Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rtina okuplja ugledno društvo

02.07.2021. 07:37


Nakon 14 godina Međunarodni plivački maraton se vraća u Rtinu. Početak je sutra u 9 sati, a start i cilj su u mjestu Rtina Miletići. Na neslužbenoj listi jučer je bilo 58 prijavljenih.
– Bit će to najjači takav događaj u svijetu ove godine – kaže Dražen Adžić iz KDP Donat.
Nastup na mitingu, koji organizira KDP Donat, uz podršku Turističke zajednice Općine Ražanac, potvrdio je niz plivača iz svjetskog vrha. Među njima su svjetski prvak Mađar Kristof Rasovszky, Makedonac Evgenij Pop Acev, Talijan Matteo Furlan, a Mađarica Ana Olasz i Slovenka Špela Perse su plivačice koje će u kolovozu nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.
– Okupili smo niz velikih imena. Dovoljno je reći da je Rasovszky na Svjetskom prvenstvu u Gwangju 2019. osvojio zlato na 5 kilometara, na Europskom prvenstvu u Glasgowu 2018. zlato na 5 i 25 km te srebro na 10 km, a na Europskom prvenstvu u Budimpešti 2021. broncu u štafeti. Pop Acev je pobjednik Svjetskog Kupa u daljinskom plivanju 2019. godine i prvi pobjednik Ohridskog maratona u dužini od 33 km, kao i maratona Capri – Napoli 2016. godine na kojem je pobijedio Matteo Furlan. Talijan je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. bio drugi na 25 km, a pobjednik je Faros maratona četiri godine zaredom, od 2014. do 2017. godine. Špela Perše, koja je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. bila 16., dok je Ana Olasz na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojila četvrto mjesto – ističe Adžić.
Priliku za testiranje svojih mogućnosti imat će i domaći predstavnici među kojima će zahtjevnu dionicu pokušati preplivati i članovi Donata.
– Od hrvatskih predstavnika radujemo se što možemo ugostiti Mateu Sumajstorčić, Leonu Coha i Antoniju Buličić, višestruku pobjednicu Cro Cupa, kao i Grgu Mujana, višestrukog pobjednika CRO-CUP-a i najboljeg hrvatskog maratonca (drži rekord staze Preko-Zadar) i Tonija Pavičića Donkića, koji je uspio preplivati La Manche – zaključuje Adžić.