Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vesna Pusić ipak stala uz Radimira Čačića

01.07.2012. 22:00
Vesna Pusić ipak stala uz Radimira Čačića


O odnosima s Čačićem, Pusić je rekla da oni već 15 godina razgovaraju o različitim stvarima na različite načine i s argumentima, slažu se politički i vuku u istom pravcu i tako će biti i sada, a što se tiče Vlade – prva briga mora biti stabilnost i u tom cilju treba usmjeriti sve napore, zaključila je potpredsjednica HNS-a


Iako je posljednja dva dana bilo i u medijima dosta priča o tome da ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić smatra da bi bilo bolje da Radimir Čačić, nakon presude mađarskog suda o uvjetnoj kazni od 22 mjeseca zatvora, napusti Vladu – ona je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Svetom Martinu na Muri stala uz prvog potpredsjednika Vlade.
Kada je jučer ujutro Vesna Pusić došla pred kafić hotela u Svetom Martinu na Muri u kojem se još od subote održava Politička akademija za oko 1.700 članova HNS-a, Čačić i ona su se srdačno pozdravili i izljubili. Kao što je poznato potpredsjednica HNS-a Pusić nije se u subotu pojavila na sjednicama stranačkog Predsjedništva te Središnjeg odbora.
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekla je da prvi cilj mora biti stabilnost Vlade a da građani mogu biti sigurni da će HNS tu stabilnost čuvati. Kada bi Čačić izišao iz Vlade to bi za Vladu bilo destabilizirajuće.
Poznato je da je predsjednik Vlade Zoran Milanović još prije presude potpuno uzeo u zaštitu svog prvog potpredsjednika Čačića dok je predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu izjavio da Čačić, njegova stranka i Vlada moraju ozbiljno razmisliti u kojoj mjeri on može nastaviti obavljati svoju dužnost. Prema anketi koju je Ipsos puls radio za Novu TV, čak 72 posto građana smatra da bi Čačić zbog mađarske presude trebao napustiti Vladu.
Otvoreno razgovarati
O odnosima s Radimirom Čačićem, Vesna Pusić je jučer rekla da oni već 15 godina razgovaraju o različitim stvarima na različite načine i s argumentima, slažu se politički i vuku u istom pravcu i tako će biti i sada.  
Na pitanje podržava li ostanak Čačića na mjestu potpredsjednika Vlade i šefa stranke, Vesna Pusić je rekla da je što se tiče situacije u HNS-u, ona rezultat unutarstranačkih izbora. Kaže da se zalagala i zalaže se da u stranci razgovaraju o svim teškoćama koje postoje. Vodstvo HNS-a ostat će ovakvo kakvo jest a što se tiče Vlade – prva briga mora biti stabilnost Vlade. U tom cilju treba usmjeriti sve napore.
Komentirala je napise u novinama o nesuglasicama s Čačićem o posljedicama presude o njegovoj krivici pa je rekla da posljednjih dana nije javno govorila o presudi Čačiću i da su te medijske priče potpuna fabrikacija.
– Ne znam tko to proizvodi, ali očito to netko namjerno proizvodi i najviše šteti hrvatskoj Vladi. Čačić treba ostati u Vladi, kad bi otišao bilo bi to destabilizirajuće i loše za kvalitetu Vlade. A što se stranke tiče, o svim problemima koje imamo i očitim osjetljivim situacijama moramo otvoreno razgovarati, rekla je ona.
Na pitanje je li istina da neki strani diplomati smatraju da bi potpredsjednik Čačić poslije ove mađarske presude trebao otići, Vesna Pusić je rekla da o tome nema nikakvih saznanja.
– Nitko mi o tome nije ništa rekao. U ponedjeljak i utorak sam bila na Vijeću ministara vanjskih poslova Bruxellesu i nije spominjana ta tema kao niti među veleposlanicima iz Europe u Zagrebu. Što se tiče EU, u ovo vrijeme kada se ide za homogenizacijom EU u četiri točke – fiskalnom, proračunskom, ekonomskom i političkom, realno je da se oni ne bave ovakvim temama, rekla je Vesna Pusić.
Sigurnost institucija
Vesna Pusić smatra da je subotnja izjava predsjednika Republike Ive Josipovića o tome da Čačić, stranka i Vlada trebaju razmisliti u kojoj mjeri Čačić treba nastaviti svoj posao – na tragu njezinog stava. Treba o svemu razgovarati i imati stav, a u ovakvoj situaciji kada narod nema baš dovoljno kruha, ide na nešto više igara. Bitna je sigurnost institucija, stabilnost politika, a optimizam je sastavni dio dobrog vođenja države, rekla je ona.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU