Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ŽRK Zadar: Primarni cilj omasoviti klub

01.08.2011. 22:00
ŽRK Zadar: Primarni cilj omasoviti klub


Mislim da je najveći problem što na ovako velikom prostoru nema ekipa, odnosno nemamo s kim odigrati pripremnu utakmicu – ističe Maja Mitrović


Rukometašice drugoligaša Zadra u novu će sezonu ući s novim strategom na klupi  -Majom Mitrović, koja sa zadarskim košarkašem Marijem Dundovićem i dvoje djece čini četveročlanu obitelj. Nekadašnja hrvatska reprezentativka je sa zagrebačkom Lokomotivom u nekoliko navrata igrala finale IHF kupa, a kasnije je sa slovenskim Krimom i danskim Slagelsom bila prvakinja Europe. U rukometnim razgovorima Mitrović je prihvatila ponudu ljudi iz kluba te će nakon Lokomotive, gdje je četiri godine trenirala pomladak kluba, od sada voditi seniorke Zadra.
– Seniorke jesu, ali praktički skoro je to godište koje sam trenirala u Lokomotivi, možda godinu dana starije. Koliko se tu može izvući, vidjet ćemo. No treba će nam velika nadogradnja. Treba što više djece privući i animirati u školama. Ništa se ne može preko noći te bi se na duži period iz masovnosti mogla izvući kvaliteta, naravno, uz selektivan trening. Iz dobar rad doći će i rezultati, to je neminovno – kaže Maja Mitrović.
 Ekipa Zadra je već nekoliko sezona bliže začelju ljestvice nego vrhu.   
– Mislim da je najveći problem što na ovako velikom prostoru nema ekipa, odnosno nemamo s kim odigrati pripremnu utakmicu. Tu nastaju veći troškovi jer se mora ići dalje, u Knin, Senj itd. Problem je i što skoro da i ne postoji školsko prvenstvo iz čega bi se u biti seniorski pogon trebao nadopunjavati – mišljenja je Maja Mitrović.
 U ovoj godini ŽRK Zadar slavi 40 obljetnicu postojanja. Dakle, još od 1971. godine i osnutka prof. Milan Zekanović je trener u klubu.
– Od 1996. sam koordinator za osnovnoškolska natjecanja pa imam neka iskustva. Žalosno je što su se ove godine za školsko natjecanje ženskih ekipa javile samo dvije škole i to OŠ Stanovi, u kojoj sam radio, i OŠ Zadarski otoci. Ostali u gradu jednostavno ne pridaju puno rukometu. Što se tiče izvangradskih škola, ni tu stanje nije bolje. Zašto nema interesa veliko je pitanje, ali, po mom mišljenju, nastavnici su malo krivi, nitko drugi. Naš je plan da se rasporedimo i krenemo po školama kako bismo animirali rukomet. Uz Maju i, vjerujem, dosadašnjeg trenera Damira Samaržiju koji je trenutačno okupiran svojim poslom, u klubu imamo novi tim mladih trenerica: Ladu Perinović, Lidiju Lakić, Mariju Katarić, Radu Antić koje mislimo uključiti u rad kluba. Uskoro započinju pripreme, a pored stalnih igračica i svima ostalim naša su vrata otvorena – poručuje Zekanović.
 U klubu i oko kluba izgleda će biti puno posla.
 – Kao prvo, cure će probati neki drugi način rada. Možda će za neke to biti šok, ovisno kako će se prilagoditi. Vidjet ćemo, netko će pozitivno reagirati, a netko možda neće. To će dosta utjecati na selekciju ekipe. Uvijek je novi način rada. Volim reći što više trenera, više se može izvući od igračica. Što više budemo imali djece, to će meni biti lakše. Na primjer, ako imamo petnaestak djece, teško je naći način da ustraješ u svom radu. Mislim da je ovo baš pogodno podneblje za ženski rukomet pogotovo za djecu iz okolnih sela. Ponavljam, ovo je veliko područje i ima dovoljno mjesta za sve sportove. Trebalo bi po školama profesore tjelesnog pokrenuti. Nekakvim programom trebalo bi se ne narediti, ali da se obvezno za ekipama pojave na školskim natjecanjima. Ako profesor u školi nije zainteresiran za rukomet, a mi budući da imamo nekoliko trenera voljni smo ih dati da vode školske ekipe i da ih dovedu na natjecanje – kaže Maja Mitrović.