Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

DRAGARSKE BUMBETE Neodoljivi dašak prošlosti iz mora i od mora

02.08.2019. 11:43
DRAGARSKE BUMBETE Neodoljivi dašak prošlosti iz mora i od mora


Etno-gastro manifestacija pod nazivom "Dragarske bumbete" u uvali Dugovača u Dragama održava se već deveto ljeto. Na drugoj od pet ovoljetnih manifestacija mnoštvo izlagača, mještana, turista i dobronamjernika poželjelo je da noć osvijetljena feralima, svićama ili bumbetama traje i traje, spektakularno, sjajno i dugo pamtljivo.
Inicijativa udruge Dan
Ova manifestacija se zove "Dragarske bumbete" zato što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se ovdje naziva "bumbeta", kazao je Božur, koji je na roštilju neumorno pekao srdele.
U organizaciji i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Pakoštane velebnu etno-gastro manifestaciju je inicirala etno udruga "Dan" koju su osnovale pakoške učiteljice Dijana Vukoja i Nives Marić te Ankica Kovačić.
– Imamo sreću da se mještani ovako rado odazivaju, kazala je Vukoja iz udruge "Dan" koja je najpoznatija po već kultnim "Materinim užancama".
Projekt "Dragarske bumbete" osmišljen je kako bi se na kvalitetan način turistima prezentirala autentična gastronomija, tradicija, kultura i običaji ovog kraja, autohtonog i dalmatinskog u Dragama.
Okusi Draga i Dalmacije
– U Dragama se osjeća dašak prošlosti. Presretni smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, uvjerljivo će gospodična Barešić sa štanda s proizvodima od meda po više nego povoljnim cijenama.
Brojni posjetitelji su mogli uz miris mora osjetiti i istinske okuse Draga i Dalmacije. Odazvalo se čak 19 izlagača koji su turistima ponudili tradicijske suvenire i delicije od srdele, inćuna, daganja, sira i ulja, travarica i cijelu paletu starih dragarskih jela.
– Ono što predstavlja naše Drage, našu ribarsku bumbetu, to je čisto i prekrasno more, brojne uvale, šljunkovite i pješčane plaže, skrivene vale. Tu je preko Jadranske magistrale i Vransko jezero, najveće jezero u Hrvatskoj koje je u strastvenoj vezi s Jadranskim morem u Dragam, poručuju sa štanda s fritulama, usprkos gužvi i dugom redu za domaću slasnu deliciju.
S kojim guštom i kolikom energijom su se domaće žene i muževi, djevojke i momci uključili u ovu priču bilo je vidljivo po dobrim vibracijama na svakom koraku.
Zabranjen balkan gril, ćevapi i pljeskavice
– Nema tzv. balkan grila, ćevapčića i pljeskavica, sve iz mora i od mora, ponosno će Ivan koji je pripremao dagnje na buzaru.
– Zahvaljujući Bumbetama čuje se i prava domaća pisma, onako iz srca i duše, kaže Ante.
Dragarske žene, majke i bake pjevaju sjedeći na morskom žalu, a milozvučni momci i muževi malo podalje kao grdelini pjevaju dalmatinske pisme i stare napjeve, skladno kao da su dugogodišnji klapski pjevači.
– Predstavljamo se svojom kuhinjom, proizvodima te običajima na najbolji mogući način. I nećemo stati, poručuju Dragari.