Utapanje maloljetnika nije pokrenulo sustav

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ne samo Soline nego i Bošana i Dražica bez spasilačke službe!
Plaže Bošana i Dražica trebaju imati spasilačke timove i mi smo tražili ljude, ali ih ne možemo naći. Prijavili su se neki kandidati i krenuli na obuku u Crveni križ, međutim, nisu je prošli jer ipak to ne može bilo tko završiti. Sada smo još uvijek u fazi traženja spasilačkih timova, objasnio je Pešić
Marin GOSPIĆ
Plaža Soline, unatoč velikoj posjećenosti, nije obavezna imati spasioce jer nema Plavu zastavu?!

Nedavni tragičan događaj, utapanje maloljetnika na plaži Soline u Biogradu potaknuo je brojna pitanja, a dva najvažnija, zbog čega na plažama nema prenosivih defibrilatora te zbog čega na plažama, koje su u središtu turističkih mjesta i slove kao najposjećenije, nema spasilačke službe.

Zakone treba mijenjati

Odgovornost je, dakako, na Ministarstvu zdravlja koje donosi zakone, a koji za spomenuto - ne postoje. Nema previše smisla polemizirati čija je odgovornost u ovom nesretnom slučaju, jer je mladi život izgubljen. Također, već je postala navika u Hrvatskoj da se reagira, odnosno krenu mijenjati stvari tek kad dođe do nesretnog slučaja, pa ni onda, iako se digne prašina koja traje svega nekoliko dana, a nakon toga stvari ostaju iste i nitko se ne trudi mijenjati ih u zakonskim ni bilo kojim drugim okvirima.

Da zakonodavni okvir ne štima i da ga hitno treba mijenjati slaže se i Franka Troskot, ravnateljica Crvenog križa Biograd.

- Zakone treba mijenjati. Nas su odmah pitali jesmo li mi odgovorni, a Crveni križ samo obučava spasioce. S druge strane traženo je u više navrata da se na plaže postave uređaji za oživljavanje, prenosivi, jednostavni za korištenje pa ih, u slučaju potrebe može upotrijebiti bilo tko, ne mora nužno biti educiran. S druge strane prije otprilike tri, četiri godine, postojala je mogućnost da turistički brodovi defibrilatore nabave preko EU fondova, dakle subvencionirala bi se njihova kupnja, ali kako zakonom nisu bili obvezni, ljudima je to dodatni trošak, iako smo mi apelirali da to učine, objasnila je Troskot.

Tko je odgovoran u ovom nesretnom slučaju, sada, dodaje Troskot, teško je raspravljati, ali postoji moralna odgovornost onih koji zakone donose.

- Ipak, u kojoj državi mi živimo, nitko zbog moralne odgovornosti nije podnio ostavku, dodaje Troskot.

Plava zastava

Niko Vlatković, licencirani spasilac u Crvenom križu Zadar apelirao je na Biograd da u što skorijem roku organizira spasilačke timove na plažama.

Plaže koje imaju Plavu zastavu, a u Biogradu su to Dražica i Bošana, obvezne su imati i spasioce, no na plaži Soline koja je također atraktivna plaža to nije slučaj.

Postavlja se, međutim, pitanje na koje, unatoč pozivima prvom čovjeku grada Biograda, Ivanu Knezu, nismo dobili odgovor - zbog čega u gradu koji je turistička meka i čije plaže pohode na tisuće ljudi tijekom ljeta, nema spasilačke službe.

Pojašnjenje smo zatražili od Krunoslava Pešića, direktora komunalne tvrtke Bošana d.o.o. zaduženih za održavanje plaža.

- Plaže Bošana i Dražica trebaju imati spasilačke timove i mi smo tražili ljude, ali ih ne možemo naći. Prijavili su se neki kandidati i krenuli na obuku u Crveni križ, međutim, nisu je prošli jer ipak to ne može bilo tko završiti. Lani smo na ovim plažama imali jednog spasioca, preklani troje, a sada smo još uvijek u fazi traženja spasilačkih timova, objasnio je Pešić.

Posao tvrtke Bošana odnosi se isključivo na održavanje plaža, dohranjivanje, čišćenje, uređenje...

- Uz to, postavili smo i barijere za zaštitu kupača, a na tornjevima imamo i kutije prve pomoći, dodao je Pešić.

Dodatni timovi Hitne

Kada je riječ o hitnoj pomoći koja je također prozvana da nije reagirala u kratko vrijeme, Ivana Šimić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije objasnila je kako je u datom trenutku hitna pomoć iz Biograda u zadarsku Bolnicu prevozila pacijenta, srčanog bolesnika, pa je na intervenciju upućen tim iz Benkovca koji je na mjesto događaja stigao za 18 minuta.

Zbog čega Grad Biograd u srcu sezone ostaje bez tima hitne pomoći, a govorimo o nadstandardu u zdravstvu i medicini?

- Tijekom sezone imamo dodatne timove hitne pomoći u Biogradu, Benkovcu, Viru, Ninu, Pagu, Starigradu, Zadru te pojačano dežurstvo s jednim liječnikom u ispostavi u Kalima, rekla je ravnateljica Šimić.

Ipak, ne može se ne postaviti pitanje o kakvom se nadstandardu radi kada turistički grad ostaje bez hitne pomoći u sezoni kada u gradu boravi i do 20 tisuća ljudi?!

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno