Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dva zlata, jedno srebro, tri bronce i jedno posebno priznanje stižu u Zadarsku županiju

02.07.2021. 12:33


Ovogodišnja dodjela nagrada »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award« načekala se zbog Corone i mjera protiv nje, da bi u srijedu konačno bila održana u Multimedijskom centru »Vršilnica« na inspirativnom mjestu Novi dvori Jelačićevi, u Zaprešiću gdje su članovi Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo, predvođeni Dijanom Katicom dodijelili nagrade za 2020. godinu. Osmi Suncokret ruralnog turizma organiziran je uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Zagrebačke županije, TZ Zagrebačke županije, Grada Zaprešića i TZ grada Zaprešića.


Nagrade 8.Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske
Više od 120 nominiranih za najprestižniju nagradu u ruralnom turizmu okupilo se u jedinstvenom prostoru zaprešićke Vršilnice doznalo je tko su najbolji objekti i djelatnici u ruralnom turizmu. Jedinstven multimedijski objekt u kojem se nekad prerađivalo žito, spoj modernog i tradicionalnog, ladanjskog i urbanog, lajtmotiv je ovogodišnje manifestacije koja se organizira u nikad težim uvjetima za turizam pa su organizatori od 125 nominiranih nagraditi njih 50, desetak više nego prošlih godina.
Najbolji se biraju u sedam kategorija, a nositelji zlata su:
1. kategorija »Turistička seljačka gospodarstva« – Zlatna povelja ide za Izletište Vinogradarska kuća Braje – OPG Robert Braje
Jastrebarsko i OPG Tonči Miletić – Konoba Gulin, Vela luka
2. kategorija »Tradicijska (ruralna) domaćinstva« – Zlatna povelja ide za Ražnjevića dvore – Iliriji d.d., uz naznaku autentična povijesna ljepota Ravnih kotara, Polača
3. kategorija » Tradicijska (ruralna) gastronomija« – Zlatna povelja – Konoba Prslika, okusi otoka Zlarina, Zlarin i Restoran Citadela, Vardarac
4. kategorija »Vinski turizam« – Zlatna povelja OPG Vina Vizzulin – Vizzulin Winery, Drniš i Vinarija restoran Josić, Zmajevac
5. kategorija »Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru« – Zlatna povelja – JU PP Vransko jezero, mjesto gdje se ljudi i ptice uvijek vraćaju i Renesansni festival TZ Grada Koprivnice
6. kategorija » Ruralno turistički projekti« – Zlatna povelja Tiskara Antico, Motovun
7. kategorija »projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka« – Zlatna povelja Prezidij pelješkog varenika, Prizdrina i Ponikve
Šampionske titule – Veliki zlatni suncokret dobili su: Hotel Dunav, očuvanje tradicijske gastronomije Srijema, Ilok i Sinjska alka, Sinj
Tome je pridružen i niz posebnih priznanja


Riječ organizatora
– U vremenima kada se svijet suočio s globalnom krizom, kada su se putovanja svela na minimum, kada su vinarije i ugostiteljski objekti bili više zatvoreni nego otvoreni, trebalo je izdržati i preživjeti, prilagoditi ponudu i poslovanje novonastaloj situaciji. Stoga ova nagrada nikad nije imala snažnije značenje i zapravo je zaslužuju svi nominirani koje smo proteklih mjeseci obilazili po čitavoj Hrvatskoj. Sjajne su to priče ruralnog turizma, kreiraju ih iznimno hrabri, vrijedni i pozitivni ljudi, istakla je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« uz poruku:
– Ovo nas vrijeme potiče na održivi razvoj i brže promjene iz masovnog prema individualnom turizmu. Posebno će se cijeniti turistički proizvodi u ruralnim područjima, povratak prirodi i tradiciji, individualni pristup i održivi razvoj. Zbog toga je uloga turizma u ruralnom području u kontekstu pandemije važnija nego ikad i to je poruka koju želimo poslati s ovogodišnje manifestacije.




Prijedlozi iz TZ Zadarske županije
Turistička zajednica Zadarske županije predložila je 18 gospodarstava, projekata ili proizvoda za ovogodišnje nagrade koje kao nacionalne nagrade u ruralnom turizmu dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo«, a nekoliko je pridružila Udruga poslovni klaster »Hrvatski otočni proizvod« iz Tkona i drugi. Nagrade se dodjeljuju osmu godinu, a nagrađenih smo imali i do sad, ali je iz TZ Zadarske županije ove godine iskazana najveća ambicija. To je iskaz ka ruralnom, agro i eno gastro turizmu vidljiv i u drugim projektima pa i tiskanju kataloga ovdašnje ruralnoj eno i gastro ponude.
«Teškaška« je konkurencija bila ove godine sa 125 kandidata. Uglavnom, »alfa i omega« projekta Dijana Katica sa suradnicama obišla je kandidirane. Vrijedi ponoviti i istaći kandidate i približiti ih zadarskoj publici koja na žalost nema previše saznanja o dijelu toga što nam se u ruralnom prostoru događa, a vrijedno je. Kandidatura obuhvaća cijelu zemlju od Srijema, Baranje do Međimurja i Istre, odnosno Peljšca i Konavala, a samo oni koji su imali sreću obići to raskošno hrvatsko bogatstvo, znaju o kako jakoj konkurenciji »teškaša« agro i ruralne ponude Hrvatske je riječ.


Tko je bio kandidiran iz Zadarske županije
U kategoriji Turistička seljačka gospodarstva nominirani su: OPG Žampera iz Žmana, OPG Ante Prtorić iz Kolana te Mićanovi dvori iz Obrovca.
Tradicijska (ruralna) domaćinstva: Vila Premasole iz Zemunika Gornjeg, Ražnjevića dvori iz Polače te Vila Čulina iz Poličnika. Tradicijska (ruralna) gastronomija: Agroturizam Odžaković iz Nadina, OPG Svemir Troskot iz Stankovaca te konoba Nono iz Kolana.
Vinski turizam: Vinarija Škaulj iz Nadina, Vinarija Fiolić iz Zadra te Kraljevski vinogradi iz Petrčana.
Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru: UO Rajna iz Starigrada, PZ Maslina i Vino iz Polače, Željko Jerolimov, Preko te PP Vransko jezero sa sjedištem u Biogradu na moru.
Ruralno turistički projekti: Maškovića Han iz Vrane.
U kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: »Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla«, »Zaštićena oznaka izvornosti«, »Zajamčeno tradicionalni specijalitet«, »Eko proizvod«, »Hrvatski otočni proizvod« i dr.: OPG Krsto Matulić iz Pašmana, OPG Zubović iz Kolana, kao predstavnik Udruge proizvođača Paškog sira, Domaća radinost Ivan Longin, Tkon, OPG Neven Brzić, Tkon i OPG Denis Barić, Veli Iž.


«Klub članova Selo« i »Sunflower award«
Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« osnovana je 1997. godine i radi na ruralnom i regionalnom razvoju RH posebice na ruralnom turizmu. Udruga osmu godinu organizira »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award« što je godišnji projekt nacionalnog ocjenjivanja (turističkih) obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma, te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja.