Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rođendan galerije bez doma

Autor: Marija Knežević

01.08.2008. 22:00
Rođendan galerije bez doma

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prostor Kneževe i Providurove palače u kojoj su uz Galeriju umjetnina kao podružnicu zadarskog Narodnog muzeja smješteni i uredi brojnih stranaka, dućan, banka, zadarski Vodovod, pa i redakcija novina čiji tekst upravo čitatetrebao bi se isprazniti kako bi navedene palače postala dio Muzeja grada
U Gradskoj loži i Gradskoj straži od preksinoć se može pogledati izložba koja je predstavljena kao presjek 60 godina postojanja Galerija umjetnina u Zadru. U Gradskoj loži izložen je izbor zbirki od šesnaestog do šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Galerija umjetnina u Zadru je otvorena 10. listopada 1948. godine i prva je institucija u Zadru koja se bavi skupljanjem, čuvanjem i predstavljanjem umjetničke građe, najvećim dijelom one iz 20. stoljeća. Galerija umjetnina, međutim, već više od godinu dana ne djeluje u prostorima u kojima je godinama smještena.
– Galerija je zbog dotrajalosti zgrade na adresi Medulićeva 2 ostala bez svog doma. Uvjeti u kojima smo radili nisu primjereni struci, no očekujemo da će se rješenje problema prostora galerije ipak riješiti, nadamos e što prije. Izložbe kojima obilježavamo 60 godina postojanja galerije smještena je u dva gradska galerijska prostora koja su nam na raspolaganju, no uvjeti u kojima su djela izložena ne udovoljavaju standardima. Ipak, riskirali smo i odlučili obilježiti godišnjisu osnutka Galerije – kazala je njena voditeljica Ljubica Srhoj-Čerina. Izložbu je otvorio pročelnik za kulturu Grada Zadra Radovan Dunatov.
Izložba će trajati mjesec dana, a nakon nje odmah slijedi druga, u istim prostorima, na kojoj će biti predstavljeni dijelovi zbirke nastali od 60-ih godina dvadesetog stoljeća do danas.
Prostor Kneževe i Providurove palače u kojoj su uz Galeriju umjetnina kao podružnicu zadarskog Narodnog muzeja smješteni i uredi brojnih stranaka, dućan, banka, zadarski Vodovod, pa i redakcija novina čiji tekst upravo čitate trebao bi se isprazniti kako bi navedena palača postala dio Baštinskog muzeja / Centra za baštinu, kako je najavljeno u dugoročnim planovima. No, kako sada stvari stoje, Galerija će još dugo biti bez svog doma. Ipak, najave su optimistične.
– Time bi Zadar dobio regionalni muzej kao zamašnjak kulturnog života, snažni kohezijski faktor zajednice posebno senzibiliran za čuvanje i predstavljanje materijalne i nematerijalne baštine kao važne grane kulturnog turizma, mjesto čuvanja i predstavljanja identiteta, a Galerija bi dobila primjeren prostor za stalni postav i izložbeni prostor za svoju djelatnost – istaknula je Srhoj – Čerina.