Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski zalet za obranu olimpijskog zlata

Autor:

01.07.2008. 22:00
Zadarski zalet za obranu olimpijskog zlata

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pripremne utakmice zasad nam nisu u prvom planu, fokusiramo se na dobar rad, a utakmice će nam poslužiti u nekim drugim segmentima – kaže Metličić
U paklenoj vrućini pred hotelom Adriana nešto malo prije podne počele su pristizati prve skupine hrvatskih rukometaša. Budući da su imali slobodna tri dana između delničke i zadarske faze priprema, “pakleni” su se lagano slijevali prema hotelu kao rakova djeca sa svih strana. Prva je stigla splitska skupina: Ivano Balić, Petar Metličić, Ljubo Vukić te Drago Vukić. Već tradicionalno dovezli su se u Balićevu nissanu. Petar Metličić opisao je trenutačno stanje u reprezentaciji nakon prvog dijela priprema u Delnicama.
– Bilo je jako naporno u Delnicama, no mi radimo po određenom programu tako da smo navikli na napore te očekujemo nastavak u istom ritmu i u Zadru.
Kakav je osjećaj ponovno vratiti se u Zadar?
– Odličan. Zadar nas je oduševio prošli mjesec kada smo osigurali vizu za Peking. Super smo zadovoljni Zadrom kao gradom, ljudima i dvoranom. Pored dobrog rada koji očekujemo ovih 10 dana, nadamo se da ćemo se ovdje uspjeti i malo okupati i relaksirati da bismo što bolje dočekali olimpijski turnir.
Što očekujete od pripremnih utakmica?
– Pripremne utakmice zasad nam nisu u prvom planu, fokusiramo se na dobar rad, a utakmice će nam poslužiti za neke druge segmente.
Kakva je situacija s ozljedama?
– Trenutačno određene probleme imamo Džomba i ja. U prvih sedam dana obojica ćemo raditi nešto manjim intenzitetom treninga. Ipak, najvažnije je da ne osjećamo nikakve bolove. I Ljubo Vukić ima određenih problema s tetivom pa će biti na poštedi sedam dana. Kako bilo, mislimo da će se uspjeti oporaviti do početka turnira.
Nakon Splićana do hotela su pristigli Zadranin Josip Valčić te vratar Mirko Alilović. Josipa smo priupitali kako se osjeća nakon Delnica i kako mu je sjeo povratak u Zadar.
– Lijepo je biti ponovno u Zadru s reprezentacijom. Doma je ipak najljepše. Pripreme u Delnicama su bile teške i naporne. Ritam kao i uvijek: teretana, trčanje, treninzi triput dnevno. No, zato i jesmo tu, radimo posao koji volimo. Konačno, još traje selekcija putnika za odlazak na Olimpijadu i svima nam je u interesu što bolje odraditi pripreme i ugurati se u tih 14 sretnika koji će braniti boje Hrvatske. Cilj je jasan, priprema za obranu olimpijskog zlata – kaže mlađi brat Valčić koji je u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Višnjiku nastupio u utakmici protiv Alžira.
– Osjećaj je bio fenomenalan, smatram da sam dobro odigrao tu utakmicu iako još ima dosta mjesta za napredak u mojoj igri.
I tako su nakon nekoliko minuta pristizali ostali: Kopljar, Duvnjak, Somić, Lacković, Sulić… Malo kasnije atmosferu je, kako među novinarima, tako i među suigračima podignuo Dominiković. Čekajući ostale suigrače reprezentativci su se povukli u hladovinu hotela. Potom ručak, kratki odmor i trčanje. Igračima najteži dio. Radi se, trenira, a nigdje lopte.
 


Červara brinu ozljede
Odužio se dolazak reprezentativaca najavljen za 12 sati. Ni Lino Červar nije iznimka, izbornik se pojavio oko 13 sati. Vidljivo umoran Červar je teško spajao rečenice, novinarima je dao tek nekoliko informacija o tome što se planira sljedećih deset dana u Zadru.
– Drago mi je da smo se vratili u Zadar gdje smo imali sjajnu podršku u kvalifikacijama za Olimpijske igre. O stanju igrača koji su u Zadru trenutačno ne mogu puno toga reći osim da imamo dosta problema s ozljedama zbog koji dobar dio igrača nije redovno trenirao na prvoj fazi priprema u Delnicama. Tu prije svih mislim na Metličića, Džombu, Lackovića i Valčića, a nova poteškoća je Vukićev problem s tetivom. Kad je riječ o pripremnim utakmicama u Zadru planiramo odigrati dvije, 10. i 11. srpnja, ali, nažalost, još uvijek nemamo protivnika. Žao mi je što je nakon Bosne i Hercegovine otpao i Tunis.
 
Zastava Baliću ili Metličiću
Sve se više aktualizira pitanje koji će sportaš nositi hrvatsku zastavu na otvorenju Olimpijskih igara u Pekingu. Slavko Goluža, trener rukometne reprezentacije, po tom je pitanju nedvosmislen.
– Hrvatsku zastavu trebao bi nositi netko od rukometaša. Razlog je jasan, Hrvatska rukometna reprezentacija dvostruki je osvajač zlatne medalje na dvije od tri posljednje Olimpijade. Sasvim je svejedno hoće li to biti Balić, Metličić ili netko treći – poručuje Goluža. Bude li zaista zastavu nosio netko od rukometaša, dvojbi i nema puno. Balić, kao službeno najbolji svjetski rukometaš, u maloj je prednosti ispred Metličića, svojevrsnog vođe ove generacije.
 
Danas u Višnjiku
Prvi trening odrađen je jučer predvečer u krugu hotelskog kompleksa na Puntamici i bio je više rekreativne prirode. Pravi rad tako započinje danas kada je u Višnjiku najavljen prvi trening. Još se ne zna hoće li zanimanje Zadrana ponovno biti toliko da se poneki trening otvori za javnost. Kad je riječ o dvjema pripremnim utakmicama za koje se protivnik još traži, Goluža je najavio da će najmanje jedna od tih utakmica biti otvorena za gledatelje.
Š. Ć.