Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Adrijina salamura doplivala do Punte Bajlo

Autor: Irena Jurjević

01.07.2008. 22:00
Adrijina salamura doplivala do Punte Bajlo

Foto: Irena JURJEVIĆ



Do onečišćenja je došlo zbog pogreške u proizvodnji u trećoj smjeni, no kako su djelatnici odmah krenuli u prikupljanje nečistoće, stanje je već sanirano, kaže vodopravni inspektor Damir Kuliš
Miris ulja i ustajale ribe, masne bijele nakupine te ostaci plastičnih vrećica i komada drva prizor su koji se jučer ujutro mogao vidjeti na gradskim kupalištima Kolovare, Karma i Punta Bajlo.
– Ovo je užas, tako lijepo uređena plaža, a tako prljavo more – komentirala je jedna Zadranka jučerašnji nimalo ugodan prizor na Punti Bajlo. Naime, intenzivan miris ulja počinjao se osjećati već pri samom ulazu na kupalište, dok je dolaskom na obalu postao potpuno nepodnošljiv.
– Ovo nije prvi put da se prljavština skuplja uz obalu. S tim smo suočeni svaki put kada puše jugo, govore stanovnici Arbanasa, dodajući kako intenzivan miris nije jedini problem. Naime, zbog prljavog mora njihovoj djeci redovito izbijaju osipi po koži.
Jučerašnji prizor inače je, kažu, samo desetina onog s čime se moraju suočavati za vrijeme juga, budući da je jučer vjetar većinu ulja i ostale prljavštine već odnio prema pučini. Zbog intenzivnog mirisa ulja i ustajale ribe za onečišćenje mora kupači krive tvornicu za preradu ribe Adriju, a kako se trag zagađenja protezao od Kolovara, preko Karme pa sve do Punte Bajlo, začuđenim plivačima nije preostalo ništa drugo nego da se ipak “drže kraja”.
Na teren je jučer po dojavi građana izišao i vodopravni inspektor Damir Kuliš. Kazao je kako su stanje već u ranim popodnevnim satima sanirali sami djelatnici Adrije:
– Zajedno s djelatnicima Adrije izišao sam na teren i vidio da se radi o onečišćenju organskom tvari, odnosno salamuri koja se koristi u proizvodnji. Do onečišćenja je došlo zbog pogreške u proizvodnji u trećoj smjeni, no kako su djelatnici odmah po izlasku krenuli u skupljanje nečistoće prema operativnom planu, stanje je već sanirano.