dominique jako puno vremena ulaže u detalje, a njeni kupci sa svijećom dobiju i jedan cijeli self care paket te, osim naravno u svijeći, mogu uživati i u pjesmi, ali i biljkama koje Dominique odabere samo za njih. Svoj bi brend opisala vrlo jednostavno: minimalizam, jednostavnost, održivost, slow-living i self-care.
– Svaka svijeća zaista je handmade proizvod jer uz samu svijeću u kutijici koja se također slaže ručno, dolaze i uputstva za korištenje, zahvalnica, kartica poezije. Svijeće se pakiraju ručno u zaštitni papir i kutije, a samo pakiranje se veže i ukrašava biljem izvana.




Kupci postaju prijatelji
Osim svijeća, Dominique i njena mama nude i radionice eteričnih ulja koje su, kako kaže, jedan pravi self-care paket s obzirom da na njima osim same destilacije ujedno izrađujemo i pilinge, soli za kupanje, bombice od lavande te koktele od bazge, »jer ipak je to dva sata uživanja u super društvu, upoznavanja divnih ljudi, razgovora o eteričnim uljima, svijećama i prirodi općenito«, a važno joj je i kako se kupci i polaznici radionica osjećaju.
– Jako mi je važno da su i kupci i polaznici radionica zadovoljni i opisala bi ih kao prijatelje. S obzirom na to da su naše svijeće dosta specifične, one kao takve privlače i posebnu nišu ljudi koji vole blaže i više nature based mirise pa i takav način života.
Cijeli ovaj posao Dominique odrađuje uglavnom sama, ali ima i dosta suradnika.
– Svijeće radim sama, dok na pokaznim radionicama destilacije eteričnih ulja zapravo imam ulogu asistenta pošto je za taj koncept zadužena moja mama, marketing koji prvenstveno baziram na Instagramu kao zajednici sadržaja odrađujem ja, dok za dio fotografija surađujem s divnim curama, a to su: Lara Žilić, Nina Sušac, Patricia Baradić, Nataša Rajčević i Martina Movrić.


Bijeli glog danas slavi drugi rođendan
Drugi rođendan Bijelog gloga Dominique planira proslaviti u užem krugu prijateljica u svom vrtu uz fine koktele i tortu od jagoda, a ima i novi proizvod.
– Predstavit ćemo naš novi facial steam odnosno parnu kupku za lice koju smo primjereno nazvali Mediterranean garden. Radi se o našoj mješavini bilja; lavande, kamilice, mente, matičnjaka, kadulje i ruže za inhalaciju i super dodatku svakoj skincare rutini.


Četiri mirisne i jedna ukrasna
Trenutna kolekcija svijeća se zove Mediteran i sastoji se od pet svijeća od čega su četiri mirisne i jedna ukrasna. Mirisne svijeće redom su: lavender, rosemary, mint, olive & orange dok ukrasna svijeća nosi naziv white sage + chamomile.
– Uz klasične svijeće u staklu izrađujem i mini svijeće u kalupima koje obično radim kao zahvalnice ili kao male poklončiće u obliku srca, kockica itd. Njih obično ukrašavam mediteranskim biljem i cvijećem, kaže Dominique.