Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Split ima širi kadar, ali više mi se sviđa kako je Zadar posložen

02.06.2021. 07:25


Mali broj igrača se može pohvaliti da su osvajali naslove i sa Zadrom i sa Splitom, a još manji da su imali čast sudjelovati u povijesnim trofejima dvaju najvećih dalmatinskih klubova. Među tom šačicom odabranih, među moćnom gomilicom, našao se i Damir Tvrdić koji je 1992. bio u sastavu Splita koji je osvojio prvi kup Hrvatske, da bi se punih 13 godina kasnije sa Zadrom okitio naslovom državnog prvaka. Prvim nakon dugih 19 godina čekanja. Vrijeme je donekle prekrilo uspomene, a pokoja sijeda vjerojatno i glavu, no Tvrdića u "Gradu košarke" i dalje pamte kao vrijednog člana momčadi koja je 2005. konačno srušila Cibonu i donijela ekstazu na Kalelargu. Zadar je u međuvremenu osvojio još jedan naslov prvaka Hrvatske, no na novo veliko slavlje čeka se gotovo punih 13 godina. Protagonisti su isti: Split i Zadar. Nakon prve dvije utakmice ovosezonskog finala sve je upućivalo na novu feštu u "Donatovom gradu", no "Žuti" su u ponedjeljak na Gripama pokazali da se i njih tu ima nešto pitati i nakon produžetka slavili u borbenom i izjednačenom susretu. Pred nama je četvrta utakmica koja Zadranima može donijeti treći ligaški naslov od osamostaljenja, no Karakaševu družinu ne treba unaprijed otpisivati. Pogotovo ne na domaćem parketu.
– U finalima je vrlo bitna psihološka priprema momčadi. Svaka utakmica je za sebe i nije važno je li se pobjeda ostvarila s ogromnom razlikom ili je susret bio otvoren do samoga kraja. Split je treću utakmicu dobio na inspiraciju jednog igrača, a susret je prema mom viđenju prelomio "slučaj" Bursać-Luković koji u 90 posto slučajeva ide u korist domaćina. Ne smijemo zaboraviti da na tribinama nema publike, a samim time ni dodatnog impulsa za domaću momčad koji je u finalima jako bitna stavka. Sjetimo se samo posljednjeg okršaja Splita i Zadra otprije 13 godina kada su bile pune Gripe… Kada se igra pred praznim tribinama lakše je napraviti "break" i doći do gostujuće pobjede – kazao je u uvodu Damir Tvrdić.


Zadar više pokazao
Četiri trofeja u zadarskom dresu, dva u splitskom, tek su dio bogate karijere koja je trajala do duboko u tridesete godine. Karijere u kojoj je i nakon što je "objesio tenisice o klin", da upotrijebimo klasičnu nogometnu frazu, nastavio biti dijelom košarke jedno vrijeme obnašajući dužnost sportskog direktora Splita. Finale je, jasno, pratio, no o konačnom ishodu Tvrdić se ne usudi kategorički govoriti.
– Zadar je u prva tri susreta više pokazao, ali igra se na Gripama i Split je dobio značajan impuls samopouzdanja nakon pobjede u ponedjeljak. Ukić je odigrao fantastično, no netko će mu se morati priključiti žele li "Žuti" izboriti "majstoricu". Puno toga će ovisiti o mentalnoj pripremi večerašnjeg dvoboja. Onaj trener koji uspije opustiti i motivirati svoje igrače bit će bliže pobjedi. Po meni su šanse 50-50. Finala su u pravilu takva. Očekuje nas neizvjesna utakmica – naglasio je 52-godišnji Splićanin.
"Žuti" imaju širi igrački kadar, no dojam je da je Zadar puno uravnoteženije, ili ako hoćete bolje, posložen.
– Split ima 13 igrača u "rosteru" pa je Đoković u zadnjoj utakmici završio na tribinama. To nije dobro. Nikada se dalmatinskim klubovima nije dogodilo da igrač koji je doveden sa strane ne bude u sastavu u finalnoj utakmici. Split je ne samo dupliran, nego na pojedinim pozicijama ima po trojicu igrača. "Žuti" imaju iskusnu momčad s dosta reprezentativaca, što bivših što sadašnjih, te imaju širi igrački kadar od Zadra, ali više mi se sviđa kako je posložena momčad s Višnjika. Tu bih prije svega spomenuo Cartera koji ima odličan govor tijela i sve bih uradio da i iduće sezone ostane na Višnjiku. Onuaku radi razliku na parketu, a posebno mi je drago što je Dominik Mavra ove godine napravio veliki iskorak. Igra fantastičnu košarku i očekujem da tako nastavi do kraja serije – rekao je trofejni košarkaš.


Preduga pauza
Od posljednjeg dalmatinskog finala prošlo je nešto manje od 13 godina. Tada je momčad Aleksandra Petrovića s tri domaće pobjede trofejom okrunila uspješnu sezonu svladavši u petoj utakmici igrače Slobodana Subotića.
– Pauza je preduga, o tome nema dileme. Hrvatska košarka se velikim dijelom bazira na dalmatinskim klubovima, a tu prednjače Zadar i Split, uz Šibenku koju nipošto ne smijemo zanemariti. Nedostaje nam dalmatinskih okršaja za medalje. Bilo bi normalno da je svake sezone barem jedan klub s juga Hrvatske u finalu – smatra nekadašnji igrač Splita i Zadra koji je, dobro upoznat sa stanjem u oba kluba, okrenuo razgovor ka budućnosti. Igrat će se košarka i nakon prvog tjedna lipnja, a tu momčad s Višnjika bolje stoji.
– Zadar ima nekolicinu dobrih mladih igrača. Juniori su prvaci države, a valja istaknuti i talentirane generacije kadeta i pretkadeta. Kod Splita, s druge strane, to ne vidim. Rezultat u finalu će biti kakav će biti, tu je još uvijek sve otvoreno, no gledajući u budućnost puno sam zabrinutiji za Split. Na Gripama je trenutno nekoliko domaćih igrača, ali oni su većinom na zalasku karijere. Gledamo li u par godina unaprijed i tko ima veću šansu ponoviti ovosezonski rezultat – Zadar je u prednosti – zaključio je Tvrdić.




Domaća dica
Zadar i Split su posljednjih godina imali veliku rezultatsku krizu. Od posljednjeg trofeja "Žutih" prošlo je već 17 sezona, dok su momci s Višnjika tek u veljači prekinuli trinaestogodišnju sušu. Razlozi su brojni, ali jedan se posebno ističe.
– Dalmatinski klubovi su najbolje rezultate ostvarivali kada su imali domaći kostur, sve ostalo je bilo kratkog vijeka. Uzmimo samo moj primjer. Kada sam stigao u Jazine imali smo Marka Popovića, Hegu Perinčića, Branu Longina, Šimu Špralja, kasnije su došli Vladović, Banić… Oni su bili nositelji igre, dok smo mi dovedeni sa strane samo "dali ruku". To je po meni jedini način kako možemo ići naprijed. Kada se uz to pogodi s jednim ili dva kvalitetna stranca, kakvi su ove sezone Carter i Onuaku, onda se možemo čemu nadati – smatra Tvrdić.