Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milan uzvratio Soldi za prošlu godinu (FOTOGALERIJA)

Autor: Matej Lordanić

01.08.2009. 22:00
Milan uzvratio Soldi za prošlu godinu (FOTOGALERIJA)

Foto: Adam VIDAS



Osjećam se umorno, ali bilo je dobro. Ovo mi je drugi nastup na ovom maratonu i prva pobjeda. Nadam se da ću doći i sljedeće godine – kazao je zadovoljni Marin Milan.
Marin Milan, 15-godišnji Kaštelanin, član Kluba za daljinsko plivanje Split, pobjednik je 37. plivačkog maratona Preko – Zadar. Milan je 4,4 km dugu dionicu isplivao za rekordnu 51 minutu i 43 sekunde. Ovim je srušio 10 godina star rekord Stjepana Ptičara i Alena Trobonjače koji su od Preka do Zadra došli za 53 minute i 40 sekundi. Nešto manje od minute nakon njega na cilj je stigao Tomislav Soldo, lanjski pobjednik. Član KDP Pharos na Kolovare je stigao za 52 minute i 40 sekundi. No, nakon Milana i Solda koji su se rano odvojili od ostatka, ostala je velika praznina. Stoga smo na trećega trebali čekati gotovo 8 minuta. Treći je u cilj ušao Domagoj Dekanić iz HAPK Mladost s vremenom 1:00:23.
Vremenski uvjeti su osnovni preduvjet dobroj utrci. Stoga nije čudno što je prof. Tomislav Fabijan, tajnik PK Zadar i jedan od organizatora, dan prije maratona vapio za dobrim vremenom. Milan zasigurno ne bi srušio rekord maratona da vremenski uvjeti nisu bili idealni. Vrijeme je bilo sunčano i vedro, a more mirno što je uz već poslovično dobru organizaciju PK Zadar bila dobitna kombinacija. Međutim, valja naglasiti da se na tribinama bazena na Kolovarama znalo okupiti puno više gledatelja nego što je to bilo u subotu. Jedva stotinjak posjetitelja je prisustvovalo ovome maratonu, no kao što je rekao tajnik Fabijan, nekakvu ispriku možemo naći u tome što gledatelji na bazenu mogu vidjeti svega posljednjih nekoliko stotina metara utrke, a informacije dobivaju samo preko službenoga razglasa .
Promjene
Dan prije utrke prof. Fabijan nam je govorio kako su potrebne nekakve promjene, jer je maraton postao suviše monoton i jednoličan. No, dodao je, tradicija se poštuje već 37 godina i stoga je organizatorima prostor za promjene vrlo sužen. Međutim, Marin Milan i Tomislav Soldo su sjajnim plivanjem pomogli Fabijanu i “razbili” dugogodišnju monotoniju. Podsjetimo, nije samo Milan srušio rekord utrke, već je i Soldo bio za minutu brži od dosadašnjih rekordera Ptičara i Trobonjače.
Favorit ovogodišnje utrke bio je upravo 19-godišnji Tomislav Soldo, prošlogodišnji pobjednik. On je ove godine za otprilike minutu popravio svoje lanjsko vrijeme, no to nije bilo dovoljno za pobjedu protiv sjajnog Milana. Očekivanja Zadrana opravdao je Karlo Vukić iz PK Zadar. On je na cilj došao kao šesti, otprilike 9 minuta nakon Milana, a svega 10 sekundi prije još jednoga Zadranina, Dražena Adžića iz KDP Donat. Prvih 10 mjesta su popunili Mihovil Stojanović i Siniša Staničić koji su stigli četvrti, odnosno peti, te Luka Matacin, Marin Stipić i Lovre Sorić koji su zauzeli osmo, deveto i deseto mjesto. Na prvu ženu u cilju smo čekali nešto više od sat vremena i četiri minute. Dina Levačić, 13-godišnja članica KDP Split na cilj je došla kao 11. ukupno, s vremenom 1:04:11. Prva je Zadranka na cilju bila 17-godišnja Ana-Marija Vidović. Ona je u Zadar došla za 1:09:57 što je bilo dovoljno za ukupno 20. vrijeme.
Nakon dolaska na bazen, mladi Milan bio je vidno uzbuđen i zadovoljan ostvarenim. Okupljenim novinarima je ponudio svoje prve dojmove.
– Osjećam se umorno, ali bilo je dobro. Uvjeti su bili dobri – mirno more i dobra temperatura. Za ovaj maraton sam se pripremao kroz teške treninge. Inače, treniram od svoje sedme godine. Ovo mi je drugi nastup na ovom maratonu i prva pobjeda. Nadam se da ću doći i sljedeće godine – kazao je zadovoljni Marin Milan.
Očekivano, potpuno drugačijeg raspoloženja je bio Tomislav Soldo koji je ubrzo nakon početka maratona poveo, ali Milan ga je prestigao i vodstvo zadržao do kraja.
Soldini grčevi
– More je bilo sjajno i svi preduvjeti za dobru utrku su bili ispunjeni. No, za vrijeme čitave utrke su me hvatali grčevi. Zbog toga sam bio spriječen i nisam mogao dati sve od sebe. Nisam uopće mogao raditi nogama – požalio se Soldo.
Ana-Marija Vidović, prva Zadranka u cilju bila je zadovoljna ostvarenim.
– Zadovoljna sam ovim rezultatom. Jedno vrijeme sam čak bila u vodstvu, ali me Dina pretekla i znala sačuvati vodstvo do kraja.
Prof. Tomislav Fabijan također nije krio zadovoljstvo nakon maratona. To je bilo i za pretpostaviti s obzirom da su dva plivača srušila rekord utrke.
– Izuzetno smo zadovoljni maratonom. Činjenica je da je pao rekord utrke za gotovo dvije minute. To samo po sebi znači da je maraton bio kvalitetan, iako će neki reći da su izostala zvučna imena. No, tko je danas zvučno ime – zapitao se Fabijan, pa nastavio:
– Ptičarova generacija je već na izmaku, čini mi se da se događa smjena generacija. Prošle godine je Soldo svladao Milana, a ove godine Milan uvjerljivo Solda. Soldo je do polovice utrke vodio, ali Milan ga je prestigao i uvjerljivo završio utrku. To su nove, nadolazeće mlade nade hrvatskoga plivanja. Oni su inače članovi reprezentacije daljinskoga plivanja. Sve u svemu, zadovoljni smo svime. Zadovoljni smo kvalitetom utrke, odazivom kako natjecatelja, tako i gledatelja. Posjetitelji? Teško je očekivati preveliki broj gledatelja, jer oni s tribina na bazenu ne mogu vidjeti gotovo ništa. Jedino mogu preko razglasa čuti što se događa i kakve se promjene događaju u utrci. Kada govorimo o zadarskim natjecateljima, Karlo Vukić je ostvario lijep rezultat, umalo je išao ispod sat vremena. Ana-Marija Vidović je bila na prošlogodišnjoj razini, ali Dina Levačić je ipak nešto kvalitetnija. Ne treba zaboraviti da je Dina članica reprezentacije u daljinskom plivanju. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni – kazao je Fabijan.


92 natjecatelja


Na startu u Preku su se pojavila 92 od 94 prijavljena natjecatelja, a utrku je isplivalo i 14 plivačica. Najmlađi natjecatelj bio je 10-godišnji Leo Bavdek iz PK Jadera, a najmlađa natjecateljica bila je 12-godišnja Matea Pezelj. Najstariji plivač bio je gost iz Austrije, točnije iz Pressburga. Ime mu je Paul Kurhajec, a rođen je 1941. godine. Ovaj 68-godišnji natjecatelj iz Austrije iz Preka je u Zadar doplivao za jedan sat, 29 minuta i 44 sekunde.




 


Zadarski plivači


Prema riječima prof. Fabijana, većinu plivača na ovome maratonu, točnije oko 70 posto su činili Zadrani. U poretku 10 najboljih Zadrana najbolji je bio Karlo Vukić koji je ukupno završio šesti. Među 10 najboljih svoje mjesto je našla i jedna pripadnica ljepšeg spola, Ana-Marija Vidović koja je ukupno završila na 20. mjestu. Rezultati: 6. Karlo Vukić, PK Zadar, 1:00:42, 7. Dražen Adžić, KDP Donat, 1:00:52, 9. Marin Stipić, PK Zadar, 1:01:57, 12. Ivan-Antonio Bruno, PK Zadar, 1:04:46, 13. Niko Jurlina, VK Zadar, 1:04:57, 15. Josip Aralica, KDP Donat, 1:05:40, 16. Mate Nižić, Preko, 1:06:10, 18. Filip Erceg, KDP Donat, 1:08:13, 19. Josip Rončević, PK Zadar, 1:08:56, 20. Ana-Marija Vidović, PK Zadar, 1:09:57…