Ribogojilište po "dvotrećinskom" principu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Koncesije u Ravskom kanalu dodijelit će se na rok do 20 godina

 Na 58. sjednici Županijskoga poglavarstva uz ostale točke dnevnoga reda, na rasporedu je bio i prijedlog Odluke o prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja za uzgoj bijele morske ribe u akvatoriju Ravskoga kanala. Riječ je o koncesiji o kojoj je u proteklim mjesecima bilo dosta govora i medijskih istupa, budući da su žitelji Vele i Male Rave, zajedno sa svojim mjesnim odborima iskazali određeno protivljenje prema ponašanju tvrtke "Dalmar" iz Pakoštana, koja iskazuje interes za dodjelu navedene koncesije.

Stajališta stručnog skupa

O općim uvjetima dodjele članove Poglavarstva je izvijestio dipl. ing. Jerolim Uroda, Pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo te kazao kako je tvrtka "Dalmar" podnositelj inicijative za dodjelu navedene koncesije za ribogojilište kapaciteta do 580 tona godišnje te kako je ta inicijativa usklađena s dokumentima prostornog uređenja pa se predlaže da se pokrene postupak dodjele.

Prije donošenja odluke za diskusiju su se javili mr. sc. Mladen Mavar i dr. sc. Đani Bunja, zamjenik župana. Mr. Mavar je kazao kako je normalno da Zadarska županija razvija marikulturu, a upoznao je nazočne i sa stajalištima koja su iskazana na nedavno održanom stručnom skupu o otoku Ravi.

- Vezano uz ovu koncesiju ponovio bih riječi docenta dr. Josipa Faričića da Ravljani nemaju ništa protiv marikulture u Ravskom kanalu, ali ih brine jedino veliko povećanje količine uzgajane ribe i prostor koji će ti kavezi zauzeti. S tim u svezi mi je drago da će za koncesionara biti postavljeni uvjeti o pojačanoj kontroli mora i, naravno, podmorja od mjerodavnih i nezavisnih institucija. Ono što Ravljani podržavaju, to je stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, kazao je Mavar i izrazio uvjerenje da će Zadarska županija kao što je i do sada činila, imati važnu ulogu u poboljšanju kvalitete života na otoku Ravi.

Tri gledišta

Dr. Bunja je nazočne upoznao s nekoliko podataka vezanih uz provođenje studije utjecaja na okoliš vezane uz ovu koncesiju.

- Bila je zatražena količina od tisuću tona, međutim, studijom je utvrđeno da ovaj prostor može ukupno podnijeti 630 tona, a s obzirom da je već 50 tona iskorišteno onda se riješilo tako da se ide na 580 tona. Također valja naglasiti da ovaj prostor neće biti cijelo vrijeme u cijelosti iskorišten. Možete vidjeti na presliku topografske karte da ovdje postoje tri dijela i uvijek će jedan od ta tri dijela biti slobodan. Periodično će se mijenjati tako da se i na taj način maksimalno vodi računa o zaštiti okoliša, istaknuo je zamjenik župana, koji je podsjetio kako je utvrđeno da su za nadzor predviđene tri monitorne točke, a ne samo jedna, kako je prvotno bilo namjeravano, s obzirom na specifičnost morskih i pomorskih struja u Ravskome kanalu.

O ovoj točki se želio izjasniti i sam župan Stipe Zrilić, koji je naglasio kako je marikultura bitna točka razvoja ovoga područja i kako je u Zadru dosta razvijena.

- Zadar je na neki način kolijevka marikulture, a naravno da su se po uzoru na Zadar razvile i mnoge druge sredine, čak su i druge države uzimale iskustva i projekte i danas otišle i dalje nego Zadar u razvoju, kazao je župan te podsjetio da se kod ove lokacije zastalo u određenoj fazi jer je došlo do reakcije žitelja.

- Išli smo i vidjeli o čemu se radi. Bilo je i reakcija određenih medija, naravno, što je normalno ako želimo razvijati kulturu dijaloga, podsjetio je župan Zrilić te izrazio nadu da će i ovaj projekt pripomoći obnovi života na otoku i da će se ljudi vraćati. Župan je također podsjetio da je dao osobno nalog da se ta lokacija, koja je u vrijeme posjeta županijskog izaslanstva bila već zauzeta, oslobodi i pričeka do kraja procesa odlučivanja o dodjeli koncesije, jer se na natječaj može javiti i više zainteresiranih.

Nakon diskusije Poglavarstvo je prihvatilo Odluku o prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije, koja će se dodijeliti na rok do 20 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno