Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Euroliga je najveći izazov!

Autor: Matej Lordanić

01.08.2008. 22:00
Euroliga je najveći izazov!

Foto: Adam VIDAS



Želimo prestići Cibonu kako znamo i umijemo, nije bitno preko kojih natjecanja. To je cilj svima, od Uprave, igrača do navijača. Svi smo svjesni toga. Vjerujem da možemo uspjeti u tome – kaže Stipčević
Razigravač Zadra Rok Stipčević profesionalac je od glave do pete. U vrijeme kada većina zaposlenih uzima godišnji odmor i odlazi na ljetovanje, Rok se ne odmara. Dapače, trenira dvaput dnevno.
Na početku razgovora prisjetio se prošle sezone.
– Ovo je u biti bila prva sezona u kojoj sam bio ozlijeđen. Do sada nisam bio upoznat s tim i nisam znao kako ću na to reagirati. Prije ozljede sam dobro igrao, imao dobru minutažu i bio zadovoljan kako je sve išlo. No, došla je ozljeda protiv Hapoela u Jeruzalemu koja me od parketa odvojila gotovo dva mjeseca. To se sigurno osjetilo, jer se mladom igraču teže vratiti nakon ozljede nego nekome iskusnijem, pogotovo nakon prvog puta. Trebalo mi je mjesec dana da se vratim.
Nova sezona, nova priča.
– Sljedeću želim započeti dobro i da bude uspješnija od prošle. S aspekta kluba u cjelini ostvarili smo odličan omjer.
Stigli ste prednost Cibone za ugovor s Euroligom na samo dva boda.
– Sada moramo napraviti sve da to prestignemo. Oni dobivaju tri boda na početku sljedeće sezone te su već u prednosti pred nama pet bodova. Naš cilj je samo jedan – Euroliga. Želimo stići Cibonu kako znamo i umijemo, nije bitno preko kojih natjecanja. To je cilj svima, od Uprave, igrača do navijača. Svi smo svjesni toga. Vjerujem da možemo uspjeti u tome.
Rokov dugi rok
Vi ste uz Jubyja Johnsona i Todora Gečevskog jedna od rijetkih konstanti u momčadi Zadra. Danijel Jusup vas je uvrstio u seniorsku momčad, kasnije ste trenirali pod palicom Rudolfa Juga, Petra Popovića i Aleksandra Petrovića.
– Prošli smo zaista puno toga. Juby, Todor i ja ćemo najviše biti svjesni koliko je ova sezona i Euroliga bitna za ljude u ovom gradu. Mi ćemo vjerojatno biti svjesniji više od ostalih jer smo prošli nekoliko sezona ovdje i znamo kako Zadrani gledaju na košarku. Čast je biti dio momčadi koja pokušava doći do Eurolige. Zadovoljan sam što su ostali Johnson i Gečevski. Oni su prije svega kvalitetne osobe, ali i igrači.
Što možete reći o razigravačima koji su vam bili konkurencija. Dijelili ste minutažu s Kyleom Hillom, Jakovom Vladovićem, Coreyjem Brewerom, a u novoj sezoni igrat ćete s Malikom Dixonom. Kakvu ulogu očekujete sljedeće sezone?
– Svaki od njih je imao nešto svoje i od svakoga se dalo nešto naučiti. Istina, svaki od njih je imao svoje prednosti i mane, ali od svakoga sam mogao ponešto naučiti. Konkretno, u zadnjih nekoliko mjeseci ove sezone Brewer me puno naučio. Davao mi je savjete u vrijeme utakmice i poslije utakmice, ohrabrivao me i vjerovao je u mene. Corey je borac koji je želio pobjedu prije svega i to se ne nalazi često kod stranih igrača. Zaista je žarko želio svaku pobjedu, što se i vidjelo na njemu.
HKS je uveo novo pravilo kojim će na parketu u Ligi za prvaka smjeti biti samo dva stranca. Cibona se okrenula domaćim igračima, a Zadar je doveo tri stranca uz dva postojeća (Malik Dixon, Romel Beck i Dejan Ivanov, uz Gečevskog i Johnsona). Kako će se to uskladiti?
– Ne znam kako ćemo reagirati na to pravilo i sigurno će trebati neko vrijeme da se naviknemo na to. Sve momčadi se mijenjaju iz sezone u sezonu, pa tako i naša. Takav je danas profesionalni sport. Nepoznanica će biti kako sve momčadi izgledaju dok ne prođe nekoliko kola NLB lige. Tek ćemo tada moći reći koja je momčad pogodila s pojačanjima, a koja nije. To pravilo nije samo u Hrvatskoj. Ono vrijedi u Rusiji i Turskoj. Imamo dovoljno kvalitetnih domaćih igrača i vjerujem da ćemo moći to na taj način kompenzirati. Cibona je za sada dovela Nikšu Prkačina, Branimira Longina i Roberta Trohu koji su kvalitetni igrači, ali mi ćemo preko dobrih rotacija i korištenja kvalitetnih domaćih igrača moći to kompenzirati. Vjerujem da tu neće biti problema. Puno toga će biti poznato prije PH. Tada će se znati hoće li Cibona ući u Top 16 i kako će u NLB ligi završiti oni, a kako mi. Neće biti dovoljno ako mi budemo vrlo dobri i oni vrlo dobri. Trebat će biti razlika uz plasmanu između njih i nas. NLB liga nosi najviše bodova i samim time je najcjenjenija. Takav je sustav natjecanja. Najpoštenije i najlogičnije bi bilo da prvak ide u Euroligu i vjerujem da bi na taj način ojačala i naša liga, ali nismo mi tu da odlučujemo o tome. Vjerujem da će prije početka Prvenstva države biti poznato puno toga.
Velika obitelj
Prošle ste sezone ostvarili dobar rezultat, ali unatoč tome je dobar dio momčadi napustio Zadar.
– Najvažniji udio u dobrom rezultatu prošle sezone imala je dobra kemija u momčadi i u klubu. Od sportskog direktora, preko trenera do igrača, svi smo bili kao jedno. U svakom je klubu bitno kako se posloži svlačionica. To je bio problem u Ciboni. Oni su imali kvalitetu na početku, ali tu je bilo previše individualaca i egoista i zato se nisu našli. Međutim, mali je rizik dolazak velikog broja novih igrača i kako će se oni uklopiti. Ostali smo Johnson, Gečevski, Jere Macura, Toni Prostran, Pavle Marčinković, Marino Šarlija i ja. Mi smo uvijek dobro prihvaćali strance i vjerujem da će i sada biti tako. Svi smo velika obitelj, koncentrirani smo na pobjedu i mislim da neće biti problema pri adaptiranju stranaca. Imat će našu punu podršku.
Došao je Dixon koji je postigao odlučujući koš za naslov prvaka u Izraelu prošle sezone i on će možda imati prednost pred vama na početku sezone.
– Ne mogu reći ništa, jer ga nisam gledao. Nešto sam čitao iz novina i na internetu, ali to nije dovoljno. Mislim da ćemo dobro funkcionirati, da ćemo se nadomještati i da ćemo biti dobar bekovski par. Bit će situacija kada ćemo igrati u paru i vjerujem da ću s njim dobro surađivati kao što sam surađivao s Brewerom. Sigurno ćemo se priviknuti jedan na drugoga. Trener Petrović i direktor Giergia znaju puno o košarci i ne sumnjam da su doveli dobro pojačanje. Nisam čuo ni za Brewera prije nego što je došao, pa smo se svejedno odlično slagali.
Osim Dixona su potpisali Damir Rančić, Dejan Ivanov, Tomislav Ružić i Romel Beck.
– Stvara se zaista respektabilna momčad. Ružića znam još iz svojih kadetskih dana kada je on igrao za seniore Zadra i svi znamo njegove kvalitete. Dosta vremena je igrao izvan Hrvatske i on je veliko pojačanje za nas. Rančića se sjećam kada je igrao za Cibonu i Split, a Ivanov je veliki borac. Sve su to dobri igrači i vjerujem da s njima možemo ući u bitku s Cibonom. Svi smo godinu dana stariji i očekujem da ćemo biti kvalitetniji nego prošle sezone.
Snovi o Realu
Marčinković, Šarlija i Prostran prolaze nešto slično što ste prolazili Lalić i vi pred nekoliko godina kada vas je Danijel Jusup uvrstio u prvu momčad.
– U tim godinama je najbitnije trenirati i biti 100 posto u košarci. Bitno je davati sve od sebe na svakom treningu i da svaki trening vide kao novu šansu. Tako sam ja radio, na svaki sam trening gledao kao na utakmicu.
Je li bolje u toj dobi trenirati sa seniorima ili u lošijoj konkurenciji imati veću minutažu?
– To je individualna stvar. Ja sam prije one sezone koju sam proveo na posudbi u Boriku sezonu i pol trenirao sa seniorima u Zadru i to mi je puno pomoglo. U Boriku sam također napredovao, ali mislim da je to stvar od igrača do igrača.
Otišao je vaš dobar prijatelj i cimer Jure Lalić.
– Bili smo cimeri još od juniora, punih pet godina. Nije mi svejedno, jasno je da mi je žao, ali takav je sport. Morali smo se kad – tad rastati, ali nadam se da ćemo se za nekoliko godina ponovno naći u Zadru i opet biti cimeri.
Od nove sezone ćete igrati u novoj dvorani na Višnjiku.
– Time će se bitno poboljšati uvjeti. Obitelji će s djecom moći dolaziti na utakmice i uživati u puno većoj udobnosti nego prije. Istina, izgubit će se šarm Jazina, ali mora se ići naprijed.
U kojem biste klubu jednog dana voljeli zaigrati?
– Za sada ne razmišljam o tome, ali moj dječački san je igrati za Real Madrid. Španjolska liga je najjača liga u Europi i svaki igrač bi se volio tamo okušati, a Real mi je odmalena bio san.
Prošli ste sve stube u reprezentaciji, od kadeta do B – reprezentacije. Sljedeći korak je seniorska?
– Već sam pet godina bio u tom sustavu i svako ljeto bio u nekoj od reprezentacija. To je svakako pozitivno iskustvo, s puno utakmica i treninga. U reprezentaciji sam puno napredovao. Zadovoljan sam kako sam igrao u B reprezentaciji ovo ljeto, počinjao sam u petorci i mislim da smo Lalić i ja odlično odigrali. B reprezentacija je korak naprijed za mene. Treniram, radim i nadam se da ću ubrzo biti pozvan i u A reprezentaciju.


Giergia puno pomaže
Već dugo godina trenirate košarku. Kojeg biste trenera posebno istaknuli?
– Promijenio sam zaista puno trenera, od pretkadeta do danas. Od svakoga sam mogao ponešto naučiti i svaki me naučio nešto novo. Svaki trener ima svojih dobrih i loših strana. Zadnjih godina mi je dosta savjeta dao direktor Giergia i nakon svake utakmice mi kaže što je bilo dobro, a što loše. Uvijek mi udijeli neki savjet, on me je dosta toga naučio i bio mi podrška.
Očekujem četvrtfinale na Olimpijskim igrama
Hrvatska je napokon na Olimpijskim igrama.
– Svima bih čestitao na tom uspjehu. To je velika stvar za hrvatsku košarku. Bilo je vrijeme da se Hrvatska vrati tamo gdje pripada nakon dugo vremena i mislim da smo to zaslužili. Ako je mediji malo bolje poprate, hrvatska košarka se može vratiti tamo gdje je nekoć bila. Četvrtfinale se može očekivati, to bi bilo dobro, a sve više od toga bit će veliko postignuće.