Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U moru kod Dugog otoka pronađeni dijelovi zrakoplova

Autor: Siniša Klarica

01.08.2008. 22:00
U moru kod Dugog otoka pronađeni dijelovi zrakoplova

Foto: Sebastian GOVORČIN



U zrakoplovu Piper PA-44-180 Seminole oznake D-GZXB bili su pilot-instruktor, hrvatski državljanin Daniel Oleksa i talijanski student škole Alessandro d’Agatta. Pretpostavlja se da je zrakoplov pao u more nekih 6-7 nautičkih milja južno od Dugog otoka
U moru kod otočića Mežanj kraj Dugog otoka pronađeni su dijelovi zrakoplova Lufthansine pilotske škole Inter Cockpit, koji je nestao u petak u 12.31 s radarskog ekrana kontrole leta Zračne luke Zadar.
U zrakoplovu Piper PA-44-180 Seminole oznake D-GZXB bili su pilot-instruktor, hrvatski državljanin Daniel Oleksa i talijanski student škole Alessandro d’Agatta. Pretpostavlja se da je zrakoplov pao u more nekih 6-7 nautičkih milja južno od Dugog otoka u području “kulfa”, tj. na otvorenom moru između Parka prirode Telašćica i Nacionalnog parka Kornati.
U trenutku kad je nestao s radara zrakoplov je bio udaljen oko 40 km od Zadra. Točnije, zadnji poziv pilota i kontrole leta zabilježen je na visini 300 metara od crkve u Dragovama.
Odmah po prijavi nesreće pokrenuta je opširna akcija traganja i spašavanja u kojem je sudjelovalo mnoštvo plovila te helikopteri HRZ-a i MUP-a. Operativno rukovođenje akcijom preuzela je Služba za traganje i spašavanje na moru iz Rijeke, a potvrda o pronađenim dijelovima došla je tek u subotu ujutro.
Put Zadra jučer je krenuo i glavni inspektor za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović, koji je potvrdio da je isti zrakoplov prije dvije godine imao incident kad se zbog kvara na senzoru jedan kotač stajnog trapa nije do kraja izvukao iz ležišta. Zbog toga je Seminole morao sletiti “trbuhom” na pistu Zračne luke Zadar i zahvaljujući prisebnosti pilota sve je prošlo bez težih posljedica.
U Inter Cockpitu u petak nisu bili spremni za davanje izjava. Štoviše, fizički su pokušali odstraniti dolje potpisanog novinara, ali je sve prošlo bez značajnijeg incidenta. Primijećeno je da je veća grupa studenata škole odmah napustila prostorije koje škola ima na katu pristanišne zgrade Zračne luke Zadar.


Zrakoplov na kojem studenti polažu ispite za višemotorne zrakoplove
Prema riječima inspektora Dinka Vodanovića Piper PA-44-180 Seminole vrlo je pouzdan školski zrakoplov, na kojem studenti polažu ispite za višemotorne zrakoplove bez kojih ne mogu dobiti dozvole za upravljanje komercijalnim zrakoplovima. Opremljen je dvama motorima Lycoming O-360-A1H6 snage 135 kW. Cijena zrakoplova je 510.645,00 američkih dolara. Maksimalna brzina mu je 202 čvora, a krstareća 155 čvorova. Maksimalan dolet mu je 1.000 nautičkih milja. Zanimljivo je da se više od stotinu ovakvih aparata nalazi u pilotskim školama i čarter-tvrtkama diljem svijeta, ali je vrlo mali broj Seminola (nazvanih po zadnjem američkom plemenu Indijanaca koje se predalo Vladi SAD-a) u privatnom vlasništvu.
Piloti – službeno nestali
Prema nekim izvorima, na mjestu pada dubina mora je oko 70 metara, a na površini je pronađena masna mrlja i nešto papira. Međutim, niti u stožeru niti u PU zadarskoj u petak nisu htjeli potvrditi ove navode i piloti se smatraju službeno nestalima.
Zrakoplov pao u more zbog tehničkog kvara na motoru?
Oko 20 sati navečer kontaktirali smo Pomorsku policiju PU zadarske, koja je također uključena u akciju potrage za nestalim zrakoplovom.
– Tražimo i dalje, nema još nikakvih tragova, kazao nam je Davor Škibola, načelnik Pomorske policije.
O masnoj mrlji koja je primijećena na moru kod Dugog otoka, Škibola nije mogao ništa reći, osim da im je svaki trag bitan.
Pretpostavka je, nažalost, da je zrakoplov uslijed tehničkog kvara na motoru pao u more.