Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

GASTRO STOL Otkrivene tajne brudeta ribara Jere

02.07.2019. 14:33
GASTRO STOL Otkrivene tajne brudeta ribara Jere


Bibinjci svojim predanim radom čine Bibinje tradicionalno šarmantnom i gostoljubivom destinacijom koja gostima nudi dobrodošlicu i ugodan boravak. Započeo je ljetni šušur i na bibinjskoj plaži Frnaža održana je druga po redu ovoljetna feštica, gastro-zabavna manifestacija Naša pisma, naši gušti – Gastro stol.


Jelo koje osvaja mirisom
Uz gradele i roštilje s plodovima mora te brudet legendarnog ribara Jere za vruću ljetnu zabavu bila je zadužena grupa Babalubam iz Šibenika.
– Sprema se tuna, skuša, srdela, dagnje i brudet alla ribar Jere, izjavio je Vice Kero dok uz more za gradele i roštilj priprema tri tune.
Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Bibinje, a u organizaciji TZO Bibinje i komunalnog poduzeća Bibinjac pored Vice i ribara Jere zaduženi za spizu su Marijan Šindija, Kruno Lisica, Marin Sikirić, Zvonimir Sikirić i drugi.
– Brudet je jelo koje osvaja mirisom i okusom. Brudet će biti bogatiji što je više vrsta ribe u njemu, najbolja je friška riba ulovljena "od kamena". U ovom brudetu su ugor, hama, mačka i drhtulja, otkriva tajne brudeta legendarni barba Jerolim Sikirić, dobro znani ribar Jere, legenda ribarskih fešti u svojim Bibinjama, Zadru i drugdje.


Četiri od milijun tajni
Ribar Jere je za odličan brudet osim friške bijele ribe upotrijebio kapulu, pomidore, bijelo vino, luk, peršin, papar, sol, krumpir na ploške.
– Kao prvo, brudet se nikad ne miješa. Ako vas pored kotlića u kojem se kuha brudet zateknu s kuhačom, drvenom žlicom u ruci možete dobiti i izgon iz Dalmacije, nije šala. Kao drugo, brudet se nikada ne poklapa. A treće, u brudet se nikada ne stavlja mljeveni papar već samo onaj u zrnu. A da, “tajna” je i u tome da kapule ide polovicu težine ribe i da se siječe krupno, objašnjava 70-godišnji Bibinjac.
Bibinje je među deset najboljih domaćina prema istraživanjima vodeće svjetske tvrtke Booking.com. Vidjelo se to i na ovoj ribarskoj fešti na kojoj gosti nisu štedjeli riječi zahvalnosti gostoljubivim domaćinima.
– Koliko Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet. Postoji još mali milijun tajni, ali do njih ćete morati doći sami, mudro će ribar Jere.




Izuzetno bogat srpanjski program
Kad je riječ o turističkim događanjima domaće i furešte u srpnju očekuje Naša pisma, naši gušti – Gastro stol u srijedu 3. srpnja na Obali don Petra, a u subotu 6. lipnja na šetnici Taline. Dječja zabava kod Spužva Boba je zakazana za 12. srpnja, Večer dalmatinske beside 13. srpnja, peta po redu manifestacija Naša pisma, naši gušti – Gastro stol je 16. srpnja, a šesta 19. srpnja. Koncert – Share love bend 20. srpnja, Ljetno kino 20. srpnja, Memorijalni turnir odbojke na pijesku "Za Siku" 21. srpnja na plaži Punta, glazbena komedija o ljubavi 23. srpnja, Bibinjski kogo 25. srpnja, koncert 30. godina klape Bibinje 26. srpnja, Večer folklora 27. srpnja, Bibinje Summer Run, 28. srpnja, koncert Tomislava Bralića i klape Intrade 30. srpnja.